Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen49628.11.202211
Stadsfullmäktige25612.12.202212

10909-2022 (00 01 02, 08 00 00)

Svar på fullm. Sara Koiranens m.fl. motion gällande införande av genomfartsförbud på Köpmansgatan

Sammandrag: -

Ssn § 496

Servicehelheten för stadsmiljö, stadsplanering och markegendom, trafikplaneringsingenjör Maija Norava 24.11.2022:

I motionen föreslås att betecknigen för gårdsgatan på Köpmansgatan granskas och att möjligheten att hitta en lösning på det aktuella genomfartsproblemet utreds (motionen lämnats in i september 2002). I motionen föreslås också anvisningar gällande trafikreglerna för gårdsgatan.

Arbetet i omgivningen kring salutorget är fortfarande ofullbordat. Köpmansgatan mellan Eriksgatan och Slottsgatan färdigställdes tidigare än den övriga omgivningen och vid planeringen av slutläget hade man inte beaktat etappvis färdigställande av området.

Tidigare var genomfarten på Köpmansgatan lätt, eftersom busstrafiken inte hade återvänt till området vid salutorget då. Nu räknar man med att genomfartstrafiken på Köpmansgatan minskar klart, eftersom busstrafiken har återvänt till Eriksgatan i slutet av oktober och trafikljusen har tagits i bruk. Detta innebär att genomfarten blir långsammare och svårare så att intresset för genomfart minskar.

På Köpmansgatan mellan Eriksgatan och Slottsgatan planeras snabba åtgärder för tillfället för att stävja olovlig parkering. Parkeringsövervakningen underlättas av att kamerorna har installerats på Köpmansgatan så att man kan följa upp längden på parkeringen utan att behöva stå på plats. Därtill utreder man på vintern om man kan begränsa felparkeringen med varaktigare åtgärder kring torget på våren.

Redan före jul har man för avsikt att i större utsträckning informera om de nya trafkarrangemangen i området kring torget. I samband med informationen berättar vi om karaktären hos olika områden, vilka som får röra sig i dessa områden och hur man allmänt går till väga i området.

I enlighet med önskemålet som framförts i motionen sätter man upp ett vägmärke som förbjuder genomfart på Köpmansgatan. Vägmärket är tillfälligt i det här skedet. Bussarnas återkomst till området och efterarbetet i omgivningen kring salutorget påverkar naturligtvis färdvanorna. Med genomfart eftersträvas i allmänhet en snabbare och tidsmässigt kortare rutt och när alla planerade lösningar har genomförts i området kring torget blir trafikmiljön lugnare. Situationen på Köpmansgatan följs upp hela tiden och eventuella ändringsåtgärder för hela området bedöms utifrån erfarenheter senast 31.5.2023.

Tilläggsmaterial 1​Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Motion om införande av genomfartsförbud på Köpmansgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 256

Tilläggsmaterial 1​Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion: Motion om införande av genomfartsförbud på Köpmansgatan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.