Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden26121.06.20224
Stadsstyrelsen33615.08.20228
Stadsfullmäktige17822.08.20228

6874-2022 (10 03 02)

Godkännande av projektplan för konstisplanen Kuppis 3

Sammandrag:

Servicehelheten för stadsmiljön har berett en projektplan för byggandet av konstisplanen på Kuppis 3. I projektplanen föreslås att den nuvarande planen på Kuppis 3, som är belagd med stenmjöl, ersätts med en allaktivitetsplan med asfaltyta. På allaktivitetsplanen skulle det vara möjligt att utöva olika idrottsgrenar på sommaren och på vintern skulle planen fungera som konstisplan. På den inhägnade allaktivitetsplanen skulle det också vara möjligt att ordna olika evenemang och använda området för parkering i samband med större evenemang. I planens servicebyggnad placeras de funktioner som planens teknik kräver samt tillgängliga toalettlokaler för användarna. I samband med byggnaden placeras ett externt, skyddat utrymme för ombyte och förvaring av utrustning. För stadsfullmäktige framläggs för godkännande projektplanen för konstisplanen Kuppis 3 och kostnadsförslaget på 3,813 milj. euro.

Smn § 261

Genomförandeplanering av stadsmiljön, planeringsingenjör Mika Laine och byggherreverksamhet för lokaler, byggherreingenjör Matti Toivonen 15.6.2022:

Konstisplanen på Kuppis 3 fungerar som ersättande lokal för Barkplanen under byggandet av detaljplanen Barkplanen som fullmäktige godkände 14.2.2022 § 22. Efter det förblir objektet i permanent bruk och kompletterar stadens servicenätverk för utomhusaktiviteter vintertid. Saneringen av Barkplanen har inkluderats i detaljplanen för Barkplanen. Gällande beslutet att godkänna ovannämnda detaljplan har omprövning begärts av förvaltningsdomstolen. Behandlingen av ärendet pågår. Behovet av att sanera Barkplanen består också ifall detaljplanen inte träder i kraft.

Konstisplanen som planerats till Kuppis är en del av helheten Åbo lockar alla att röra på sig - framtida riktlinjer för att utveckla idrottsplatsnätverket och idrottskulturen i Åbo, som fullmäktige beslutade om 11.4.2022 § 67.

Projektplanen för konstisplanen Kuppis 3 har på grund av projektets karaktär för tillämpliga delar uppgjorts enligt anvisningarna för behovsutredningar och projektplanering som gäller infra- och lokalprogram. Projektet är ett s.k. hybridprojekt (innehåller både infra- och lokalprojekt), på grund av vilket projektplanen har uppgjorts i samarbete och framläggs för beslutsfattande som en enda helhet, trots att investeringskostnaderna fördelas mellan stadsmiljöns investeringsprogram och lokalinvesteringsprogrammet. I projektplanen presenteras byggplatsens särdrag, infrastrukturmål och lösningen som lämpar sig för byggplatsen.

Den typ av plan som beskrivs i projektplanen lämpar sig med vissa förutsättningar för användning året runt. Användning året runt begränsas av tidpunkterna för service och tjällossning. Kuppis plan 3 planeras för användning som en allaktivitetsplan med asfaltyta. En plan med asfaltyta lämpar sig betydligt bättre för mångsidig användning än en plan med annat beläggningsmaterial. Planens storlek är optimerad enligt det utrymme som används och det huvudsakliga användningsändamålet. På området som fryses ned kan man placera en rink och ett område för fri skridskoåkning. Utvecklingsbehoven i området och den cirkulära ekonomins perspektiv beaktades vid upprättandet av projektplanen. Den spillvärme som frysningsapparaturen producerar planeras bevaras och eventuellt användas av Kuppis utebad.  För kostnadsstrukturen för byggande och underhåll eftersträvades ett alternativ som iakttar den hållbara utvecklingens värden. 

Vid kanten av konstisplanen byggs en servicebyggnad som rymmer de tekniska apparater som verksamheten kräver, utrymmen som krävs för ismaskinen, toalettutrymmen för användarna samt förrådsutrymmen för konstisplanens utrustning. Eftersom användningen av planen kommer att vara avgiftsbelagd, så kommer området att inhägnas med en fast staketkonstruktion. I staketet installeras inträdes-, rotations- och serviceportar.

I servicebyggnaden byggs VVS-, el-, och byggnadsautomationssystem för frysningssystemet och byggnadens och planens övriga funktioner och system. De allmänna lokalerna planeras så att de är tillgängliga enligt Åbo stads tillgänglighetsanvisning. Byggnaden ska byggas på pålar på plats (med undantag av frysningscontainern).

I projektplanen föreslås:

- att ytan på den nuvarande planen höjs med ca 30 cm från den nuvarande nivån,

- att cellglaskross används som planens bärande grundstruktur, eftersom det samtidigt fungerar som isolering och gör grundstrukturen lättare,

- att ytmaterialet är asfalt i två lager i vilket ca 50 kilometer frysningsrör sänks,

- att giftfri kaliumformiat används som kylningsvätska,

- att som elanslutning används en mellanspänningsanslutning på 1 300 kVA,

- att planen delas in i två frysningszoner som möjliggör att det är möjligt att rikta frysningskraften till en mindre yta,

- att containern för frysningsteknik skyddas och anpassas till omgivningen genom ett staket som anknyter till byggnaden,

- att tidsplanen för infrastrukturens entreprenadfas är 6 månader och infaller under sommarmånaderna,

- att byggnadens rumsprogram är sammanlagt 176 m2,

- att det i samband med byggnaden finns en tillgänglig toalett för kunder och ett utrymme för skötutrymmenl, resten av lokalerna används för den teknik som planen behöver,

- att kostnadsförslaget för den infrastruktur som beskrivs i projektplanen är 2,595 miljoner euro (inkl. en projektreservering på 20 %), infrastrukturens indextal är 112,3 och

- att byggnadens målpris som presenteras i projektplanen är 1,218 miljoner euro (inkl. en projektreservering på 15 %)

Idrottsnämnden behandlade projektplanen 7.6.2022 § 57. Utlåtandet i sin helhet finns bifogat som tilläggsmaterial 1. De saker som presenterats i utlåtandet har beaktats i projektplanen i bilaga 1.

Kostnadsberäkningen enligt projektdelberäkningen för projektplanen är 3,813 miljoner euro (0 % moms). Av dessa är infrastrukturens andel 2,595 milj. euro (moms 0 %). Poängtalet för markbyggnadskostnadsindexet som använts i kostnadsförslaget är 112,3 (2015=100, oktober 2021). Kostnadsförslaget innehåller en projektreservering på 20 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturen.

Servicebyggnadens målpris enligt Haahtelas Taku-kalkyl beräknat enligt nivå för index 105,0/1.2022 blev utan kylcontainern inkluderad 1,218 milj. euro (moms 0 %). I servicebyggnadens målpris ingår en projektreservering på 15 %.

Enligt 33 § i förvaltningsstadgan godkänner stadsfullmäktige projektplanen för infra- och lokalprojekt som överskrider 3 miljoner euro.

Kartlänk

Bilaga 1Konstisplan Kuppis 3, projektplanen daterad 1.6.2022 med bilagor

Tilläggsmaterial 1Idrottsnämndens utlåtande 7.6.2022 § 57

Stadsmiljödirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att föreslå för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige att projektplanen för byggandet av konstisplanen Kuppis 3 i bilaga 1 och kostnadsförslaget på 3,813 milj. euro godkänns.

BeslutFörslaget godkändes.

Planeringsingenjör Mika Laine deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Ssn § 336

Kartlänk

Bilaga 1Konstisplan Kuppis 3, projektplanen daterad 1.6.2022 med bilagor

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att projektplanen för byggandet av konstisplanen Kuppis 3 i bilaga 1 och kostnadsförslaget på 3,813 milj. euro godkänns.

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av borgmästare Minna Arve.

Sfm § 178

Kartlänk

Bilaga 1Konstisplan Kuppis 3, projektplanen daterad 1.6.2022 med bilagor

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att projektplanen för byggandet av konstisplanen Kuppis 3 i bilaga 1 och kostnadsförslaget på 3,813 milj. euro godkänns.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 178
Bilaga 1:Kupittaa 3 tekojääkenttä, hankesuunnitelma pvm. 12.5.2022 liitteineen / Konstisplan Kuppis 3, projektplanen daterad 1.6.2022 med bilagor