Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen41203.10.20224
Stadsfullmäktige22024.10.20225

3742-2022 (10 03 02)

Godkännande av projektplanen för Åbo stads museum Wäinö Aaltonens museum och övergång till genomförandefasen

Sammandrag: -

Ssn § 412

Lokalchef Kirsi Eronen och projektchef Pauliina Karjalainen 29.9.2022:

Inledning

I projektplanen för Wäinö Aaltonens museum ges ett sammandrag av behov och lösningar för att uppdatera byggnadens föråldrade tekniska lösningar. Behov av att uppdatera lokalernas förhållanden, säkerhet, teknik och logistik som utställningarna kräver samt såväl ändringar som krävs för att byggnaden ska vara nåbar och tillgänglig som behov av funktionella uppdateringar.

Med hjälp av grundläggande renovering, delvis rivning av den gamla gårdskarlsbostaden och tilläggsbyggrätt som föreslås i projektplanen tillgodoses dessa behov genom att möjliggöra en trygg nedtagning och lastning av konstverk, återställa de gamla utställningslokalerna och samtidigt göra lokalerna tillgängliga och nåbara samt genom att uppdatera tekniken i lokalerna och göra den funktionsmässiga utformningen av lokalerna ändamålsenligare.

Bakgrund

Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion godkände lokalbehovsutredningen 18.6.2018 § 64.

I lokalbehovsutredningen utarbetades två alternativ på olika nivåer, varav det första fokuserade på en grundläggande renovering av den befintliga byggnaden och på nybyggnader för servicelokaler och lokaler för konsttransporter samt kontorslokaler. I denna lösning utreddes hur säkerheten vid konsttransporter kan förbättras och undersöktes mindre funktionella ändringar inuti byggnaden.

I lösningen på nivå 2 föreslogs grundläggande renovering av den befintliga byggnaden, en nybyggnad för servicelokaler och lokaler för konsttransporter och kontorslokaler samt tillbyggnad på Ekoluotos tomt. Innehållet var likadant som i det första alternativet, men i det andra alternativet föreslogs dessutom en tillbyggnadsdel.

Projektplaneringsfasen inleddes våren 2021. I denna fas gjorde man en närmare utredning av WAM:s tekniska skick och genomförde bl.a. en konditionsbedömning av byggnaden i februari 2022 och en undersökning av skadliga ämnen i mars 2022. Undersökningarna och utredningarna gav en uppfattning om omfånget av de byggnadstekniska åtgärderna som ska uppdateras. Uppdateringen av byggnadens tillfredsställande/nöjaktiga tekniska skick är en av de största orsakerna som talar för en grundläggande renovering/uppdatering av byggnaden.

Den kommande grundläggande renoveringen och tillbyggnaderna som föreslås i projektplanen fokuserar förutom på tekniska uppdateringar också på funktionaliteten och utställningssäkerheten och tillgängligheten i och nåbarheten till Wäinö Aaltonens museums lokaler.

För att förbättra utställningssäkerheten har ett takbelagt nedtagnings/lastningsområde planerats bakom byggnaden. I lastningsområdet kan konstverken lastas väderskyddat och under kontrollerade förhållanden ur en lastbil med påhängsvagn med hjälp av ändamålsenliga anordningar och flyttas till ändamålsenliga behandlings- och lagerutrymmen och slutligen till utställningslokaler med uppdaterad teknik och uppdaterade ändamålsenliga klimatförhållanden. Satsningar görs också på utställningssäkerheten och tekniken så att nivån på byggnadens brand-, övervaknings- och inbrottsskydd samt övriga förhållanden uppnår kraven som uppställs av statsgarantin och Finanssiala ry:s anvisningar.

I planerna beaktas dessutom byggnadens nuvarande tillgänglighet. Lokalerna som för tillfället används för förvaring av konstsamlingar återställs enligt sitt ursprungliga användningsändamål till utställningsbruk och alla lokaler görs tillgängliga/nåbara. Samlingarna flyttas från WAM:s lokaler till den planerade samlingscentralen före 2026.

Flera underhållsreparationer har gjorts i WAM under de senaste åren, bl.a. har det läckande taket iståndsatts. De återstående planerade renoveringarna ska nu genomföras på en gång i projektplanen, vilket innebär att vi undviker en periodvis stängning av museet, något som väsentligt skulle försvåra museets verksamhet och ordnandet av utställningar. Dessutom är det effektivt att kombinera arbeten ur såväl kostnadernas som byggandets synvinkel.

För byggandet av det takbelagda nedtagnings- och lastningsområdet bakom byggnaden ansöks om en planändring för Wäinö Aaltonens museum i kvartersdelarna 3 och 16 i stadsdel III. På grund av byggnadens nöjaktiga byggnadstekniska skick är tidtabellen för projektet brådskande. Därför övergår man omedelbart från projektplaneringsfasen till genomförandeplaneringsfasen. Byggandet inleds dock först efter att detaljplanen godkänts. Enligt den preliminära tidtabellen ska projektet bli klart under 2026.

Projektets omfattning: 
Byggnadens totala yta i nuläget:3 700 brm2
Bostadsflygeln som ska rivas165
Den gamla delen som ska renoveras3 535
Den nya tillbyggnaden1 340
Total yta sammanlagt, det färdiga projektet4 875 brm2

Uppskattade projektkostnader och hyresnivå efter att projektet blivit färdigt.

Lägenhetsyta

4 515

m2

Projektkostnad

16 715 000

moms 0 %

Blivande hyra (inkl. övriga kostnader som läggs till kapitalhyran)

28,57

€/m²/mån

 

128 999

€/mån

 

1 547 985

€/år

Nuvarande hyra

915 228

€/år

Differens

632 757

€/år

 

Byggnadens tekniska skick har utredds med hjälp av olika undersökningar. I projektreserveringarna finns beredskap för kostnader för reparation av eventuella fuktskador och/eller grundläggningar. Dessa konstruktioner kan dock öppnas och undersökas ordentligt först i samband med den grundläggande renoveringen. Därför är det möjligt att ovannämnda orsaker kan medföra fördröjningar eller eventuella kostnadshöjningar då projektet framskrider.

Mål

Avsikten är att uppdatera helheten av WAM:s lokaler så att de motsvarar de nya utmaningarna som dagens konstverk ställer. Konstverken är inte längre objekt som hängs upp på en vägg utan immersiva helheter som sprider ut sig i rummet. Detta kräver ny utställningsteknik och flexibla rumslösningar.

Lokalerna ska omvandlas så att de betjänar alla och är tillgängliga och nåbara. Tekniken ska uppdateras i hög utsträckning och lokalernas säkerhet ska uppdateras för att motsvara kraven som i nuläget uppställs på utställningslokaler.

WAM är ett resmål och en attraktionsfaktor för Åbo stad. Museet är verksamt på internationell nivå. För att stora och viktiga internationella utställningar och konstnärer ska komma till Åbo förutsätts att museibyggnaden kan erbjuda konstverkssäkerhet, klimatförhållanden och utställningsteknik som är förenliga med internationella standarder.

Den grundläggande renoveringen och nybyggandet genomförs enligt principerna för hållbar utveckling och med tanke på miljö- och livscykelaspekterna så att de svarar mot Åbo stads strategiska mål för en kolneutral stad före 2029. Projektets energimål bestäms i enlighet med miljöministeriets nationella riktvärden som gäller under byggtiden.  Miljöklassificering RTS, nivå 3 stjärnor, ska ansökas för byggnaden.

Lösningsförslag

Lokalitetstjänsterna föreslår att

Museiverkets utlåtande 12.5.2022 (MV/15/05.03.00/2022)

Museiverket ombads komma med ett utlåtande om projektplanen för Wäinö Aaltonens museum. Museiverket är den sakkunnigmyndighet som svarar för byggnadsskyddet i detta projekt. Museiverket konstaterar följande:

”I projektplanen ska noggrant konstateras att den grundläggande renoveringen av Wäinö Aaltonens museum är ett restaureringsprojekt där man ser till att objektets kulturhistoriska värde bevaras. En byggnadshistorisk utredning har gjorts av objektet som tillhandahåller goda förutsättningar för en framgångsrik renovering. Anpassandet av modern husteknik i byggnaden innebär omfattande åtgärder på alla håll i byggnaden. Gällande målen för hustekniken och energieffektiviteten ska objektets kulturhistoriska värden och eventuella begränsningar för ändringarna beaktas.

Rapporten över konditionsbedömningen som utfördes i samband med projektplanen ger bara en allmän uppfattning om museibyggnadens skick och renoveringsbehov. Utifrån undersökningarna som gjorts går det ännu inte att uppfatta renoveringsprojektets alla delområden. Därför rekommenderas det att man fortsätter utredningen av renoveringsbehov med hjälp av noggrannare konditionsundersökningar.

Det föreslås att tillbyggnaden placeras på den nuvarande bostadsflygelns plats. Stadsbildsmässigt följer den nybyggda delen den grundläggande principen för en terrasserat stigande byggnadsmassa. Enligt rekommendationen i den byggnadshistoriska utredningen höjer sig den nybyggda delens yttertak inte ovanför skulptursalens yttertakshöjd. Särskilt tillbyggnaden som föreslås på grund av förbindelsekorridoren på de sydvästra fasaderna utgör en betydande fasadändring. Korridoren är välmotiverad med tanke på lokalernas behov av internt underhåll och tillgänglighet. Den fäster sig dock på en utskjutande utställningssalsmassa som är särskilt viktig för utomhusarkitekturen och har en central betydelse för fasaddispositionen. I den fortsatta planeringen ska man fortsätta att leta efter alternativa lösningar. För att ändringarna ska kunna utvärderas är det skäl att dessutom utarbeta granskningar av vyerna från de huvudsakliga riktningarna.

I museibyggnaden finns många detaljer som ska bevaras såväl på fasaderna som inomhus. Den gällande detaljplanen godkändes 1965 och avsikten är att uppdatera planen. Behovet av att skydda museibyggnaden ska avgöras i detta sammanhang och samtidigt även beakta behoven av att skydda inomhuslokalerna. Museiverket kommer att avge ett separat utlåtande om detta i samband med uppdateringen av detaljplanen.

Museiverket ska hållas uppdaterad under den fortsatta planeringen.”

Stadsmiljöns utlåtande 30.8.2022 § 312:

Stadsmiljön ombads komma med ett utlåtande om projektplanen för Wäinö Aaltonens museum. Stadsmiljön konstaterar följande:

”I detaljplanen som utarbetats för Wäinö Aaltonens museum och som fastställdes 1965 är museikvarteret ett kvartersområde för museer och därmed jämförbara byggnader (YM). Byggrätten i detaljplanen är 5 000 v-m2, varav 1 348 v-m2 inte har utnyttjats. Ordnandet av konsttransporter med lastningsutrymme förutsätter att tomten byggs ut mot idrottsparken och även på tomt 9001 i kvarter 16. Enligt planbestämmelse VU är parkområdet ett område för idrotts- och rekreationstjänster. Enligt detaljplanen för kvarter 16 som fastställdes 1934 är området reserverat för allmänna byggnader. Planområdet hör till den nationella stadsparken som berörs av en underhålls- och användningsplan. Denna plan ska beaktas i åtgärder som gäller området.

Byggandet som tas upp i projektplanen förutsätter en ändring av detaljplanen. Planändringen anhängiggjordes 30.4.2022. Förslaget till planändring uppskattas framläggas och skickas ut på remiss i november 2022, föreläggas stadsmiljönämnden i januari 2023 och stadsstyrelsen och fullmäktige våren 2023.

Att bevara museet vars skick försämrats och att renovera det som en del av den stadsbildsmässigt värdefulla kulturstranden längs Aura å är ett mycket uppskattat projekt. Den föreslagna lösningen, där lastningsutrymmen och servicevägen som är nödvändiga för museets verksamhet ordnas bakom byggnaden, garanterar att byggnaden förblir likadan som i nuläget vid ån. Trafikmässigt sett är lösningen motiverad, in- och utfarten till Kvarnbrinken vore farlig och att förbjuda servicetrafiken vid åstranden stöder utvecklandet av kulturstranden. En ny serviceväg vid Paavo Nurmis parkväg gör det också lättare att backa in i Musikhusets serviceutrymme. Den f.d. bostadsbyggnaden som rivs på stället där lastningsutrymmena ska byggas är inte en väsentlig del av museets byggnadsmassa som terrasserats fint i sluttningen.

Hur väl tillbyggnaden passar ihop med den gamla museibyggnaden och Aura ås stadsbild måste undersökas i den fortsatta planeringen. Tillbyggnaden ska iaktta principen för en stegvis stigande byggnadsmassa och får inte vara högre än den gamla byggnaden. Samppalinna väderkvarns ställning i ålandskapet ska bevaras. Hustekniken som ska förnyas ska anpassas noggrant till husets arkitektur både utomhus och inomhus. För den tomtdel vid Kvarnbrinken som inte byggs ska planeras tillfällig användning som en del av projektet och undersökas om parkeringsplatser kan anläggas på tomten t.ex. under gårdsdäcket.

Stadsmiljönämnden beslutar för sin del att godkänna projektplanen för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum samt ger lokalitetstjänsterna inom koncernförvaltningen ovannämnda utlåtande.”

Kultur- och ungdomsnämndens utlåtande 29.9.2022 § 109

Kultur- och ungdomsnämnden har behandlat ärendet 29.9.2022 § 109 och beslutat att för sin del godkänna projektplanen för Wäinö Aaltonens museum och övergången till genomförandefasen. Dessutom har nämnden beslutat att förbinda sig till att budgetera för kostnader som genomförandet av projektplanen orsakar, såsom hyreshöjningar och kostnader för hyrning av ersättande lokaler.

Bilaga 1Projektplan för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum i bilaga 1 och beslutar att projektet omedelbart övergår till genomförandefasen. Byggandet inleds dock först efter att detaljplanen godkänts.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 220

Bilaga 1Projektplan för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige godkänner projektplanen för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum i bilaga 1 och beslutar att projektet omedelbart övergår till genomförandefasen. Byggandet inleds dock först efter att detaljplanen godkänts.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Ändringsförslag som förfallit

Kossilas ändringsförslag med följande innehåll förföll i brist på understöd:

”Jag föreslår att projektet skjuts upp med två år, efter det kan situationen bedömas på nytt.”


Bilagor:

Sfm § 220
Bilaga 1:Wäinö Aaltosen museon peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelma / Projektplan för grundläggande renovering och tillbyggnad av Wäinö Aaltonens museum