Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen36729.08.202219
Stadsfullmäktige20019.09.202210

4583-2022 (00 01 02, 01 00 00, 01 01 03)

Svar på fullm. Muhiadin Hersis m.fl. motion gällande permittering av skolgångshandledare

Sammandrag: -

Ssn § 367

Personaldirektör Sinikka Valtonen och chef för anställningsfrågor Riitta Palmroth 17.8.2022:

Gällande den begärda utredningen i ärendet konstaterar enheten för styrning av personalärenden inom koncernförvaltningen följande:

I motionen krävs att permitteringar av skolgångshandledarna sommartid avbryts. Dessutom föreslås i motionen att skolorna skulle kunna ordna sommarverksamhet för de elever som behöver det under sommaren och i augusti innan skolarbetet inleds. I motionen krävs också att sammankedjandet av visstidsarbetsavtal förbjuds.

Antalet skolgångsbiträden vid Åbo stad är ca 400. Största delen av skolgångshandledarna är fast anställda. Avtal som ingåtts för viss tid ska enligt arbetsavtalslagen ha en grundad anledning och servicehelheterna har särskilt påmints om detta med jämna mellanrum. Enligt de uppgifter som lämnats av servicehelheten för fostran och undervisning har grunden för ett visstidsarbetsavtal varit ett vikariat. Särskilt under coronapandemin har staden fått tillfällig finansiering för att bl.a. åtgärda inlärningsunderskottet och inlärningssvårigheterna. Enligt de uppgifter som lämnats av servicehelheten har finansieringen i fråga använts också för anställning av skolgångshandledare.

I de arbetsavtal som ingåtts med skolgångshandledarna har under ca tio års tid lagts till ett villkor enligt vilket arbetet och löneutbetalningen kan avbrytas under skolornas sommarlov. Dessa skolgångshandledare permitteras inte.

Permitteringen gäller endast de fast anställda skolgångshandledare som anställts tidigare och vars arbetsavtal inte innehåller ett omnämnande om att arbetet och löneutbetalningen avbryts. Enligt servicehelhetens uppgifter är antalet sådana skolgångshandledare ca 90 och deras antal minskar årligen. Enheten för styrning av personalärenden inom koncernförvaltningen konstaterar att arbetsgivaren inte ensidigt kan ändra skolgångshandledarnas arbetsavtal så att de innehåller ett omnämnande om att arbetet och löneutbetalningen avbryts under skolornas sommarlov.

Enligt arbetsavtalslagen ska arbetsgivaren före permitteringen utreda om den anställda med beaktande av yrkesskicklighet och förmåga rimligen kan omplaceras till andra uppgifter på heltid eller visstid. Det är uttryckligen fråga om arbete som arbetsgivaren erbjuder och det behöver inte vara ett sådant arbete som avses i arbetsavtalet för den som ska permitteras och inte heller sådant arbete som avlönats på samma sätt som det arbete som avses i arbetsavtalet för den som ska permitteras. Arbetsgivaren behöver alltså inte inleda eller ordna en ny verksamhet för att undvika permitteringarna.

Enligt de uppgifter som lämnats av servicehelheten för fostran och undervisning sysselsätter sig årligen en liten del av skolgångshandledarna bl.a. i daghem under avbrott i skolarbetet.  Enligt servicehelhetens uppfattning sysselsätter sig en del av skolgångshandledarna t.ex. inom den privata sektorn under sommaren. Hittills har servicehelheten för fostran och undervisning inte förberett sig för att utvidga sommarverksamheten i sin budget och å andra sidan ordnar servicehelheten för fritid redan sommarverksamhet för barn och unga. I detta sammanhang kan man framföra en önskan till ungdomstjänsterna om utvidgning av sommarverksamheten så att man ska kunna anställa skolgångshandledare för verksamheten.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Muhiadin Hersis m.fl. motion: Permitteringar av skolgångshandledare ska stoppas (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 200

Tilläggsmaterial 1Fullm. Muhiadin Hersis m.fl. motion: Permitteringar av skolgångshandledare ska stoppas (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.