Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen36629.08.202218
Stadsfullmäktige19919.09.20229

3247-2022 (00 01 02, 12 03 00)

Svar på fullm. Janika Takatalos m.fl. motion gällande kulturfadderverksamheten

Sammandrag: -

Ssn § 366

Tf. fritidsdirektör Outi Kari-Granfors och kultursekreterare Niina Niemi-Nagy 24.8.2022:

Fullmäktigeledamot Janika Takatalo m.fl. har 14.3.2022 väckt en motion gällande kulturfadderverksamheten i Åbo. I motionen föreslås en ny verksamhetsmodell med tanke på kulturfostran för småbarnsfamiljer.

I motionen föreslås att Åbo stad utreder möjligheten att utveckla en egen modell för kulturfadderverksamheten på samma sätt som Helsingfors stad har gjort. I Helsingfors har alla barn som är födda 2020 eller senare fått en kulturinrättning som fadder. Som fadder till barn som är födda 2020 fungerar Helsingfors stadsorkester och teatrar i Helsingfors fungerar som fadder till barn som är födda 2021. Kulturfaddern bjuder årligen in varje barn till minst två avgiftsfria evenemang, till exempel till babysymfonin eller dockteatern. Fadderskapet fortsätter tills barnet börjar i skolan.

Åbo stad har i flera decennier fortsatt traditionen med Åbodagens fadderbarn där barnet som föds på Åbodagen (eller närmast dagen) uppmärksammas med en faddersked. Dessa fadderbarn inbjuds också årligen till fadderbarnevenemang såsom till Äventyrsparkens födelsedag på Åbodagen i år. Inom fadderverksamheten har man lagt märke till att det är viktigt att uppmärksamma de mångkulturella aktörerna. Fadderskapet som bottnar i den kristliga traditionen kan kännas främmande för många.

Åbo stads serviceområden för fritid samarbetar intensivt med småbarnspedagogiken och kulturtjänsterna erbjuder avgiftsfri verksamhet för barn i olika åldrar och deras familjer. Inom småbarnspedagogiken fokuserar man på kultur- och konstfostran i enlighet med stadens strategi. Åbo stad som inlärningsmiljö och med sina historiska objekt skapar goda förutsättningar för kulturella upplevelser. Samarbetet med servicehelheten för fritid gör det möjligt att bekanta sig med det mångsidiga kulturutbudet.

Dessutom ordnas verksamhet för småbarnsfamiljer t.ex. det tvåsråkiga evenemanget Vauvaviikot – Babyveckan. Den populära evenemangsveckan för bebisar ordnas i början av sommaren. Den erbjuder rikligt med upplevelserika avgiftsfria kultur- och konstsmakbitar för familjens minstingar såsom museiträff för babyer, babycirkus samt babyteaterföreställningar med Toukkaset. Programmet produceras i samarbete med Mannerheims barnskyddsförbund, Åbo stadsteater och aktörerna inom den tredje sektorn.

Barnkulturcentret Äventyrsparken stöder barnens kulturella rättigheter genom att erbjuda mångsidig konst- och kulturverksamhet för barn, barnfamiljer samt skolor och småbarnspedagogik året runt. Med barn under skolåldern kan man pröva t.ex. baby- och småbarnscirkus, färgbad eller musiklekskolan Tarinamuskari.    

Den mångsidiga kultur- och konstverksamheten inom ramen för projektet Småbarn som konstassistenter skapar inlärningsmiljöer för förskolebarnen varvid glädje, förundran, upplevelserikedom, estetiska upplevelser samt känsla för delaktighet betonas. Genom verksamhetsinnehåll stöds målen i planen för förskoleundervisningen och konst- och kulturinrättningar inom servicehelheten för fritid erbjuder upplevelsemässiga och erfarenhetsbaserade inlärningsmiljöer. 

Förskolegrupper kan besöka gratis i Museicentralens museer. Åbo stadsbibliotek ordnar gratis sagostunder för barnen. Verksamheten genomförs på de båda inhemska språken. På bibliotekets olika verksamhetsställen ordnas program för barngrupper bland annat interaktiva sagostunder, enskilda evenemang, föreställningar och workshoppar samt Tips om ramsor på Barnens Saga i huvudbiblioteket.

Åbo filharmoniska orkester erbjuder gratis genreps- och konserthusbesök för förskolebarnen. Åbo stadsteater erbjuder gratis teaterrundvandringar för förskolebarnen. Under rundvandringen kan man bekanta sig med teaterhuset och se hur man gör teater.

Kulturfaddrar och Kulturremiss 2.0 för Åbobor

Servicehelheten för fritid börjar utreda den i motionen föreslagna kulturfadderverksamheten samt möjligheter och verksamhetssätt för genomförande av verksamheten (”Åbomodell för kulturfadderverksamheten”) tillsammans med kulturinrättningarna och spetsprojektet för kulturen. Dessutom är det nödvändigt att utveckla de befintliga tjänsterna och kommunikationen om dem för barnfamiljer. Kommunikationen kan effektiviseras ytterligare t.ex. via mödra- och barnrådgivningsbyrån samt den tredje sektorn såsom Turun seudun Mamit eller Mannerheims barnskyddsförbund. Åbo stads spetsprojekt för kultur deltar i utredningen av kulturfadderverksamheten.

Som en del av utredningen av kulturfadderverksamheten kan man också överväga födelsedagsfester i stadens olika storområden för alla åldrar. Det är viktigt att man kan delta i fadderverksamheten även senare om familjen exempelvis flyttar till Åbo efter barnets födelse. I samband med möten kan man berätta om olika kulturtjänster för småbarnsfamijer.

Inom spetsprojektet för kulturen lanseras Kulturremissen som utvecklades under kulturhuvudstadsåret på nytt. Man kan via rådgivningsbyrån eller rådgivningspsykologen ge kulturremissen till småbarnsfamiljer och hänvisa dem till kulturverksamheten alltefter deras resurser och intressen. Andra åtgärder som skulle kunna utvecklas är exempelvis en konstsedel för småbarn eller en konststig för familjens minstingar. Det är ändamålsenligt att genomföra dessa i samarbete med den tredje sektorn. 

Att få barnen och familjerna att utöva och uppleva kultur och konst är viktigt med tanke på välbefinnande och livskvalitet såsom konstaterats i motionen. Åbo som kulturstad bör överväga olika alternativ varmed vi bäst kan nå småbarnsfamiljerna samt ta fram en verksamhetsmodell som är utmärkande för kulturstaden.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Janika Takatalos m.fl. motion: Kulturfadderverksamhet i Åbo (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 199

Tilläggsmaterial 1Fullm. Janika Takatalos m.fl. motion: Kulturfadderverksamhet i Åbo (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.