Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden19817.05.20228
Stadsmiljönämnden21631.05.20224
Stadsmiljönämnden23207.06.20223
Stadsstyrelsen33715.08.20229
Stadsfullmäktige17922.08.20229

11102-2018 (10 02 03)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning / förslag till ändring av tomtindelning; Saga Kaskisparken II, Luolavuori (adr. Lillheikkilävägen 2) (2/2019)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen blir det möjligt att utvidga seniorcentret i Kaskisparken med 48 nya bostäder och ett nytt parkeringsområde anvisas för servicehuset. Till tomten ansluts en del av Lylyparken på grund av det utrymme som krävs för utbyggnaden och för beredskapen för Tranbackens tunnel. För den gamla trädgårdsmästarens bostadsbyggnad i hörnet av Kaskisvägen och Lillheikkilävägen bildas en egen tomt och byggnaden föreslås bli skyddad. Infrastrukturkostnaderna för genomförandet av planen har uppskattats till cirka 35 000 euro (moms 0%). Kostnadsförslaget presenteras för stadsfullmäktige för godkännande i samband med att detaljplanen godkänns.

Smn § 198

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Sissi Qvickström 9.5.2022:

Planläggningen vid serviceområdet Stadsplanering och planläggning av markegendom har utarbetat ett förslag till detaljplaneändring för stadsdelen Luolavuori, daterat 7.10.2021 och reviderat 3.5.2022 utifrån utlåtanden och anmärkningar.

Nuläget

Detaljplaneändringen utarbetas för tomt 4 i kvarter 21 i stadsdelen Luolavuori och för en del av Lylyparken. På planeringsområdet finns huvudbyggnaden för servicehuset Saga Kaskenpuisto som färdigställdes 1994. I områdets nordöstra del, på en tallbevuxen backe, finns ett f.d. bostadshus som använts av trädgårdsmästaren vid Honkamäki handelsträdgård. Den äldsta delen av huset är från 1890-talet. De sydligaste delarna av området är ett område för närrekreation, Lylyparken. Lylyparken är ett öppet eller halvöppet grönområde som bildats på en f.d. åker. Genom området går en dikesfåra. Hela området utgör cirka 2,6 ha.

Planområdet är i övrigt privatägt, men Lylyparken och de omgivande gatorna ägs av staden.

Det nuvarande läget och planeringssituationen beskrivs närmare i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Planeringssituation

Planändringsområdet har anvisats som ett område för tätortsfunktioner (A) i sammanställningen av Egentliga Finlands etapplandskapsplan för tätorternas markanvändning, service och trafik i Egentliga Finlands landskapsplan för naturvärden och -resurser (13.9.2021).

I generalplanen med rättsverkningar 2020 som stadsfullmäktige godkände 18.6.2001 är planeringsområdet ett område som domineras av flervåningshus (AK) och en del av ett småhusdominerat område (AP).

I förslaget till Generalplan 2029, som är under beredning, har planeringsområdet betecknats som ett bostadsområde (A). Dessutom har en ny tunnel vid Tranbacken mellan Lillheikkilävägen och Hipposvägen lagts fram på Temakarta för trafik 4 som ingår i Generalplan 2029.

Det finns tre gällande detaljplaner i området. Planerna har genomförts helt och hållet. Planeringsområdet består i huvudsak av ett kvartersområde för byggnader som betjänar socialväsendet och hälso- och sjukvården (YKS) där det finns ett servicehus med tre våningar, och ett parkområde som heter Lylyparken.

Parkområden tas med på grund av det utrymme som behövs för utbyggnaden av servicehuset.

Detaljplaneändringens syfte

Målet är att ändra detaljplanen så att det blir möjligt att utvidga servicehuset i Kaskisparken och bygga ett nytt parkeringsområde. Dessutom beaktas de utrymmesreserveringar och trafikarrangemang som Tranbackens tunnel förutsätter i planändringen.

Utredningar

Promethor Oy har 26.8.2021 utarbetat en bullerutredning gällande trafiken i planändringsområdet Saga Kaskisparken II.

Planeringsskeden och deltagande

Utarbetandet av detaljplanen grundar sig på Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuistos initiativ (28.9.2018) i fråga om tomt 4 i kvarter 21 och i fråga om det allmänna området 32P i Luolavuori har staden 19.11.2018 befullmäktigat Kiinteistö Oy Turun Kaskenpuisto att på egen bekostnad ansöka om ändring av detaljplanen.

Stadsmiljönämnden godkände målen för detaljplaneändringen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för Saga Kaskisparken II för kännedom 26.2.2019 § 80. Anhängiggörandet av planen har angetts i planläggningsöversikten för 2019. De berörda parterna ombads inlämna sina åsikter om det inledande skedet senast 26.4.2019.

Före detta ordnades ett möte för allmänheten om planläggningens utgångspunkter 10.4.2019.

Det inledande mötet för myndigheterna hölls 8.5.2019.

Om programmet för deltagande och bedömning inlämnades tre skriftliga åsikter som hade undertecknats av flera personer.

Programmet för deltagande och bedömning uppdaterades 26.5.2020 genom man lade en del av Lylyparken till planändringsområdet på grund av det utrymme som krävs av en eventuell tunnel vid Tranbacka och för trafikarrangemangen från Skidgränden i öster.

Det preliminära planförslaget (8.2.2021) skickades till intressenterna per brev 15.2.2021 och åsikter om det begärdes senast 12.3.2021. Åsikter inkom från Turun Asemiesomakotiyhdistys ry, vars åsikt hade undertecknats av 17 personer, och av 4 invånare i området. Se rapporten om växelverkan, bilaga 4.

Enligt åsikterna lyftes var reserveringen för en tunnel i Tranbacka en ny sak för de flesta invånarna och därför gällde många frågor tunnelns konsekvenser för omgivningarna kring Lillheikkilävägen och man ville ha närmare information om tunnelns läge. Man frågade också om servitutet mellan Lillheikkilävägen och Lylyvägen. Lillheikkilävägen och dess omgivning upplevdes som utmanande med tanke på trafik- och miljöplaneringen och den nya rondellen ansågs vara överdimensionerad.

Förslag till detaljplaneändring 7.10.2021

Utgående från det preliminära förslaget och åsikterna bereddes ett förslag till detaljplan (7.10.2021) som fördes på remiss till myndigheterna. Samtidigt lades förslaget fram offentligt för tiden 18.10–16.11.2021.

Om förslaget inkom fyra utlåtanden. Åbo museicentral konstaterade att även naturstenskällaren på kullen bör betecknas som ett objekt som ska bevaras. Åbo Energi Elnät Ab meddelade att ett transformatorområde ska reserveras för området, Åbo Vattenförsörjning Ab lyfte fram beaktandet av ledningsbyggen på parkeringsområdet och Egentliga Finlands regionala räddningsverk behovet av släckvatten och att det ska vara möjligt för räddningsenheter att arbeta på planområdets fastigheter. NTM-centralen i Egentliga Finland meddelade att de inte har något att uttala sig om planen.

Fem anmärkningar gjordes om förslaget till ändring av detaljplanen. Anmärkningarna inlämnades av Turun Asemiesomakotiyhdistys ry, två invånare på Lylyvägen 11, två invånare på Lylyvägen 17, en invånare på Lylyvägen 35 och två invånare på Lylyvägen 13.

I anmärkningarna framfördes oro över den framtida användningen av utbyggnaden, dess höjd och läge på tomten i förhållande till Lylyvägens egnahemshus, mellan utbyggnaden och de befintliga tomterna önskades också rikligt med planteringar. Det föreslogs förbättringar av trottoarerna längs Lillheikkilävägen, vägens skick och anslutningarnas läge. Invånarna var också oroliga för konsekvenserna under byggnadsfasen för egnahemshusen i närheten.

Utlåtandena och anmärkningarna jämte bemötandena beskrivs närmare i rapporten om växelverkan (5 Kaavaehdotuksen lausunnot, 6 Kaavaehdotuksen nähtävillä olo). Ändringarna i planen beskrivs mer ingående i planbeskrivningen (4.4.9 Muutokset lausuntojen jälkeen).

Ändringar i planförslaget efter utlåtandena och anmärkningarna:

- För transformatorn antecknas en områdesreservering enligt Åbo Energi Elnät Ab:s förslag.

- Planbestämmelsen för den del av området som reserverats för ledning har kompletterats: J = viemäri/avlopp. Del av område som reserverats för ledning. Fasta konstruktioner eller planteringar får inte placeras i ledningsområdena. Området ska byggas så att belastningen från byggandet och trafiken inte skadar rören.

- Planbeskrivningen (punkt 2.3 Asemakaavan toteuttaminen) har utökats med regionala räddningsverkets förslag om behovet av släckvatten. Dessutom har en preliminär räddningsvägsplan lagts till (punkt 5.6.8 Turvallisuus).

- Byggnadsytan för källaren i natursten har avgränsats på kartan och betecknats med sr-ma. Underjordisk naturstenskällare som ska skyddas. Kulturhistoriskt och miljömässigt värdefull källare. Källaren eller en del av den får inte rivas.

- Bilplatsnormen har ändrats: Det antal bilplatser som förutsätts av kvartersområdets användningsändamål ska reserveras, inklusive skjutstrafiken i anslutning till verksamheten. Kalkyler över bilplatsernas tillräcklighet ska presenteras i bygglovsfasen. Området ska avgränsas med buskplanteringar.

- En beteckning för anslutningsförbud har lagts till i kvartersområdet AO-1.

Planförslaget behöver inte åter framläggas för påseende till följd av de små ändringarna på basen av utlåtandena och anmärkningarna.

Beskrivning av förslaget till ändring av detaljplanen 3.5.2022

Ändringen av detaljplanen gör det möjligt att bygga ut servicehuset vid Kaskisparkens seniorcenter. Utvidgningen sker som en förlängning av den nuvarande byggnadens sydvästra flygel i samma höjd. Utbyggnaden har en mittkorridor längs vilken servicebostäderna finns. För utvidgningen har anvisats byggrätt på cirka 3 100 kvadratmeter våningsyta. Det nya parkeringsområdet ligger sydväst om utvidgningen vid Lillheikkilävägen och parkeringsplatser finns även framför huvudingången samt i riktning mot Skidgränden. Parkremsan blir kvar mellan parkeringen och Lylyvägens egnahemsområde.

Det föreslås att bostadshuset och naturstenskällaren i hörnet av Kaskisvägen och Lillheikkilävägen skyddas och att en egen tomt bildas för dem, samt att bevarandet av miljöns särdrag på tomten ska styras med hjälp av planbestämmelser.

Grönkoefficienten kommer att vara 0,7. I samband med bygglovet ska en separat gårdsområdesplan läggas fram.

I detaljplanen skapas också beredskap för att bygga en tunnel som förenar Lillheikkilävägen och Hipposvägen genom att en tillräckligt stor utrymmesreservering anvisas och de trafikarrangemang som behövs för kvartersområdet YSA-1 tas i beaktande. Trafikarrangemangen måste ändras för att tunneln ska kunna genomföras.

Planändringsområdet har anvisats som kvartersområde för byggnader för social verksamhet och hälsovård (YSA-1), kvartersområde för fristående småhus (AO-1) och närrekreationsområde (VL) samt kvartersområde för byggnader och anläggningar som betjänar samhällsteknisk service (ET-1).

Planeringsområdets areal är 2,6091 ha, varav kvartersområdet för social verksamhet är 1,5514 ha, kvartersområdet för fristående småhus 0,3159 ha, området för närrekreation 0,6638 ha, gatuområdet cirka 0,0726 ha och transformatorn 0,0054 ha. Byggrätten uppgår till sammanlagt 11 550 vy-m², varav 145 m² är våningsyta för byggnader som ska skyddas. Ökningen jämfört med tidigare är 3 626 vy-m2.

I planbeskrivningen (punkt 5 Asemakaavan kuvaus) ges en närmare beskrivning av detaljplanen och vilka konsekvenser genomförandet av planen har.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

Kostnaderna för de allmänna områdena har tagits fram vid projektdelskalkyleringen och kommer att preciseras i samband med den senare byggnadsplaneringen. För närvarande beräknas kostnaderna för infrastrukturen i de allmänna områdena uppgå till 35 000 euro (moms 0 %). Uppskattningen täcker gång- och cykelleden och förnyande av belysningen längs den på avsnittet mellan Lillheikkilävägen och Lylyvägen. Uppskattningen omfattar kostnaderna för byggande, planering och andra kostnader för beställaren samt en projektreservering på 15 procent enligt anvisningarna för behovsutredning och projektering i anslutning till infrastruktur. Kostnadsberäkningen har gjorts enligt prisnivån 11/2021. Poängtalet för markbyggnadskostnadsindexet är 115,9 (2015 = 100).

Följande skede

Förslaget till detaljplan kan föras till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling när markanvändningsavtalet har undertecknats.

Tillämpade lagrum

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Saga Kaskisparken II

Bilaga 2Bemötanden av anmärkningar (på finska)

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Saga Kaskisparken II (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Saga Kaskisparken II

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan, 7.10.2021, reviderad 3.5.2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtanden om planförslaget

Tilläggsmaterial 5Anmärkningar från privatpersoner (23.10-16.11.2021)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning från Turun Asemiesomakotiyhdistys ry 16.11.2021

Utarbetade redogörelser och rapportet (på finska) www.turku.fi/sv/plansokning

Stadsmiljödirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna bemötanden till anmärkningarna (bilaga 2) och för stadsstyrelsen föreslå att förslaget till detaljplaneändring Saga Kaskisbacken II, daterat 7.10.2021 och ändrat 3.5.2022 (med anledning av utlåtandena och anmärkningarna) läggs fram för godkännande av stadsfullmäktige. I samband med detaljplaneändringen godkänns bindande tomtindelningar och ändringar i tomtindelningen: Luolavuori -21.-7–9.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del en kalkyl över infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i Saga Kaskisparken II 35 000 € (moms 0 %) och skickar kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Saga Kaskisparken II.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Hellsten understödd av Toivari.

Smn § 216

Bordlagt 17.5.2022 § 198

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Manni understödd av Toivari.

Dessutom beslutade nämnden att förrätta syn på området före nästa sammanträde.

 

Smn § 232

Bordlagt 31.5.2022 § 216

BeslutFörslaget godkändes med följande tillägg:

”Dessutom beslutar nämnden att inleda utarbetandet av en parkplan för en del av Lylyparken. Planen ska också sträcka sig minst 60 meter sydväst om planområdet.”

Toivaris ändringsförslag understött av Manni godkändes enhälligt.

Ssn § 337

Stadssekreterare Pia Bergström 10.8.2022:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Saga Kaskisparken II” har godkänts i stadsmiljönämnden 7.6.2022 § 232 och markanvändningsavtalet för Saga Kaskisparken II har godkänts vid samma möte (Smn 7.6.2022 § 232).

Markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 9.8.2022.

Bilaga 1Karta Saga Kaskisparken II

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Saga Kaskisparken II (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Saga Kaskisparken II (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 7.10.2021, ändrats 3.5.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 7.10.2021 daterade och 3.5.2022 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Saga Kaskisparken II.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringen av tomtindelning: Luolavuori -21.-7–9.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 35 000 € (moms 0 %) för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Saga Kaskisparken II.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av borgmästare Minna Arve.

Sfm § 179

Bilaga 1Karta Saga Kaskisparken II

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Saga Kaskisparken II (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Saga Kaskisparken II (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 7.10.2021, ändrats 3.5.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 7.10.2021 daterade och 3.5.2022 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Saga Kaskisparken II.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande tomtindelningarna och ändringen av tomtindelning: Luolavuori -21.-7–9.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 35 000 € (moms 0 %) för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Saga Kaskisparken II.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 179
Bilaga 1:Kartta Saga Kaskenpuisto II / Karta Saga Kaskisparken II