Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25630.05.202218
Stadsfullmäktige16213.06.202244

1977-2022 (00 01 02, 03.00)

Svar på fullmäktigeledamot Sara Koiranens m.fl. motion gällande lagstiftningsinitiativ som gör det möjligt att inrätta brukarrum på försök för personer som använder narkotika

Sammandrag: -

Ssn § 256

Koncernförvaltningen, främjande av hälsa och välfärd, projektchef Sari Kallio och utvecklingschef Maarit Luukkaa 18.5.2022:

Fullmäktigeledamot Sara Koiranen m.fl. väckte 14.2.2022 en motion där de föreslår att Åbo stad på samma sätt som Helsingfors stad framställer ett lagstiftningsinitiativ till statsrådet gällande en speciallag som gör det möjligt att inrätta brukarrum på försök för dem som använder narkotika. Den nuvarande lagstiftningen möjliggör inte försöket med brukarrum.

I motionen konstateras att drogberoendet blir allt vanligare, vilket syns i ökningen av antalet narkotikadödsfall i Finland. Institutet för hälsa och välfärd publicerade i januari 2022 nya rekommendationer för förebyggande av drogrelaterade dödsfall i Finland. En av rekommendationerna handlar om stiftandet av en speciallag som möjliggör försök med övervakade brukarrum. Enligt THL ”är övervakade brukarrum platser där personer med missbruksproblem kan använda  droger säkrare och hygieniskt under övervakning av en anställd inom hälso- och sjukvården”. Brukarrummen är inte bara lokaler utan professionella som arbetar där stöder personer med missbruksproblem genom att erbjuda social- och hälsovårdshjälp samt genom att hänvisa villiga till missbrukarvården. Enligt en arbetsgrupp som Helsingfors stad tillsatt ”skulle rätt placerade brukarrum minska drogrelaterade skador samt förbättra den allmänna ordningen och trygghetskänslan”.

Svar på motionen:

Antalet peroner som använder droger riskabelt i Åboregonen har ökat under de senaste åren. På samma sätt har också antalet klienter som anlitar tjänster med anknytning till fenomenet ökat. I samband med utvecklingen av andra tjänster inom hälsovården är det nödvändigt att i större utsträckning utveckla högklassiga och effektfulla tjänster som minskar skadorna och som människor kan anlita med låg tröskel och som de också kan förbinda sig till.

Medborgariniiativ om att inrätta och införa övervakade brukarrum har tagits i början av 2022, men det behövs en speciallag för att försöket med brukarrum ska kunna inledas.

Med beaktande av de fördelar som försöket med brukarrum ger är det motiverat att Åbo stad framställer ett lagstiftningsinitiativ till statsrådet gällande en speciallag som gör det möjligt att inrätta brukarrum för dem som använder narkotika. Vid beredningen av lagstiftningsinitiativet bör man utnyttja expertisen inom missbrukararbetet. Om lagen som möjliggör försöket träder i kraft ska man komma ihåg att det är välfärdsområdet som i fortsättningen ansvarar för social- och hälsovårdstjänsterna och att det är välfärdsområdet som fattar beslut om ett eventuellt försök.

Förutom att minska de drogrelaterade skadorna ska staden och de kommande välfärdsområdena fortsätta det intensiva arbetet för att förebygga användningen av droger. Exempelvis i användningen av droger bland ungdomar har skett en positiv utveckling under de senaste decennierna. Regeringens proposition till riksdagen är under behandling. Enligt propositionen har både kommuner och välfärdsområden ansvar för förebyggande missbrukararbete efter social- och hälsovårdsreformen.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 162

Tilläggsmaterial 1Fullm. Sara Koiranens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.