Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen33315.08.20225
Stadsfullmäktige17622.08.20226

4622-2022 (02 08 02, 10 03 02)

Hyrning av ersättande lokaler för Luolavuoren koulus enhet på Inkilägatan

Sammandrag: -

Ssn § 333

Ställföreträdare för lokalcehefen Soile Viiri, Lokalservicedirektör Leevi Luoto och byråingenjör Niklas Lilja 3.8.2022:

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 31.1.2022 § 33 i anslutning till helheten ”Anskaffningar av ersättande lokaler för skolor och daghem samt därtill hörande idrottslokaler” bland annat att man i fortsättningen inleder processer gällande akut anskaffning av ersättande lokaler genom lokalservicedirektörens beslutsprotokoll, att slutliga beslutsförslag som fattats utifrån anbud föreläggs för beslut i enlighet med gränserna för beslutanderätt i anvisningarna för behovsutredning och projektplanering samt att de nya hyreskostnaderna för rumselementen föreläggs nämnden i fråga för kännedom och tas i beaktande i delårsöversikterna och budgetförslaget.

Lokalservicedirektören beslutade 2.3.2022 §11 inleda anbudsförfarandet för hyrning av ersättande lokaler för Luolavuoren koulus enhet på Inkilägatan så att platsen för de ersättande lokalerna är parken/planen nedanför skolan Rieskalähteen koulu och att hyrningen utgör en utgångpunkt för anbudsförfarandet (uppskattat användningsbehov under 5 år). I det skede då dokument bereddes konstaterades ändå att byggnaden såsom lokalprogrammet förutsätter inte ryms på området om den genomförs som envåningsbyggnad och även om den placeras i två våningar skulle gårdsområdet och trafikområdena för hämtning och lämning inte vara tillräckliga.

Som en alternativ plats konstaterades en tomt där det nedrivna skolhuset i Laustis låg invid det tillfälliga skolhuset i Laustis.

Lokalservicedirektören beslutade att anbudsförfarandet för hyrning av ersättande lokaler för Luolavuoren koulus enhet på Inkilägatan kan inledas så att som plats fastställs tomten för Laustis skola. Beslutet som fattats 25.3.2022 § 18 hävde lokalservicedirektörens tidigare beslut 2.3.2022 § 11.

Anbudsförfarandet enligt lokalservicedirektörens beslut har genomförts. På uppdrag av lokalitetstjänsterna publicerade byggherreverksamheten för lokaler 8.4.2022 en upphandlingsannons i Hilma, anmälningskanalen för offentliga upphandlingar, gällande anbudsförfarandet för hyrning av flyttbara ersättande lokaler för Luolavuoren koulus enhet på Inkilägatan. Att Laustis skola är i behov av tre undervisningslokaler beaktades också i detta anbudsförfarande. Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

Vid genomgång av anbuden konstaterades att beställarens behov gällande byggnaden och dess helhet inte framgick tydligt av dokumenten, för placeringen av byggnaden och rastgården på tomten ledde till ett resultat som strider mot upphandlingsenhetens ändamål i fråga om rastgårdar inom skolhelheten (Laustis och Luolavuori) samt placeringslösningar gällande lokalhelheterna innebar funktionella problem i fråga tillgänglighet och användbarhet. Placeringen av Laustis skolas tilläggslokaler (3 st. undervisningslokaler OT2) är inte fungerande och de hade inte behandlats som egna helheter. I fråga om förbindelserna mellan lokalerna behövdes betydligt mer exakta anvisningar än i lokalprogrammet för att en bra funktionalitet för objektet ska kunna säkerställas. I fråga om specialskolans verksamhet har detta en särskilt stor betydelse då man dagligen rör sig med sjukhusbädd eller hjälpmedel i lokalerna.

Man var tvungen att avbryta anbudsförfarandet (lokalservicedirektörens beslut 24.5.2022 § 29) och inleda ett nytt anbudsförfarande. En ny upphandlingsannons gällande upphandlingen publicerades i i Hilma, anmälningskanalen för offentliga upphandlingar.

För att komma med i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla kraven i beställaransvarslagen, åtminstone ha kreditvärdighetsklassificeringen A enligt Rating Alfa-rekommendationerna och en omsättning som för de tre senaste åren är minst dubbelt så stor som de totala hyreskostnaderna för uppdraget. Dessutom skulle anbudsgivaren presentera 2 referensobjekt för motsvarande ersättande lokaler som genomförts under de senaste fem åren.

Som bilaga till anbuden förutsattes arkitektplaner enligt följande:

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas Pris-projektbank. Sammanlagt 15 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Inom den bestämda tidsfristen 11.7.2022 kl. 12 lämnades ett anbud in, Parmaco Oy.

Enligt Parmaco Oy:s anbud är den månatliga hyran för objektet 64.090 euro/mån. (85,45 €/m2/mån.) och den årliga hyran är 769.080 euro. Hyrestiden enligt anbudsbegäran är 40 månader så att den totala hyran för objektet uppgår till 2.563.600 euro.

I anbudsbegäran har man begärt ett optionspris för brandlarmanläggningen (ett eventuellt myndighetskrav) och priset för den uppgår till 43.679 €. Dess inverkan på den månatliga hyran är 1.092 €/mån dividerat med 40 månader.

Om man vill förlänga hyrestiden så är hyran för optionsperioden 39.680 €/mån.

Lokalerna ska vara färdiga att tas i bruk 28.2.2023.

Anbudet som lämnats in avviker från det uppskattade värdet (430.000–530.000 euro/år).

I nuläget höjs kostnaderna av att priserna på byggandet i allmänhet och byggmaterialet har ökat kraftigt och antagligen av att byggnaden inte är en tradtionell skolbyggnad vars fortsatta användning skulle vara lättare för hyresvärden till skillnad från den byggnad som nu planeras. Dimensioneringen av och lokalerna för specialskolan avviker från lde okaler som den normala skolan behöver.

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Stf. lokalservicedirektör Leevi Luoto deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Ärendet föredrogs av borgmästare Minna Arve.

Sfm § 176

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslutade man underrätta stadsstyrelsen i enlighet med 157 § i förvaltningsstadgan om den kläm som Paasikivi understödd av Kaarniharju lämnade under diskussionen.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagd kläm

Paasikivi lämnade understödd av Kaarniharju följande kläm:

”Sannfinländarnas fullmäktigegrupp framför sin oro över hyrningen av ersättande lokaler för Luolavuoren koulus enhet vid Inkilägatan, eftersom endast ett hyresanbud har lämnats in och målgruppen för de ersättande lokalerna är särskilt sårbara barn med svår funktionsnedsättning. Åbo stad ska fästa exceptionellt stor uppmärksamhet vid att de kommande ersättande lokalerna inte endast tillhandahåller tillräckliga lokallösningar, utan att de även möter barnens särskilda säkerhetsbehov och möjliggör dagliga och krävande stödåtgärder. När det gäller barn med svår funktionsnedsättning måste även uppvärmnings- och ventilationssystemen vara av hög kvalitet.

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp hemställer också att dessa barn med svår funktionsnedsättning kan lämna de ersättande lokalerna i tid och flytta till en permanent skolbyggnad.”