Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen1416.01.20235
Stadsfullmäktige1123.01.202311

5742-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Skolan Wäinö Aaltosen koulu, nybyggnaden i Ylikylä, ändring i kostnadsförslaget

Sammandrag: -

Ssn § 14

Stf. lokalchef Pauliina Karjalainen och byggherreingenjör Iiro Tainio 10.1.2023:

Projektutredningen för skolan Wäinö Aaltosen koulu, nybyggnaden i Ylikylä godkändes i stadsfullmäktige 14.6.2021 § 157. Målpriset i projektutredningen uppskattades till 4,75 M€.

Prisnivån enligt Haahtelaindexet (anbudsprisindexet) som tillämpats på det totala kostnadsförslaget mellan projektutredningen och anbudsfasen för entreprenaden har stigit från nivån 97,0 till 110. Prisnivån har under ovannämnda tid stigit med 13,4 procent.

Beräknat utifrån målpriset i projektutredningen är indexets inverkan på det totala kostnadsförslaget 5,39 M€.

Under anbudsberäkningen gjordes en byggnadsdelsbedömning utifrån de planer som var bifogade till anbudsförfrågningarna i september-oktober 2022. Kostnadsförslaget uppgick till 6,55 M€.

Från lokalprogrammet enligt projektutredningen har inte avvikits under planeringstiden.

Prisnivån inom byggandet har stigit avsevärt i och med krisen i Ukraina. Av samma orsak beräknar de som lämnat anbud bland annat större riskfaktorer beroende till exempel på mer sannolika problem med tillgången på material samt eventuella drastiska prishöjningar.

I projektutredningsfasen har man inte tillräckligt utrett de problem (områdesarbeten) som beror på gårdens utmanande läge. På tomten finns stora höjdskillnader oavsett vilka gården ska vara tillgänglig för alla och uppfylla tillgänglighetskraven. I och med de omständigheter som nämnts ovan behövs flera ramper och trappor på tomten. Gården ska också lämpa sig för småbarnspedagogikverksamheten, vilket för sin del ställer ytterligare krav på gården bland annat i fråga om avgränsning av området. Ytterligare kostnader uppstår när det gäller att säkerställa funktionaliteten och servicetrafiken i gårdsområdet. Mellan fastigheterna genomförs en ramp på 86 m som ska hållas isfri och ska vara i bruk dygnet runt. Eftersom man har ställt större krav på de områdesarbeten som gården kräver uppgår kostnadseffekten till ca 650.000 €.

Andra faktorer som ökar kostnaderna är rivningen av de gamla skorstenarna och oljepannan som lagts till i planeringsfasen i fråga om den gamla värmedistributionscentralen. I fråga om det gamla värmedistributionsrummet genomförs också grundläggande renoveringar i lokalen såsom underhåll av ytorna och förnyande av dörrarna i byggnaden.

I målpriset som ingår i projektutredningen och grundar sig på kvadratmetrarna i lokalprogrammet har man inte heller beaktat kvadratmetrarna för det gamla värmedistributionsrummet.

Det handlar också om ett av de första objekt där man tillämpar miljöklassificering enligt Åbo stads strategi. För att uppnå målen har man ställt ytterligare krav på projekthelheten vars kostnader man inte har kunnat beräkna i projektutredningsfasen.

Fristen för inlämning av anbud för entreprenaden gick ut 16.12.2022. Utifrån de anbud som lämnats in räcker anslaget som föreslagits under projektutredningsfasen inte.

Utifrån de billigaste anbuden uppgår den sammanlagda summan för entreprenaderna till ca 5,7 M€.

Planeringskostnaderna för projektet uppgår till ca 400.000 €.

Byggherrekostnaderna för projektet samt reserveringen för tilläggsarbete uppgår till ca 300.000 €.

Således ska man höja det totala kostnadsförslaget till 6,4 M€.

De totala kostnadsverkningarna jämfört med projektplanen är följande:

Indexets inverkan: 640.000 €. Ärendet presenteras i den första årsöversikten för 2023.

Inverkan av ovannämnda projektvisa kostnadshöjningar: 1.01 M€ Kostnaden gäller i huvudsak år 2024 och riktas i samband med budgetprocessen.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 11

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.