Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen36929.08.202221
Stadsfullmäktige20219.09.202212

7450-2022 (00 01 02, 06.02)

Svar på fullm. Riitta Karjalainens m.fl. motion gällande psykiatriambulans för vuxna

Sammandrag: -

Ssn § 369

Tf. direktör för serviceområdet Jane Marttila 18.8.2022:

Fullmäktigeledamot Riitta Karjalainen m.fl. har 13.6.2022 väckt en motion där det föreslås att en psykiatriambulans införs för vuxenbefolkningen på samma sätt som psykiatriambulansen för barn. Karjalainen konstaterar i sin motion att ju snabbare en insjuknad person får hjälp och stöd desto mindre börjar problemen eskalera och att psykiatriambulansen skulle möta detta behov. Hon berättar att psykiatriambulansen för barn har etablerats inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt efter tre års pilotperiod och på motsvarande sätt har psykiatriambulansverksamheten i Stockholm etablerats utifrån de goda resultat som nåtts bl.a. vid förebyggande av självmord. Psykiatriambulansen i Stockholm omfattas av 2,3 miljoner invånare. Fullmäktigeledamot Riitta Karjalainen m.fl. föreslår att Åbo stad tillsammans med Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt inför en psykiatriambulans för vuxenbefolkningen för en pilotperiod på tre år och därtill föreslår de att verksamheten etableras om resultaten från pilotperioden är positiva.

I Åbo genomfördes tillsammans med Affärsverket för akutvård och jour ett pilotförsök med den s.k. enmansambulansen 2.5 – 8.10.2018.  Målet är att minska jourbesöken. Enmansambulansen vårdade inte psykiatripatienter utan vården fokuserade på fysiska problem. I försöket deltog äldreomsorgen och socialjouren. En av slutsatserna från pilotförsöket var att Åbo som område är för litet för att ambulansverksamheten ska kunna fortsätta. Det fanns endast 6 uppdrag om dagen och med hjälp av ambulans sparades 1 jourbesök. Slutbedömningen av pilotförsöket var bland annat att det är värt att fortsätta med försöket i ett mer omfattande område och att möjligheten till psykiatrisjuksköterskans bedömning inkluderas i försöket.

Jag anser att Riitta Karjalainens motion är värd att stödjas. Utifrån de erfarenheter som fåtts av pilotförsöket med enmansambulans är Åbo ändå alltför litet för ambulansverksamheten och enmansambulansen ska kunna ta hand om både fysiska och psykiska problem. I det här skedet då beredningen av välfärdsområdet pågår är det också svårt att börja planera för sådan verksamhet och inleda ett pilotförsök, men det kommande välfärdsområdet (Varha) i sig skapar en god grund för verksamheten av det här slaget. Ärendet har vidarebefordrats till Välfärdsområdet för att tas i beaktande vid utveckling av verksamheten.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Riitta Karjalainens m.fl. motion: Behovet av en psykiatriambulans för vuxna på samma sätt som psykiatriambulansen för barn (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 202

Tilläggsmaterial 1Fullm. Riitta Karjalainens m.fl. motion: Behovet av en psykiatriambulans för vuxna på samma sätt som psykiatriambulansen för barn (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.