Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen37705.09.20226
Stadsfullmäktige20419.09.202214

7456-2022 (00 01 02, 12 01 03)

Svar på fullm. Nicke Wulffs m.fl. motion om att erbjuda eleverna ett avgiftsfritt mellanmål i skolor och läroanstalter om skoldagen varar i över tre timmar efter skolbespisningen

Sammandrag: -

Ssn § 377

Utvecklingschef Maarit Luukkaa, specialsakkunnig Laura Luukkonen 31.8.2022:

Fullmäktigeledamot Nicke Wulff m.fl. har 13.6.2022 § 169 väckt en motion om att erbjuda eleverna ett avgiftsfritt mellanmål i skolor och läroanstalter om skoldagen varar i över tre timmar efter skolbespisningen. Tillskottsnäring vid sidan av skollunchen har också föreslagit Mervi Uusitalo-Heikkinen m.fl. i sin motion om avgiftsfri frukost 15.2. 2021 samt fullmäktigeledamot Wulff i sin motion om att erbjuda alla elever ett avgiftsfritt mellanmål 20.9.2021.

I enlighet med skolmatsrekommendationerna föreslås i motionen att eleverna erbjuds ett avgiftsfritt mellanmål då skolan varar i över tre timmar efter skolmåltiden. Enligt fullmäktigeledamot Wulff m.fl. har man ofta blivit tvungen att förlänga skoldagen för att undervisningen ska kunna ordnas i ersättande lokaler eller i trånga skolbyggnader.

I motionen konstateras att det nuvarande systemet där en elev kan köpa ett mellanmål inte fungerar och inte heller motsvarar lagens anda i fråga om avgiftsfri utbildning. Förutom välbefinnande skulle ett avgiftsfritt mellanmål förbättra inlärningsresultaten, öka sunda matvanor samt jämna ut socioekonomiska skillnader. Enligt undersökningar har en reglbunden måltidsrytm även ett samband med sunda matval och normalvikt.

I motionen lyfts fram en sak som är viktig för barns och ungas välbefinnande. Vi har ändå inte förberett oss på ett avgiftsfritt mellanmål ekonomiskt och det nuvarande anslaget räcker inte till för en sådan tilläggsservice speciellt nu när matpriserna stiger. I motionen föreslås att stadsfullmäktige ger stadsstyrelsen i uppdrag att beakta kostnaderna i sitt budgetförslag för 2023 och lägga till dem i budgeten för helheten för fostran och undervisning.

Svar på motionen

Svaret har förberetts i samarbete med Arkea och den grundläggande utbildningen. För tillfället erbjuder Arkea mellanmål i en stor del av skolorna. Elevens föräldrar kan köpa ett 20 euros mellanmålskort som eleven kan använda för varierande mellanmål i skolmatsalen. Priset på mellanmålen varierar mellan cirka 0,70 €-3 €.

I den grundläggande utbildningen deltar ca 14 000 barn. Enligt en grov uppskattning som den grundläggande utbildningen gjort fortsätter skoldagen för cirka 500 elever från varje skola i över tre timmar efter skollunchen enligt läsordningen.

Preliminär kalkyl över kostnaderna för ett avgiftsfritt mellanmål för en del av eleverna

I fråga om ett avgiftsfritt mellanmål har man preliminärt utrett följande alternativ. Kostnadsberäkningen grundar sig på ca 500 elever från alla 38 skolor och alla 38 verksamhetsveckor. Kostnaderna är preliminära. Matpriset och de eventuella personalkostnaderna påverkas av valet av näringsinnehållet samt fördelningen av elevantalet i skolorna.

  1. Staden beviljar ett mellanmålskort till de elever vars skoldag varar i över tre timmar efter skollunchen. Eleven skulle kunna använda mellanmålskortet de dagar då hen vill. Då skulle det finnas variation i mellanmålen och eleven skulle själv kunna välja det som hen vill. Kostnaderna skulle uppgå till ca 1 800 000 euro. Detta skulle räcka till 1-3 produkter i veckan. Det är möjligt att minska kostnaderna genom att bevilja mellanmålskortet mera sällan så att eleven kan köpa produkter mera sällan eller förmånligare produkter.
  2. Arkea tillreder ett mellanmålsalternativ om dagen. Detta motsvarar i stort sett en mellanmålsportion per elev som deltar i en eftermiddagsklubb. I detta alternativ kan staden själv bestämma näringsinnehållet i mellanmålet. Kostnaderna för detta alternativ måste utredas noggrannare.
  3. Eleverna erbjuds mellanmålskex och sugrörssaft som är förmånligast, men ensidiga i fråga om näringsinnehåll. Matkostnaderna skulle uppgå till 260.000 €. För alternativet i fråga bör man utreda möjligheterna att ordna transport, lagring, städning och distribution samt kostnaderna för dessa. Till den här förmånliga lösningen hör flest risker med tanke på belastningen av skolorna.

Jämförelsevis uppskattades i svaret på fullmäktigeledamot Mervi Uusitalo-Heikkinens m.fl. motion om avgiftsfri frukost att kostnaderna uppgår till sammanlagt cirka 3 208 000 €.

Slutsats

Kostnaderna för det första alternativet och sannolikt även för det andra alternativt är höga. Kostnaderna för det tredje alternativet är mindre, men ensidigare i fråga om näringsinnehållet. Man ska bedöma noggrannare vilken nytta mellanmålet har i förhållande till kostnaderna. Utgångspunkten ska vara att mellanmålet inte minskar möjligheten att erbjuda högklassig skollunch och undervisning. I den nuvarande budgeten har man inte förberett sig för en sådan tilläggskostnad och det borde reserveras ett tilläggsanslag för den i budgeten inom fostran och undervisning. Måltiderna under skoldagen har inverkan på orken i skolan och sunda levnadsvanor. Om man skulle gå in för att erbjuda mellanmål såsom föreslagits i motionen bör man utreda alla alternativ ännu noggranare innan man kan fatta beslut om ärendet.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Nicke Wulffs m.fl. motion: Att erbjuda eleverna ett avgiftsfritt mellanmål i skolor och läroanstalter om skoldagen varar i över tre timmar efter skolbespisningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag            

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 204

Tilläggsmaterial 1Fullm. Nicke Wulffs m.fl. motion: Att erbjuda eleverna ett avgiftsfritt mellanmål i skolor och läroanstalter om skoldagen varar i över tre timmar efter skolbespisningen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag            

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.