Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden37811.10.20223
Stadsstyrelsen50505.12.20226
Stadsfullmäktige25312.12.20229

9383-2017 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Kairialagatan, Kaerla (adr. Kairialagatan 7, Kärsämäkivägen 10) (5/2018)

Sammandrag:

Med planändringen ändras användningssyftet för den obebyggda tomten som reserverats för en affärs- och kontorsbyggnad till bostadsbyggande och på kvartersområdet för flervåningshus planläggs nya byggnader. För statarbyggnaden på Kairiala fornminnesområde bildas en tomt och byggnaden skyddas. Byggrätten ökar med cirka 5 200 v-m2 och cirka 120 nya byggnader byggs i området. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av detaljplanen medför uppskattas uppgå till cirka 91 000 euro (moms 0 %). Kostnadsförslaget föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 378

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Thomas Hagström 5.10.2022:

Planläggningen inom serviceområdet för stadsplanering och markegendom har utarbetat ett förslag till planändring för stadsdelen Kaerla, daterat 11.2.2022 och ändrat 21.9.2022 på basis av utlåtanden, anmärkningar och arkeologiska tilläggsundersökningar.

Nuläget

Planändringen utarbetas för tomterna 20, 22, 23 och 24 i kvarter 5 i stadsdelen Kaerla (083) och för en del av Kairiala fornminnesområde, där det ligger en gammal statarbyggnad från slutet av 1800-talet samt en gång- och cykelväg. Planområdets areal är 1,7650 hektar och det har beteckningen kvartersområde för flervåningshus och affärs- och kontorsbyggnader.

Området ligger cirka 3 km nordost om Salutorget, i området mellan Kairialagatan och Mörögränden. På tomterna 22–24 ligger flervåningshus med 5 våningar som byggts 1996–1997. Tomt 20 är för tillfället obebyggd. En del av planområdet är för tillfället asfalterat och används som parkeringsområde.

Området placeras mellan Kärsämäki småhusområde och kvartersområdet för industri- och lagerbyggnader som inte orsakar miljöstörningar och affärs- och kontorsbyggnader (TYK) längs Kärsämäkivägen. Till området finns anslutningar från Kärsämäkivägen och Mörögränden. Kärsämäkivägen är en del av huvudnätverket för cykling. Väster om Kärsämäkivägen finns flera parkområden som ligger på cirka 100–140 meters avstånd från områdets södra del. Från områdets norra del är det cirka 230 meter till parken i Valkiasvuori.

Enligt registret över fornlämningar ligger delområden av fornminnet Tuomi-Lehtonen-Statarhusen i området.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen, Utgångspunkter.

Syftet med detaljplaneändringen

Målet med planändringen är att ändra användningssyftet för den obebyggda tomten som reserverats för en affärs- och kontorsbyggnad till bostadsbyggande och att möjliggöra byggande av nya flervåningshus genom att förtäta området. Avsikten är att öka utbudet av skäligt prissatta bostäder i området. För statarhuset i fornminnesområdet i Kairiala bildas en egen tomt.

Planeringsfaser och deltagande

Utarbetandet av detaljplanen grundar sig på Sato-Asunnot Oy:s och TVT Asunnot Oy:s initiativ som staden har instämt i vad gäller tomt -5.-20. Ett avtal om utarbetande av planen undertecknades 14.2.2018.

Stadsmiljönämnden godkände målen med planändringen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 20.2.2018 § 96. Om anhängiggörandet av detaljplanen har meddelats i planläggningsöversikten 2018 och om anhängiggörandet 2019.

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen före 29.3.2018. Efter att programmet för deltagande och bedömning publicerats lämnades sju åsikter in. Turku Energia Sähköverkot lyfte fram att det finns primärkablar i planområdet som måste flyttas.

Delaktiga framförde sin oro om parkeringsproblemen längs gatan (småhusinvånarna), trafikarrangemangen för biltrafikens del, förtätningen av området och tillräckligheten hos stadsbornas närrekreationsområde. Det är skäl att överväga skäligt byggande, eftersom ett alltför tätt byggande för med sig problem. Dessutom föreslogs att trafiken ska styras via Markulavägen.

Ett inledande möte ordnades 23.4.2018 där trafikplaneringen betonade att gång- och cykelvägen vid Kärsämäkivägen ska tas i beaktande i planeringen och meddelade att kallstationen på den intilliggande tomten inte orsakar problem. Områdets mark, natur, trafik och fornlämningar ska utredas. I planändringen ska områdets fastighetstekniska nätverk beaktas. För statarhuset bildas en egen tomt. Programmet för deltagande är daterat 19.7.2018 och 20.3.2019.

Det preliminära utkastet presenterades vid ett möte för allmänheten 4.4.2019 och en kungörelse publicerades 16.3.2019. I det allmänna mötet deltog 26 invånare.

Efter mötet för allmänheten lämnade föreningen Takakirveen Omakotiyhdistys ry in en åsikt som undertecknades av 11 personer. Därtill lämnades en åsikt av en invånare vid Spinnerivägen. I åsikterna framförs samma saker som togs upp tidigare.

Parkeringsproblemet vid Kairialavägen har åtgärdats med parkeringsförbud genom ett beslut av stadens trafikplaneringschef 25.4.2019.

Stadsmiljönämnden godkände det ändrade utkastet 12.1.2021 § 4.

Utlåtanden begärdes över planförslaget som daterats 11.2.2022. Utlåtanden lämnades av Egentliga Finlands NTM-central, Trafikledsverket, Åbo museicentral, Turku Energia Sähköverkot Oy, Turku Energia Lämpö Oy och Egentliga Finlands regionala räddningsverk. Åbo Vattenförsörjning Ab meddelade att bolaget inte har något att anmärka på förslaget till planändring.

Innehållet i och svaren på utlåtandena tas upp i rapporten om växelverkan.

Planförslaget var offentligt framlagt 28.2–29.3.2022. Under framläggningstiden inlämnades en anmärkning. Svaret på anmärkningen finns i bilaga 2.

Utlåtandena och anmärkningarna med svar beskrivs närmare i rapporten om växelverkan och punkt 4 i planbeskrivningen, Planeringsskeden. Ändringarna i detaljplanen har beskrivits närmare i punkt 4.4.11 i planbeskrivningen, Ändringar till följd av utlåtanden.

Följande ändringar gjordes i planförslaget på grund av utlåtandena och anmärkningarna:

- En planbestämmelse för beteckningen SM-1 har lagts till i plankartan.

- sr-1. Byggnad som ska skyddas. Bestämmelsen har ändrats: Vid fasadrenoveringar ska material som är jämförbara med de ursprungliga materialen användas.

- Följande text har lagts till områdesdelen som reserverats för allmän gång och cykling i Kairiala fornminnesområde: placering av ledningar/rör tillåts.

- Den högsta höjden för byggnadens fasad har höjts med 1 meter vid yttertakets nock.

- Nybyggnadernas byggnadsytor har gjorts bredare (cirka 2,5–5 meter).

- Beteckningen ajo-1 har strukits och pilen som tillåter körning över tomtgränsen har strukits mellan tomterna 5.-28 och 5.-22 för att avlägsna möjligheten till genomfart.

- sm-1-beteckningen har efter arkeologiska tilläggsundersökningar strukits (sm-2-beteckningen som togs upp på kartan i utlåtandefasen har i detta sammanhang ändrats till sm-1-beteckning).

Dessutom har planbeskrivningen kompletterats och ett utlåtande har begärts av Trafikledsverket.

Planförslaget behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningen.

Beskrivning av detaljplanen

Planförslaget har utarbetats utifrån initiativ samt utredningar, förhandlingar och responsen som tagits emot. Med planändringen ändras användningssyftet för den obebyggda tomten som reserverats för en affärs- och kontorsbyggnad till bostadsbyggande. Dessutom möjliggörs byggande av nya flervåningshus genom att förtäta området. I området planläggs tre nya byggnadsytor för flervåningshus.

För statarhuset i fornminnesområdet i Kairiala bildas en egen tomt. Planbestämmelsen är AO-1/s/sm. Kvartersområde för fristående småhus där miljön bevaras och där det kan finnas fasta fornlämningar som är fredade enligt fornminneslagen (295/1963).

I planen beaktas värdefulla lund- och ängsområden som är viktiga med tanke på naturens mångfald.

För statarbyggnaden på Kairiala fornminnesområde bildas en tomt för boende och byggnaden skyddas.

Byggrätten ökar med cirka 5 200 v-m2 och det uppskattas att cirka 130 nya byggnader byggs i området. Bilplatserna placeras som otäckta platser på marknivån på befintliga och nya parkeringsområden.

Antalet bilplatser som anvisas är 1 bp/120 v-m² våningsyta för flervåningshus och 1 bp/135 v-m² våningsyta för serviceboende/seniorboende eller räntestödshyresbostäder.

De nya byggnadsytorna är belägna på sluttningen bland de befintliga flervåningshusen. Byggnadernas höjd kommer att vara 6 våningar och källare, men deras takskägg stiger inte ovanför de befintliga flervåningshusen. De befintliga infarterna till tomten finns vid Kärsämäkivägen och Mörögränden. Lekplatserna placeras vid Kairialagatan och avsikten är att bevara de befintliga träden.

I punkt 5 i planbeskrivningen, Beskrivning av detaljplanen, finns en noggrannare beskrivning av detaljplanen och de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Kostnaderna för de allmänna områdena har beräknats enligt projektdelberäkningen och preciseras senare i samband med byggplaneringen. För tillfället uppgår de uppskattade infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i detaljplaneområdet till 91 000 euro (moms 0 %). Kalkylen täcker en gång- eller cykelväg vid Mörögränden samt gatubelysning och byggande av skyddsväg. Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 20 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt. Kostnadskalkylen har upprättats enligt prisnivån 11/2021. Poängtalet för markbyggnadskostnadsindexet är 115,9 (2015=100).

Följande fas

Planförslaget behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att stadsmiljönämnden har godkänt förslaget och markanvändningsavtalen har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Kairialagatan

Bilaga 2Svar på anmärkning

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 21.9.2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning och under utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 5Utlåtanden om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 6TVT Asunnot Oy:s anmärkning 21.3.2022 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.kaavahaku

Stadsmiljödirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaret på anmärkningen (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring gällande Kairialagatan, daterat 11.2.2022 och ändrat 21.9.2022 med anledning av utlåtanden, anmärkning och arkeologiska tilläggsundersökningar, föreläggs fullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: Kaerla 5.-30 och 5.-27-29.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 91 000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Kairialagatan och överlåter kostnadsförslaget vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Kairialagatan.

BeslutFörslaget godkändes.

Perho anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades.

Ssn § 505

Stadssekreterare Pia Bergström 1.12.2022:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Kairialagatan” har godkänts i stadsmiljönämnden 11.10.2022 § 378 och markanvändningsavtalen gällande Kairialagatan har godkänts i stadsmiljönämnden 25.10.2022 § 397.

Markanvändningsavtalen mellan parterna har undertecknats 30.11.2022.

Bilaga 1​Karta Kairialagatan

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan 21.9.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 11.2.2022 daterade och 21.9.2022 på basis av utlåtanden, anmärkningar och arkeologiska tilläggsundersökningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Kairialagatan. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: Kaerla 5.-30 och 5.-27-29.

BeslutFörslaget godkändes.

Koivusalo förklarade sig jäviga och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid som behandlingen av ärendet pågick. Ersättare Pätäri deltog i behandlingen av ärendet i stället för Koivusalo.

Sfm § 253

Bilaga 1​Karta Kairialagatan

Tilläggsmaterial 1​Redogörelse Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Statistikblankett Kairialagatan (på finska)

Tilläggsmaterial 3​Rapport om växelverkan 21.9.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 11.2.2022 daterade och 21.9.2022 på basis av utlåtanden, anmärkningar och arkeologiska tilläggsundersökningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Kairialagatan. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: Kaerla 5.-30 och 5.-27-29.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 253
Bilaga 1:Kartta Kairialankatu / Karta Kairialagatan