Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen42011.10.20224
Stadsfullmäktige21924.10.20224

10875-2022 (10 03 02)

Projektplan för delvis sanering av stadshuset

Sammandrag: -

Ssn § 420

Lokalchef Kirsi Eronen och projektchef Tommy Gustafsson 5.10.2022:

Bakgrund

Godkänd behovsutredning

Projektplanen för delvis sanering av stadshuset grundar sig på en behovsutredning som Åbo stadsstyrelse godkände 1.10.2019 § 365. Stadsstyrelsen beslutade att projektplaneringen skulle grunda sig på placeringsalternativ B, som inbegriper en sanering av stadshusets flygeldel, Konsulhuset och lokalerna på Universitetsgatan 27 a samt genomförandet av en nybyggnad:

Konceptet ByråBo

Målen för Byråbo är kort sagt:

Målen med konceptet är att skapa arbetslokaler som är hälsosamma, trygga och som främjar användarnas hälsa och växelverkan. De lokalerna planeras som aktivitetsbaserade kontorslokaler. Ett aktivitetsbaserat kontor består av öppna och uppdelade lokaler samt av lokaler för olika arbetsuppgifter; möteslokaler, mötesplatser och tysta lokaler. Grundprincipen är att de anställda har möjlighet att välja plats utifrån vad de ska göra för tillfället.

Ett av de centrala målen med utredningen av kontorsnätverket var effektiveringen av förvaltningens lokalanvändning. Den totala våningsytan för helheten för stadshuset och kontorslokalerna på Universitetsgatan kommer att vara sammanlagt ca 10.600 m² från år 2026. I början av 2021 var de anställda som arbetar i de ovannämnda lokalerna placerade i lokaler på sammanlagt 24.647 m² i åtta olika byggnader. De lokaler som ska överlåtas i byggnaderna som staden äger frigörs för annat bruk och/eller utveckling. I avskrivningskalkylerna har inte beaktats de lokaler och funktioner i lokalerna för servicehelheten för välfärd, utan enbart de som blir kvar till stadens förvaltnings bruk.

Lokalöverlåtelser år 2026

 

 

Lokalerna i Datacity, Lemminkäinengatan 18

1.342 m²

Hyreslokal

Puolalagatan 5

10.151 m²

Hyreslokal

Slottsgatan 90

1.852 m²

Hyreslokal

Hjeltska huset

929 m²

Stadens

Total yta som ska överlåtas

14.273 m²

 

 

Målet är att förvaltningen år 2026 ska placeras enligt följande:

Universitetsgatan 27

Stadshusprojektet

Stadsmiljön

Koncernförvaltningen

Fostran och undervisning

Revisionsbyrån

Sysselsättningstjänster

 

Lokalitetstjänster

 

IT-tjänster

 

Fritid (liten del)

 

 

Förvaltningen för servicehelheten för fritid skulle i detta skede placeras i byggnaden för den samlingscentral som planeras, i vilken också stadsarkivet och ärendehanteringen skulle placeras. En liten del av förvaltningen för servicehelheten för fritid skulle i detta skede placeras i Wäinö Aaltonens museums sanerade byggnad.

Byggplats

Byggplatsen ligger i Åbos kärncentrum i stadsdel 7 i kvarter 1, som också är känt som Fortunakvarteret som en följd av planläggningen från 1800-talet. Området bildar en byggd kulturhistorisk miljö av riksintresse (RKY), såsom i detaljplanen bekräftas. Detaljplan 853 20/2009 trädde i kraft för objektet 16.1.2009. I planen betonas att nybyggnaden och saneringen ska lämpa sig för och passa in i den arkitektoniskt värdefulla och nationellt betydande miljön.

Beträffande grundläggningsförhållandena består byggplatsen av krävande lerjord och den hårda undergrunden som byggnaden kan grundläggas på ligger på -37…-58 meters djup från havsytan, medan områdets markyta ligger på +4,5 meter i genomsnitt ovanför havsytan.

Eventuellt underjordiskt byggande skulle ha omfattande verkningar på ca 100 meters avstånd från byggplatsen på nivån av hängande grundvatten samt grannbyggnadernas grunder.

Hela området hör till den fasta fornlämning som skyddas i Åbo stads gamla detaljplaneområde (mj. rek nro 853500004) enligt lagen om fornminnen (295/1963). Området är enligt lagen om fornminnen ett fornminnesområde där byggande som belastar marken förutsätter arkeologiska undersökningar innan byggandet inleds.

Museitjänsterna konstaterar i sitt utlåtande (26.8.2021, 1936-2020) att de utgrävningar som behövs för husinfran och åtgärderna för att stärka grunderna, ska undersökas genom arkeologiska utgrävningar innan pålningen och installeringsarbetena görs. Eftersom det kan finnas kulturskikt också under de delar av flygelbyggnaderna och stadshuset som inte har källarlokaler, ska man innan stärkandet av grunderna genom provutgrävningar ta reda på om det finns fornlämningar under dessa (kulturskiktets bevaring, omfattning och tjocklek). På basis av provundersökningarna bedömer museimyndigheten om fortsatta undersökningar behöver göras.

Byggnader

Projektet omfattar fyra byggnader:

Alla gamla byggnader är byggda på 1800-talet. Alla byggnader på området är skyddade i detaljplanen. På 2000-talet har bygg- och hustekniska reparationer och nybyggnadsåtgärder genomförts i alla byggnader.

Grunden för byggnaderna ligger i nuläget på antingen timmerrostar (Auragatan 2–4) eller på kohesionspålar av trä. Byggnaderna sjunker delvis över de rekommenderade värdena och byggnadens sjunkande borde förhindras för att undvika större skador på konstruktionerna. Experternas rekommendation är att byggnadernas grunder måste stärkas och byggnaderna pålas på hård botten. På det viset kunde man effektivt utesluta en allt intensivare sjunkning som skulle ske vid omfattande byggande i grannkvarteret eller ifall en spårväg byggs i den närliggande omgivningen. Pålningsrekommendationen rör alla byggnader som ingår i projektet:

I flygelbyggnaderna och på Slottsgatan 14 gjordes fukt- och inomhuslufttekniska konditionsutredningar under våren 2022. Utifrån dessa konstaterades bl.a.:

Enligt expertbedömningarna rekommenderas på basis av undersökningarna en sanering. De rekommenderade åtgärderna har listats i de undersökningsrapporter som är bifogade till projektplanen.

På gården finns också två mindre byggnader som till sitt läge och sin typ skulle lämpa sig för bruk som kontorslokaler för stadens anställda. Den andra av dessa är gårdsbyggnaden i två våningar på Slottsgatan 14, byggnaden är i utomstående ägo. Den fungerar som en affärs- och kontorsbyggnad (Sylvi Salonen, inredningsbutik). Den andra är en träbyggnad i en våning från 1796 som ligger på Västra Strandgatan 13 bredvid stadshuset. I dessa byggnader kunde man placera ca 30 arbetsplatser efter saneringen, vilket motsvarar ett lokalbehov för ca 60 anställda.

På gårdsbyggnaden på Slottsgatan 14 gjordes 2010–2011 en teknisk grundläggande renovering (ventilation och el) men byggnaden har inte grundlagts på hård grund.

I byggnaden på Västra Strandgatan 13 A har inga omfattande saneringsåtgärder gjorts, enbart lokala serviceåtgärder. Byggnaden ägs av staden och har en hyresgäst. Innan byggnaden tas i bruk av förvaltningen ska den saneras.

Dimensionering och omfattning

I projektplanen har man enligt stadsstyrelsens beslut i första hand granskat alternativet som omfattar både en sanering av de gamla byggnaderna och genomförandet av en tillbyggnad. Helheten har granskats ur ett energiekonomiskt perspektiv samt ur perspektiv för hållbart byggande och därtill har den tekniska aspekten för genomförande beaktats. Därtill har man granskat tre olika alternativ för genomförande som alla skiljer sig åt från varandra till sin omfattning. I utredningarna betonades byggplatsens utmanande förhållande beträffande grundläggningen, och riskerna med byggande under jorden, med tanke på det omgivande byggnadsbeståndet. Utgående från utredningarna och kalkylerna för målkostnaderna, föreslås att projektets omfattning förminskas jämfört med den ursprungliga planen.

I den nya helheten för stadshuset skulle flytta in ca 396 arbetstagare och medlemmar i ledningen.

Enligt den lokalutredning som lokalitetstjänsterna utfört skulle byggnaderna rymma ungefär 135 arbetsplatser enligt konceptet Byråbo (med tillhörande lokaler såsom mötesrum och tysta lokaler etc.). Antalet 135 motsvarar ungefär en tredjedel av det antal anställda som kommer att arbeta i lokalerna, som är ca 395 personer. Dimensioneringen av arbetsplatser blir mindre än den dimensionering på 50 % som allmänt tillämpats på Universitetsgatan. Enligt en sådan dimensionering skulle det behöva rymmas ca 200 arbetsplatser i arbetslokaler som är dimensionerade för 395 personer. Som slutsats för projektplanen presenteras dock att lokalprojektet ska dimensioneras så att det blir mindre till sin omfattning, tills organisationen har mer erfarenhet av modellen för hybridarbete.

I projektplaneringsfasen granskades tre olika alternativ för genomförande, som alla varierar till sin omfattning:

Alternativ 1

Enbart de gamla byggnaderna saneras och pålas, ingen tillbyggnad byggs, inget byggande av lokaler eller parkeringsplatser under jorden. Utomhusområdena bevaras till största delen såsom de är i nuläget.

Alternativ 2

Tillbyggnad och sanering och pålning av de gamla byggnaderna, inget byggande av lokaler eller parkeringsplatser under jorden.

Alternativ 3

Tillbyggnad, sanering av de gamla byggnaderna och pålning samt underjordisk parkering och andra underjordiska lokaler (källare för tillbyggnaden).

ALT

 

Omfattning

Mål

(moms 0 %)

€/m²

Arbetsplats

Bilplatser

Risker

1

3260 m²

16 830 000 €

5170 €

135

20

+

2

5961 m²

26 863 000 €

4510 €

270

15

+

3

7541 m²

30 653 000 €

4070 €

270

60

+++

 

Eftersom det är utmanande att förutse behovet av lokaler, är det inte ändamålsenligt eller ekonomiskt grundat att till höga kostnader genomföra en ny byggnad på grund av ett tiotal arbetsplatser. Därför föreslås i projektplanen att tillbyggnaden av stadshuset inte genomförs och att de extra lokalerna hyrs i närheten av stadshuset enligt behov.

De nödvändiga tilläggslokalerna ska anvisas som hyreslokaler i närheten av stadshuset, med andra ord i kärncentrum, där det kommer att finnas rikligt med lokaler som kan hyras.

Då behovet av ytterligare kontorslokaler uppskattas enligt t.ex. dimensioneringen på 50 %, fattas kalkylmässigt ca 60–65 arbetsplatser med tillhörande personalrum och andra lokaler. Till sin yta skulle detta motsvara en helhet på ca 600–700 rum² av lokaler.

Slottsgatan 14 och flyglarna för stadshuset utrustas med hissar så att byggnaden är tillgänglig för alla och möter kraven på tillgänglighet.

Oberoende av alternativen för genomförande föreslås att två följande åtgärder genomförs i stadshusets huvudbyggnad:

Saneringen av stadshusets huvudbyggnad skulle inte omfatta en renovering av fasaden, sanering av inomhuslokalerna och yttertaket och reparation av fönstren eller dörrarna. Efter pålningen av huvudbyggnaden, förnyandet av bottenbjälklaget och kompletteringen av hustekniken, fortsätter stadshuset vara i sitt nuvarande bruk som mötesrum för stadsfullmäktige och möteslokaler för politiska beslutsfattare.

Parkering

Enligt stadens allmänna riktlinjer erbjuder man i princip bilplatser endast om arbetsuppgiften kräver kontinuerlig användning av bil, även om man i första hand försöker skapa lösningar som grundar sig på bilpooler i vilka stadens klimatmål i praktiken beaktas. Man föreslår att planeringen och genomförandet av de allmänna gårdsområdena på projektområdet, med andra ord tomterna 1,2 och 4, ska ske under styrning och inledande av servicehelheten för stadsmiljön parallellt med projektet för stadshuset.

En del av de bilplatser som stadens förvaltning använt föreslås anvisas för bilpoolbilar, fastighetsunderhållet samt därtill endast för rörelseförhindrade politiska beslutsfattare och förvaltningens anställda. Resten av bilplatserna som detaljplanen förutsätter kan enligt bestämmelserna i detaljplanen anvisas i Eskils parkeringshus, som ligger 300 meter från helheten för stadshuset.

Det föreslås att det byggande av parkeringsplatser under jorden som detaljplanen möjliggör inte genomförs på grund av det olönsamma förhållandet mellan kostnader och nytta och de uppenbara riskerna i anknytning till omfattande byggande under jorden i förhållanden som är utmanande för grundläggningen. Omfattande byggande under jorden har en negativ inverkan på de gamla byggnaderna i omgivningen, eftersom det påverkar nivån på det hängande grundvattnet och således på byggnadernas grunder.

Kostnadseffekter

Byggkostnader för genomförande av alternativ 1:

Kostnadsdel

K-huset

 

Flygel till K-talo

Slottsgatan 14

B1 Kostnaderna för byggherren

365 000

508 000

389 000

B2.1 Stärkande av grunder och pålningar

3 860 000

3 100 000

1 640 000

B2.2 Övriga byggtekniska arbeten

 

2 354 000

1 876 000

B3 VVS-arbeten

210 000

413 000

325 000

B4 Elarbeten

125 000

339 000

268 000

B5 Separata upphandlingar

0

0

0

Projektreserveringar

190 000

531 000

377 000

Kostnader

4 750 000

7 205 000

4 875 000

Kostnader moms 24 % motionsföreningarna

5 890 000

8 934 000

6 045 000

 

Utöver ovannämnda summa tillkommer kostnader för arkeologiska utgrävningar och schaktningsarbete på totalt ca 1,4-1,5 milj.€ (moms 0 %) (Källa: bedömning av Muuritutkimus Oy, 30.8.2022).

I byggkostnaderna har inte beaktats gårdsbyggnaden på Slottsgatan 14 eller anskaffnings- och/eller saneringskostnaderna för byggnaderna på Västra Strandgatan 13. Dessa skulle uppskattningsvis vara:

Gårdsbyggnaden på Slottsgatan 14

Pålning och teknisk kompletterande sanering 150.000 €. Beträffande anskaffningspriset för fastigheten förhandlar man med fastighetens ägare samt servicehelheten för stadsmiljön inom ramen för befogenheter för anskaffning som direktören för markanvändning innehar.

Västra Strandgatan 13

Målpriset för saneringen är 560 000–710 000 €, 3 500–4 400 €/m², utifrån de motsvarande objekt som genomförts. I princip behöver byggnaden inte pålas men bottenbjälklaget och stenfoten ska åtminstone stärkas.

Intern hyra

Beräknad enligt projektkostnaden på 16 830 000 € och enligt den hyrda ytan på 3 260 m².

Hyrestyp

Summa

Kapitalhyra

33,05 €/m²/mån

Arrende

1,52 €/m²/mån

Städning

1,20 €/m²/mån

Underhållshyra

2,00 €/m²/mån

Förvaltningsarvode

0,33 €/m²/mån

Kvadrathyra

38,10 €/m²/mån

Månadshyra

124 213 €/mån

Årshyra

1 490 558 €/år

 

Den interna hyran

Den externa hyran för de eventuella tilläggslokalerna är uppskattningsvis ca 23–25 €/m²/mån (jfr hyresobjektet för den nyligen sanerade Yliopistonkatu 27, vars ytbaserade hyra är ca 23,63 €/m²/mån). Det eventuella behovet av tilläggslokaler skulle uppgå till uppskattningsvis 600-700 m². Den externa hyran utifrån eventuella tilläggslokaler uppgår till uppskattningsvis 13 800–17 500 €/mån samt till 165 000–210 000 € på årsnivå.

Tidsplan

Ersättande lokaler

Under den tid som byggandet pågår kommer följande av stadens organ och enheter att behöva ersättande lokaler, uppskattningsvis från slutet av 2023 till slutet av 2026:

De ersättande lokalerna för stadsfullmäktiges lokaler kommer antagligen att försöka skaffas i lokalerna för Kristillinen opisto, i vilka fullmäktige också tidigare verkat i då det funnits ett behov för ersättande lokaler.

Stadsstyrelsens mötesrum kommer att ligga i den sanerade fastigheten på Universitetsgatan 27 från och med våren 2023 fram till att saneringen av stadshuset färdigställs. De ovannämnda nämnderna flyttas också till de nya lokalerna på Universitetsgatan 27 och håller möten där.

Turisttjänsterna kommer att placeras på annat ställe också efter saneringen.

Utlåtande

Lokalitetstjänsterna bad stadsmiljönämnden om ett utlåtande gällande projektplanen för den delvisa saneringen av stadshuset.

Stadsmiljönämnden godkände för sin del alternativ 1 av de alternativ för genomförande av projektplanen som presenterades (ingen tillbyggnad, ingen underjordisk parkering).

I utlåtandet från 4.10.2022 § 364 konstaterar nämnden att de viktigaste punkterna är följande:

Stadshusets gårdsområden ligger på ett centralt område i centrum och är väldigt lättillgängliga. Området kan i framtiden vara en rastplats och plats för rekreation för stadsborna och öka trivseln i centrumområdet. Med beaktande av gårdsområdenas offentliga natur, ska en plan för gårdsområdena lämnas till stadsstyrelsen innan bygglovsansökan för gårdsområdena lämnas in. 

Bilaga 1Byråbo - Projektplan för delvis sanering av stadshuset

Tilläggsmaterial 1Bilagor till projektplanen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 219

Bilaga 1Byråbo - Projektplan för delvis sanering av stadshuset

Tilläggsmaterial 1Bilagor till projektplanen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Ändringsförslag som förfallit

Kossilas ändringsförslag med följande innehåll förföll i brist på understöd:

”Jag föreslår att projektet skjuts upp med två år, efter det kan situationen bedömas på nytt.”


Bilagor:

Sfm § 219
Bilaga 1:Byråbo - Kaupungintalon osittaisen peruskorjauksen hankesuunnitelma / Byråbo - Projektplan för delvis sanering av stadshuset