Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen37805.09.20227
Stadsfullmäktige20519.09.202215

7453-2022 (00 01 02, 11 03 05)

Svar på fullm. Mirka Muukkonens m.fl. motion om utredning av biodiversiteten i Kuppis koloniträdgård

Sammandrag: -

Ssn § 378

Servicehelheten för stadsmiljön, miljövårdschef Olli-Pekka Mäki och generalplaneingenjör Andrei Panschin 26.8.2022:

Enligt fullmäktigemotionen ska Åbo stad tillsammans med t.ex. Åbo universitet eller Turun ammattikorkeakoulu reda ut biodiversitetens omfattning i Kuppis koloniträdgård inför beslutsfattandet. Utöver växterna är det också skäl att reda ut djur- och organismbeståndet. Åbo universitet har ordnat BioBlitz-evenemang på bl.a. campusområdet. Enligt fullmäktigemotionen skulle det vara skäl att ordna ett sådant evenemang innan ett beslut fattas om Kuppis koloniträdgårds framtid.

Generalplanen 2029 bereds som bäst och koloniträdgårdens område ingår i planområdet, eftersom generalplanen omfattar så gott som hela stadens område. Innehållet i generalplanen kommer att preciseras i detaljplanen som utarbetas senare. Enligt 9 § i markanvändnings- och bygglagen ska en plan grunda sig på planering som omfattar bedömning av de betydande konsekvenserna av planen och på sådana undersökningar och utredningar som planeringen kräver. Vid utredningen av planens verkningar ska planens uppgift och syfte beaktas. I generalplanen har koloniträdgården anvisats vara ett område för centrumfunktioner (C-3) och en planbeteckning i generalplanen möjliggör också den nuvarande verksamheten på området. I planbestämmelsen som gäller C-3-beteckningen står enligt följande: ”En del av området för Kuppis koloniträdgård ska bevaras obebyggt och ändras till ett rekreationsområde. I den fortsatta planeringen av den del som ska bevaras ska man säkerställa att områdets kulturhistoriska, trädgårdskonstnärliga och landskapsmässiga värden samt naturens mångfald i tillräcklig mån beaktas.”

Under generalplaneringsfasen är det inte nödvändigt att staden låter utföra detaljerade naturutredningar på koloniträdgårdens område. Då den fortsatta planeringen av området framskrider till detaljplanefasen är det skäl att genomföra en naturutredning av området.

Svar av miljöskyddet

På en del av koloniträdgårdens område har enligt Laji.fi gjorts artobservationer. Laji.fi är Finlands Artdatacenters portal där man kan hitta all information som finns tillgänglig digitalt om Finlands arter. Därtill kan man bläddra i artdatabaserna och se hurdana observationer som gjorts och också anteckna sina egna observationer. Därtill har stadens miljöskydd kunskap om att en kartläggning av växtligheten har gjorts på området 2015, av vilka har listats särskilt områdets prydnadsväxter, träd och buskar samt näringsväxter.

För växtlighetens del är den mest betydande saken det att på området finns prydnads- och nyttoväxtbestånd som anpassat sig till de lokala förhållandena under de senaste hundra åren.

Evenemanget BioBlitz är ett evenemang för artkartläggning, under vilket sakkunniga inom olika artgrupper som frivilligarbete kartlägger vilka arter som finns på ett visst område. Eftersom evenemanget är begränsat till sin längd och grundar sig på otaliga experters frivilligarbete, lämpar sig metoden inte för görandet av en täckande naturutredning.

Utarbetandet av en tillräckligt omfattande och tillförlitlig naturutredning förutsätter att man gör terrängbesök under både våren och sommaren. För växtlighetens del ska terrängarbetet genomföras under åtminstone tre olika tidpunkter, så i det skede då fullmäktigemotionen gjordes var det t.ex. redan för sent att under år 2022 hinna göra en täckande naturutredning. I naturutredningen borde redas ut åtminstone områdets växtlighet och vilka fågel- och insektarter som lever på området. Naturutredningen ska låta göras på initiativ av planering av markanvändningen och expertis inom miljöskyddet ska utnyttjas.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mirka Muukkonens m.fl. motion:

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 205

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mirka Muukkonens m.fl. motion:

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.