Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen38412.09.20224
Stadsfullmäktige19719.09.20227

10407-2022 (11.00, 00 01 02)

Rapportering av Åbo stads klimatplan 2021

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige antecknar rapporten Åbo stads Klimatplan 2029 från 2021 för kännedom. Stadsfullmäktige beslutar om klimatplanen, följer den up årligen och beslutar om uppdatering varje fullmäktigeperiod. Klimatplanen uppdaterades senast 16.5.2022. Genomförandet av och målen för klimatplanen har framskridit väl under 2021. Det mellanliggande målet för att halvera utsläppen från 1990 års nivå fram till 2021 i Åbo-området överskreds. Utsläppen jämfört med 1990 års nivå minskade med över 55 procent. Den uppnådda utsläppsnivån jämfört med andra städer är mycket låg även per invånare. Förutsättningarna för uppnåendet av målen förstärktes betydligt under 2021 genom beslut som fattades och genom att vidta nya betydande åtgärder och genom att stärka kunskapsbasen som en del av bedömnings- och uppdateringsarbetet. Som resultat av beredningsarbetet som i huvudsak utfördes under 2021 utsågs Åbo till att förverkliga missionen om 100 klimatneutrala städer av EU kommissionen våren 2022.

Ssn § 384

Klimatdirektör Risto Veivo och specialsakkunnig Miika Meretoja 30.8.2022:

Åbo stadsfullmäktige godkände enhälligt Klimatplan 2029 11.6.2018 § 142 och därtill godkändes den uppdaterade klimatplanen enhälligt 16.5.2022 § 103. I samband med behandlingen av den uppdaterade klimatplanen 16.5.2022 gick stadsfullmäktige igenom den omfattande klimathelheten med motiveringar och fattade utifrån den uppdaterade kunskapsbasen/lägesbilden beslut att måttligt höja utsläppsminskningsmålen för 2025 och 2029 så att klimatneutraliteten för 2029 och vägen till allt starkare klimatpositivitet för 2035 är lättare att uppnå. Som en del av klimatplanen godkände fullmäktige samtidigt de förnyade mål- och åtgärdshelheterna både när det gäller att bromsa upp och anpassa sig till klimatförändringen.

Klimatrapporten 2021 som nu är den fjärde i ordningen föreläggs stadsfullmäktige årligen. Eftersom fullmäktige gick igenom en omfattande klimathelhet och fick en heltäckande och uppdaterad lägesbild av hur målen framskridit och vilka utmaningar som mötts och vilka utmaningar som kan förutses vid sitt sammanträde 16.5 ligger tyngdpunkten i klimatrapporten 2021 som nu föreslås bli antecknad för kännedom på det som uppnåtts under 2021 och nya initiativ som tagits. Rapporten omfattar alltså inte alla delområden i klimatplanen detaljerat utan koncentrerar sig på den uppnådda utsläppsutvecklingen samt de viktigaste åtgärder som senast vidtagits.

Klimatplanen följer Europeiska unionens gemensamma modell (EU SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) och den innehåller klimatpolitikens åtgärder och mål för 2021, 2025 och 2029. Den gemensamma europeiska arbetsmodellen används av drygt 10.000 städer och områden vars klimatarbete genererar ett enhetligt rapporterings- och informationsmaterial. Om genomförandet av klimatplanen rapporteras också till Europeiska kommissionen enligt den gemensamma arbetsmodellen.

Vid genomförandet av klimatplanen främjar Åbo klimathållbart liv och klimathållbar verksamhet enligt Parisavtalet tillsammans med medborgare, företag och sammanslutningar.  Klimatplanen styr stadskoncernens åtgärder på ett bindande sätt och engagerar det omgivande samhället i klimatåtgärder. Målen för klimatplanen uppnåddes väl under 2021. Det mellanliggande målet för att halvera utsläppen från 1990 års nivå fram till 2021 överskreds med betydlig marginal. Enligt både det normerade beräkningssättet som mer exakt beskriver effekterna av de åtgärder som genomförts och enligt det förenklade beräkningssättet som exat beskriver utfallet av utsläpp var den totala utsläppsminskningen över 55 procent. Beräknat per invånare var minskningen ännu större. Siffrorna bygger på beräkningen som gjorts utifrån 2021 års förhandsuppgifter.

Med hjälp av klimatarbetet förbättrades också vardagsförhållandena och därtill stärktes stadens trivsamhet och attraktionskraft. Flera klimatåtgärder har också gett ekonomisk nytta. Till exempel priset på fjärrvärme och utsläppen minskade i Åbo, eftersom omställningen till förnybar energi har genomförts i god tid. Detta har en stor betydelse för kommuninvånarna: fjärrvärme omfattar 90 procent av hushållen i Åbo. Invånarna gjordes delaktiga i klimatåtgärder genom kampanjen 1,5 graders liv och företagen uppmuntrades att delta i affärsverksamheten inom cirkulär ekonomi i samband med beredningen och genomförandet av färdplanen för cirkulär ekonomi.

Riktlinjerna i borgmästarprogrammet skapade en gedigen grund för att ytterligare förstärka klimatarbetet och satsningarna på klimatledarskapet bidrog till samma mål. Klimatbudgeteringen inleddes som en del av beredningen av budgeten för 2022 och där sammanställdes klimatinvesteringar till ett värde av ca 80 miljoner euro. Inom flera klimatprojekt togs aktivt fram nya klimatlösningar i brett samarbete med Åbohögskolor, företag och andra samarbetspartner. Åbos klimatarbete är öppet och i det får alla delta och nya klimatlösningar tas emot. Åbos starka roll, ledande roll i städernas klimatarbete stärktes regionalt, nationellt och internationellt. Borgmästaren hade en ledande roll som vicepresident för det globala nätverket ICLEI och hon deltog aktivt i FN:s klimatkonferens i Glasgow.

Den kvantitativt sett största insatsen för utsläppsminskningen på väg mot ett klimatpositivt område har redan gjorts utifrån uppgifter från 2021 och dessutom är den uppnådda utsläppsminskningen och även den uppnådda låga utsläppsnivån per invånare ganska betydande prestationer även internationellt sett. I fråga om utsläpp utvidgades perspektivet på beräkningen av de konsumtionsbaserade utsläppen där Åbo är en av Finlands och världens första pilotstäder. Resultaten gav vid handen att vårt sätt att leva inte är klimatmässigt hållbart trots utsläppsminskningar som uppnåtts i området. Det återstår fortfarande mycket klimatarbete och många utmaningar när det gäller att uppnå såväl områdesvis klimatneutralitet som ett klimatpositivt liv och en klimatpositiv stad.

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2021 (på finska)            

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2021 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 197

Tilläggsmaterial 1Åbo stads klimatrapport 2021 (på finska)            

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar Åbo stads klimatrapport 2021 med bilagor för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.