Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen50205.12.20223
Stadsfullmäktige25212.12.20228

5554-2022 (05.11, 00 01 05)

Åbo stads program för integrationsfrämjande 2022-2025

Sammandrag: -

Ssn § 502

Stf. organiseringsdirektör Minna Sartes och servicedirektör Mika Helva 28.11.2022:

Lagen om främjande av integration (1386/2010) förutsätter att Åbo stad ska utarbeta ett program för integrationsfrämjande som godkänns i stadsfullmäktige en gång under fullmäktigeprerioden. Tillsammans med den övriga lagstiftningen som styr kommunernas tjänster fastställer lagen om främjande av integration de tjänster som tillhandahålls för dem som ska integreras. Enligt lagen om främjande av integration är det gällande programmet för integrationsfrämjande en förutsättning för Åbos rätt att få ersättning av staten för ordnandet av integrationstjänster för dem som ansökt om internationellt skydd.

Befolkningstillväxten i Åbo beror helt på befolkningen med ett annat modersmål. I programmet för integrationsfrämjande definieras de åtgärder som ska vidtas för att främja deras integration. Syftet med programmet för integrationsfrämjande är att lotsa staden genom de stora omvälvningar som sker i fråga om integration under 2022-2025. Medan programmet för integrationsfrämjande pågår inleder välfärdsområdena sin verksamhet, kommer de som flytt undan kriget i Ukraina att omfattas av kommunförsöket och får rätt att ansöka om en hemkommun och tillsammans med reformen av sysselsättningstjänster förnyas hela lagen om främjande av integration för att påskynda integrationen och överföra helhetsansvaret på kommunerna.

I det nya programmet för integrationsfrämjande ville man genom människocentrerat ledarskap ge röst åt befolkningen med ett annat modersmål i Åbo via enkäter. Det centrala målet har varit att utarbeta ett så människonära och faktabaserat program så möjligt där man mer lägger fokus på behoven för dem som ska integreras än på stadens nuvarande serviceutbud. Detta har förutsatt en direkt insamling av aktuell information från invandrarna under 2012. Behoven för dem som ska integreras har kartlagts med en välfärdsenkät vars målgrupp var de invandrare med ett annat modersmål som bor permanent i Åbo. Den andra informationskällan som påverkat riktlinjerna i programmet för integrationsfrämjande är en undersökning om etableringstjänster som riktades till både företag och internationella anställda. Åbo yrkeshögskolas och Yrkeshögskolan Novias internationella studerande inom tjänstedesign som utnyttjat det nationella programmet för artificiell intelligens i sitt arbete och det omfattande expertnätverket har erbjudit sakkunskap för att förstärka det människonärheten.

I programmet för integrationsfrämjande beskrivs nuvarande tjänster och lyfts kommande ändringar fram. Målen för programmet skapades på ett fenomenbaserat sätt med utgångspunkt i åtta delfaktorer för välfärd i enlighet med Stiglitz välfärdsmodell. 1. Hälsa, 2. Materiell välfärd, 3. Kompetens, 4. Arbete och arbetsliv, 5. Boendemiljö, 6. Social välfärd och sociala relationer, 7. Säkerhet och 8. Röst i samhället och miljö.

I fråga om målen betonas särskilt insatsområden för integration: att lära sig finska och svenska, annan utbildning och sysselsättning, att få finskspråkiga vänner och trygghet.

Uppföljningen av integrationsfrämjandeprogrammets och utvecklingsåtgärdernas effektivitet har anknyts till en del av årsklockan för uppföljning av stadens strategi och ekonomi och den genomförs vid sidan av stadens övriga programarbete och enligt tidtabellen. Dessutom följs programmet för integrationsfrämjande upp i enlighet med utvecklingshelheterna med hjälp av en årlig verksamhetsrapport och mätare som beskriver hur målen har uppfyllts. Programmet för integrationsfrämjande uppdateras vid behov i samband med uppföljningen.

Syftet med det integrationsprogram som nu godkänns är att trygga den statliga finansieringen och programmet fungerar som utgångspunkt för det delatiggörande arbete som enligt förslaget ska utföras under våren 2023. I det delaktiggörande arbetet engageras i stor utsträckning Åbo stads servicehelheter och beslutsorganisation, påverkansgrupper, organisations- och föreningsaktörer, kommuninvånare och kontaktytor till välfärdsområdet samt

Bilaga 1​Åbo stads program för integrationsfrämjande 2022–2025

Tilläggsmaterial 1​Målen för programmet (på finska)

Tilläggsmaterial 2​Åbos befolkning enligt språkgrupp​(på finska)

Tilläggsmaterial 3​Flödesscheman(på finska)

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 252

Bilaga 1​Åbo stads program för integrationsfrämjande 2022–2025

Stadsstyrelsens förslag​​

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 252
Bilaga 1:Turun kaupungin kotouttamisohjelma vuosille 2022-2025 / Åbo stads program för integrationsfrämjande 2022-2025