Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen37605.09.20225
Stadsfullmäktige20319.09.202213

7454-2022 (00 01 02, 00 04 02)

Svar på ledamot Laura Rantanens m.fl. motion om inledande av Pojkarnas Hus-verksamhet i Åbo

Sammandrag: -

Ssn § 376

Tf. organiseringsdirektör Minna Sartes, utvecklingschef Maarit Luukkaa, chef för ungdomstjänster Anna-Maria Salminen:

Ledamot Laura Rantanen m.fl. har lämnat en motion om inledande av Pojkarnas Hus-verksamhet i Åbo (13.6.2022). I motionen framlyftes en viktig fråga; barnens och de ungas välfärd.

Största delen av barnen och ungdomarna i Åbo mår bra. Enligt den senaste skolhälsoenkäten (hösten 2021) uppdagades emellertid allt större orosmoment gällande särskilt flickornas välfärd, bl.a. vad gäller flickornas mentala hälsa. Det här undanröjer inte behovet av att rikta tjänsterna så att de också svarar mot pojkarnas behov. Vid behov ordnar staden könsdifferentierad verksamhet utifrån de ungas behov bl.a. i form av smågruppsverksamhet. De unga engageras aktivt i planeringen av verksamheten och ges dessutom möjlighet att själv genomföra verksamheten utifrån sina egna behov.

I verksamheten som Åbo stad riktar till barn och unga stöds de ungas tillväxt, välfärd och självständighet utifrån deras egna behov och med respekt för könsmångfalden i alla tjänster som tillhandahålls. Vi förutsätter också att våra partner, bl.a. organisationer som får bidrag, tillämpar denna princip. Principerna för en tryggare lokal styr verksamheten och ger möjlighet att delta utifrån den ungas egna omständigheter.

Åbo stad har särskilt under de senaste åren utvecklat sina former av ungdomsarbete i samarbete med organisationer och andra partner. Flera verksamhetssätt går ut på att närma sig ungdomarna virtuellt eller fysiskt och ge sig ut bland ungdomarna. Med hjälp av uppsökande och mobilt arbete har man ingripit i t.ex. ungdomars störande beteende multidisciplinärt och i samarbete mellan flera olika aktörer. Det mobila arbetssättet har nått såväl flickor, pojkar som ickebinära ungdomar. Det mobila arbetssättet är dock inte endast riktat till pojkar. Största delen av de anställda inom mobilt arbete har varit kvinnor och arbetssättet har inte särskilt prioriterat något kön.

Enligt Åbo stads uppgifter håller Auralan Setlementti på att bereda en ansökan om extern finansiering av t.ex. STEA för inledandet av Pojkarnas hus-verksamheten. Åbo stad ger sitt bifall till finansieringsansökan och är redo att samarbeta i beredningen av projektet. Dessutom är staden redo att ansluta sig som samarbetspartner till det egentliga projektet, förutsatt att finansiering beviljas. Därför är det inte ändamålsenligt att Åbo stad i det här skedet börjar bereda en överlappande verksamhet eller inleda en egen Pojkarnas hus-verksamhet.

Åbo stad har ett omfattande nätverk av ungdomslokaler. Verksamheten som riktas till pojkar kan också genomföras som en del av stadens tjänster och arbetet som riktas till pojkarna kan utgöra ett arbetssätt också utan en egentlig fysisk lokal. På så sätt kan verksamheten spridas ut till olika håll i staden. Att ungdomar samlas i centrum bör förebyggas genom att erbjuda unga som mår dåligt meningsfull och inriktad verksamhet nära hemmet i form av närtjänster. Det är viktigt att unga som mår dåligt får något meningsfullt att göra. Samarbetet med Ankarpolisen har visat att arbetet med familjerna är ett effektivt sätt att påverka attityderna hos unga som behöver stöd och pojkar som mår dåligt. Detta arbete utförs redan i Aurala i viss form.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Laura Rantanens m.fl. motion om inledande av Pojkarnas Hus-verksamhet i Åbo (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 203

Tilläggsmaterial 1Fullm. Laura Rantanens m.fl. motion om inledande av Pojkarnas Hus-verksamhet i Åbo (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.