Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen31020.06.202224
Stadsfullmäktige18122.08.202211

7622-2022 (00 01 01, 03 06 02)

Ändringar i principerna för beviljande av skadeersättning och därav följande ändringar i förvaltningsstadgan

Sammandrag:

För stadsstyrelsen framläggs ändringar i principerna för beviljande av skadeersättning och befogenheter att fatta beslut om skadeersättning. Samtidigt föreslås att det gamla beslutet gällande stadsstyrelsens ärende 18.2.2013 § 90 hävs. Ändringarna i befogenheter förutsätter att 42 § och 45 § i förvaltningsstadgan ändras. Ändringarna i förvaltningsstadgan föreslås framläggas för stadsfullmäktige för beslutsfattande.

Ssn § 310

Kanslichef Tuomas Heikkinen 14.6.2022:

 

Ärendets bakgrund och mål

 

Beredningen av skadeersättningar har koncentrerats till de juridiska tjänsterna för servicehelheten för stadsmiljön, lokalitetstjänsterna, servicehelheten för välfärd och servicehelheten för fostran och undervisning. Samtidigt har juridiska tjänsterna enhetliggjort processen för ansökan, anvisningar och praxis. På så vis har man aningen kunnat effektivera och tydliggöra processen och förbättra rapporteringen.

 

I och med det nya försäkringsavtalet som gäller skadeförsäkringen, har beredningen och avgörandet av ärenden som gäller föremålsskador på under 2000 euro från 1.1.2021 övergått till staden på grund av den behandlingsavgift som försäkringsbolaget uppbär (summa utan mervärdesskatt). Målet var att få inbesparingar. I praktiken har detta lett till att juridiska tjänsterna har fått en mångdubbel mängd skadeersättningsärenden att behandla. På grund av den ökade volymen har man genom förtydligandet och förenklandet av processen haft möjligheter att få inbesparingar i arbetstid. Detta är nödvändigt för att underlätta de långa köerna och för att de som yrkat om skadeersättning ska få sina beslut så fort som möjligt.

 

Trots att beredningen av skadeståndsärendena har koncentrerats, är beslutsfattandet utspritt på många olika nivåer inom de olika servicehelheterna. För tillfället har stadsstyrelsen den allmänna befogenheten att fatta beslut i dessa ärenden. Enligt 34 § 2 mom. 2 punkt i förvaltningsstadgan, beslutar stadsstyrelsen i ärenden som gäller principerna och fullmakten att bevilja sådana skadestånd som yrkas av staden.

 

Stadsstyrelsen beslutade 18.2.2013 § 90 om principerna och fullmakterna att bevilja sådana skadestånd som yrkas av staden samt behörighetsgränserna vid beviljande av sådana skadestånd som yrkas av staden. Enligt beslutet har sektordirektören, stadsdirektören, direktören för koncernförvaltningens förvaltningsgrupp, affärsverksdirektören, räddningsdirektören för Egentliga Finlands regionala räddningsverk och styrelsen för Turun ammattikorkeakoulu, rätt att bevilja ersättning inom gränserna för de medel som är tillgängliga, ifall den krävda ersättningen inte överstiger 10 000 euro. Ifall den ifrågavarande ersättningen överstiger 1000 euro, ska ett utlåtande av de juridiska tjänsterna vid koncernförvaltningens förvaltningsgrupp anskaffas innan ett beslut fattas.

 

Enligt 42 § 1 mom. 5 punkt i förvaltningsstadgan ska kanslichefen bevilja skadeersättning inom de gränser som stadsstyrelsen har fastställt. Enligt 45 § 1 mom. 10 i förvaltningsstadgan ska servicedirektören bevilja skadeersättning inom de gränser som stadsstyrelsen har fastställt. Dessa behörigheter har tidigare delegerats till en underställd myndighet genom olika beslut om organisering av förvaltningen.

 

Processen för behandling av skadeersättningsärendena skulle kunna försnabbas och enhetliggöras genom att koncentrera beslutsfattandet. Målet skulle vara i linje med stadsstrategin. Genom förändringen skulle man säkerställa lika behandling av skadeersättningsärenden men också en snabbare behandling av ärendena. Därmed skulle skadeersättningen också snabbare kunna betalas ut. För tillfället hamnar de som ansökt om skadeersättning att vänta på ersättningen i flera månader på grund av resursbristen, men också på grund av att beslutsfattandet är så utspritt. Dessutom möjliggör förändringen att det hela tiden skulle finnas uppdaterade rapporter om utbetalda ersättningar. För tillfället finns det inte lättillgänglig data om antalet ersättningsärenden.

 

Allmänt om de föreslagna ändringarna

 

För stadsstyrelsen framläggs att den vidare för stadsfullmäktige framlägger för godkännande de ändringar i förvaltningsstadgan med vilka beslutsfattandet gällande skadeståndsärenden utöver stadsstyrelsen sammanförs till de juridiska tjänsterna och kanslichefen på det sätt som för tillfället redan gäller för beslutfattandet i anknytning till indrivning av fordringar och ackordärenden. Sammanföringen har upplevts vara positivt och att utvidga det att omfatta skadeståndsärenden skulle vara ett klart steg framåt.

 

Det är alltså meningen att stadsstyrelsen fortfarande skulle behandla betydande skadeståndsärenden såsom t.ex. omfattande vattenskador. Ifall skadeståndets summa exklusive moms överskrider 20 000 euro, skulle stadsstyrelsen ha befogenhet. Kanslichefen skulle ha befogenhet att behandla ärenden som rör ett skadestånd på 20 000 euro (summa exkl. moms). Ledande stadsjuristen skulle ha befogenhet att behandla ärenden som rör ett skadestånd på 5 000 euro (summa exkl. moms). Detta är samma summa som den ledande stadsjuristen för tillfället har befogenhet att besluta om gällande frigörande av kapital dvs. ackord.

 

Servicehelheterna skulle inte längre ha befogenheter, men de skulle ha möjlighet att uttala sig gällande ärendet ifall skadeståndet skulle överskrida den fastställda summan i euro. Yrkesinstitutet skulle vara ett undantag. I fortsättningen skulle yrkesinstitutet med stöd av de juridiska tjänsterna kunna bevilja skadeersättning i de fall då kanslichefen fattat ett beslut om delegering av ärendet.

 

Samtidigt föreslås att stadsstyrelsen skulle häva sitt beslut 18.2.2013 § 90, som gällde principerna om beviljande av skadeersättning av staden samt befogenhetsgränserna. Samtidigt skulle stadsstyrelsen fatta ett nytt beslut gällande ärendet.

 

Ersättningarna skulle i fortsättningen betalas från ett enda kostnadsställe, vilket skulle trygga en tidsenlig uppföljning av utbetalda ersättningar serviceområdesvis.

 

Ändringsförslagens detaljer

 

Förslag till ändringar i förvaltningsstadgan och besluten om organisering av förvaltningen

 

För stadsstyrelsen föreslås att den förelägger fullmäktige den nya förvaltningsstadgan från 1.10.2022 enligt bilaga 1 för godkännande. Ändringarna föreslås gälla stadgorna 42 och 45 i förvaltningsstadgan enligt följande:

 

-Förvaltningsstadgan 42 § 1 mom. 5. punkt: ”Till kanslichefens särskilda befogenheter inom koncernförvaltningen och hela staden hör rätt att bevilja skadestånd inom de gränser som stadsstyrelsen har fastställt” ersätts med texten ”Till kanslichefens särskilda befogenheter inom koncernförvaltningen och hela staden hör rätt att bevilja skadeersättning upp till 20 000 euro (0 % mervärdesskatt).”

-Förvaltningsstadgans 45 § 1 mom. 10. punkt föreslås hävas:

 

10) Servicedirektören ska för sin servicehelhets del besluta om skadeersättningar inom de gränser som stadsstyrelsen fastställt

 

Efter förändringen beslutar kanslichefen och direktörerna för serviceområdena om nödvändiga ändringar genom beslut om organisering av förvaltningen.

 

Beslut som upphävs

 

För stadsstyrelsen föreslås att stadsstyrelsen häver sitt beslut 18.2.2013 § 90, som gällde principerna om beviljande av skadeersättning av staden samt behörighetsgränserna. Samtidigt skulle stadsstyrelsen fatta ett nytt beslut gällande ärendet. Beslutstext som föreslås upphävas:

 

”Sektordirektören, stadsdirektören, direktören för koncernförvaltningens förvaltningsgrupp, affärsverksdirektören, räddningsdirektören för Egentliga Finlands regionala räddningsverk och styrelsen för Turun ammattikorkeakoulu, har rätt att bevilja skadestånd inom gränserna för de medel som är tillgängliga, ifall den krävda ersättningen inte överstiger 10.000 euro. Ifall den yrkade ersättningen överstiger 1000 euro, ska ett utlåtande av de juridiska tjänsterna vid koncernförvaltningens förvaltningsgrupp anskaffas innan ett beslut fattas.”

 

Förslag för principerna för beviljande av skadeersättning

 

Enligt stadsstyrelsens beslut 2013, ska de juridiska tjänsterna vid koncernförvaltningens förvaltningsgrupp ge ett utlåtande om ärendet innan beslut fattas, ifall den yrkade ersättningen överskrider 1 000 euro. Anskaffning av ett utlåtande av de juridiska tjänsterna skulle inte längre vara nödvändigt eftersom beredningen av ärendet redan sköts av de juridiska tjänsterna. Istället föreslås att servicehelheten skulle reserveras möjlighet att ge ett utlåtande i ärendet ifall den yrkade skadeersättningen utan moms överskrider 100 euro. Detta skulle trygga att servicehelheten blir hörd. I skadeersättningsyrkanden som gäller högst 100 euro är ett utlåtande inte obligatoriskt. Utlåtandet ska ges inom tio vardagar och ifall ett utlåtande inte har getts eller det ges för sent, kan juridiska tjänsterna ignorera det. I detta omvända förfaringssätt för utlåtande tryggas att serviceområdets syn i saken beaktas men att beslutsfattandet samtidigt kan ske snabbt.

 

För stadsstyrelsen föreslås att den beslutar om beviljandet av skadestånd i 34 § 2 mom. 2 punkt, enligt följande:

 

”Den enhet som bereder skadeersättningarna ska reservera ett tillfälle för att ge utlåtande till den servicehelhet eller den anstalt som skadeersättningsärendet gäller, ifall skadeersättningens summa utan mervärdesskatt överskrider 100 euro. I skadeersättningsyrkanden som gäller högst 100 euro är ett utlåtande inte obligatoriskt.

 

Utlåtandet ska ges på begäran inom tio vardagar om det inte finns grunder att på separat begäran bevilja förlängning av tiden att ge utlåtande. Ifall utlåtandet inte har getts inom den givna tidsfristen eller det ges efter att tidsfristen utgått, och en förlängning inte har beviljats, kan juridiska tjänsterna låta bli att beakta serviceområdets eller anstaltens åsikt i ärendet.

 

Styrelsen för Turun ammattikorkeakoulu har rätt att bevilja skadestånd inom gränserna för de medel som är tillgängliga, ifall den krävda ersättningen inte överstiger 10.000 euro.”

 

 

Bilaga 1Förvaltningsstadgan 1.10.2022-

Kanslichef Tuomas Heikkinen:

FörslagStadsstyrelsen beslutar

- häva stadsstyrelsens beslut 18.2.2013 § 90 från och med 1.10.2022,

- godkänna principerna för beviljande av skadestånd i förvaltningsstadgans 34 §:n 2 mom. 2 punkt från och med 1.10.2022 enligt följande:

”Den enhet som bereder skadeersättningarna ska reservera ett tillfälle för att ge utlåtande till den servicehelhet eller den anstalt som skadeersättningsärendet gäller, ifall skadeersättningens summa utan mervärdesskatt överskrider 100 euro. I skadeersättningsyrkanden som gäller högst 100 euro är ett utlåtande inte obligatoriskt.

Utlåtandet ska ges på begäran inom tio vardagar om det inte finns grunder att på separat begäran bevilja förlängning av tidsfristen. Ifall utlåtandet inte har getts inom den givna tidsfristen eller det ges efter att tidsfristen utgått, och en förlängning inte har beviljats, kan juridiska tjänsterna låta bli att beakta serviceområdets eller anstaltens åsikt i ärendet.

Styrelsen för Turun ammattikorkeakoulu har rätt att bevilja skadestånd inom gränserna för de medel som är tillgängliga, ifall den krävda ersättningen inte överstiger 10.000 euro.”

Därtill framlägger stadsstyrelsen för stadsfullmäktige att de ändringar i 42 § och 45 § i förvaltningsstadgan som framgår i bilaga 1, godkänns så att de träder ikraft från 1.10.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 181

Bilaga 1Förvaltningsstadgan 1.10.2022-

Kanslichef Tuomas Heikkinen:

FörslagStadsstyrelsen beslutar

- häva stadsstyrelsens beslut 18.2.2013 § 90 från och med 1.10.2022,

- godkänna principerna för beviljande av skadestånd i förvaltningsstadgans 34 §:n 2 mom. 2 punkt från och med 1.10.2022 enligt följande:

”Den enhet som bereder skadeersättningarna ska reservera ett tillfälle för att ge utlåtande till den servicehelhet eller den anstalt som skadeersättningsärendet gäller, ifall skadeersättningens summa utan mervärdesskatt överskrider 100 euro. I skadeersättningsyrkanden som gäller högst 100 euro är ett utlåtande inte obligatoriskt.

Utlåtandet ska ges på begäran inom tio vardagar om det inte finns grunder att på separat begäran bevilja förlängning av tidsfristen. Ifall utlåtandet inte har getts inom den givna tidsfristen eller det ges efter att tidsfristen utgått, och en förlängning inte har beviljats, kan juridiska tjänsterna låta bli att beakta serviceområdets eller anstaltens åsikt i ärendet.

Styrelsen för Turun ammattikorkeakoulu har rätt att bevilja skadestånd inom gränserna för de medel som är tillgängliga, ifall den krävda ersättningen inte överstiger 10.000 euro.”

Därtill framlägger stadsstyrelsen för stadsfullmäktige att de ändringar i 42 § och 45 § i förvaltningsstadgan som framgår i bilaga 1, godkänns så att de träder ikraft från 1.10.2022.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 181
Bilaga 1:Hallintosääntö 1.10.2022- / Förvaltningsstadgan 1.10.2022-