Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen27606.06.202212
Stadsfullmäktige16013.06.202242

1983-2022 (00 01 02, 10 03 01, 12 04 02)

Svar på fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion gällande frysning och underhåll av skridskobanorna enligt väderleksförhållanden

Sammandrag: -

Ssn § 276

Idrottsplanerare Nea Fagerlund och idrottsplatsmästare Tommi Virtanen:

Fullmäktigeledamot Mari-Elina Koivusalo m.fl. har 14.2.2022 väckt motion gällande frysning och underhåll av skridskobanorna enligt väderleksförhållanden. I motionen föreslås att staden i fortsättningen konkurrensutsätter underhållet av isbanor med avtal enligt väderleksförhållanden så att åtminstone de planer som ligger i skolornas omdelbara närhet kan vara i bruk mellan november och mars alltid när vädret tillåter det. Motionen motiveras med att staden ska ta hand om Åbobornas möjligheter till motion och under vintertid behövs nya, smidiga och väderanpassade lösningar för det.

Skridskoåkning är en populär vinteridrottsaktivitet bland stadsborna. Skridskobanor används flitigt av skolor och daghem så att de får särskilt barn och unga att röra på sig. Varierande väderleksförhållanden innebär ändå utmaningar för frysningen och underhållet av naturisbanor och dessutom är frysningen av isbanor ett tämligen dyrt underhållsarbete. Staden har inkluderat frysningen och underhållet av skridskobanorna i områdesentreprenader. För tillfället har man inkluderat en sex veckors oavbruten frysnings- och underhållsperiod i områdesentreprenadavtalen. Det är fråga om en fast kostnad som räknats med i områdesentreprenadbudgeten för uteidrottsplatser även under sådana vintrar då isbanorna inte alls kan frysas på grund av vädret.  

I avtalet ingår ett separat enhetspris för tilläggsveckor. Priset på en tilläggsvecka som beställs för hela Åboområdet är för tillfället cirka 19 000 euro (moms 0). De som väckt motionen vill att frysnings- och underhållsberedskapen sträcker sig från november till mars dvs. gäller i 23 veckor varav 6 veckor ingår i avtalen för tillfället. Resten av veckorna som genomförs som tilläggsarbeten kostar cirka 323 000 euro (moms 0) om året. I områdesentreprenadavtalen har man för tillfället beredskap för frysning av isbanorna under perioden som omfattar veckorna 51-8 så att avtalet i fråga om frysningen måste omförhandlas om beredskapstiden förlängs. En utmaning i sådana här projekt är att entreprenören för en lång tid förutsätts binda både personal- och utrustningsresurser för frysnings- och uderhållsarbeten. Den långa perioden och den stora arbetsmängden kommer med största sannolikhet att höja kostnaderna ytterligare. Ändringen av det här slaget skulle också kräva tilläggspersonal i fråga om kvalitetskontroll av naturisbanorna, eftersom kontrollen av det stor naturisbanenätet inte kan genomföras med nuvarande personalresurser.  På grund av milda vintrar och växlande väderleksförhållanden är kostnadsnyttoförhållandet för frysning av naturisbanorna lågt och den i motionen föreslagna frysningen i november-mars skulle kräva ett tilläggsanslag. I riktinjerna för utveckling av idrottsplatsnätverket (sfm 11.4.2022 § 67) har man beslutat att öka antalet konstisbanor, vilket för sin del bidrar till att öka möjligheterna för skridskoåkning även under mildare vintrar i Åbo.

I mindre närkommuner svarar kommunens egna idrottsplatsarbetare för underhållet av isbanor så att schemaläggningen av deras arbetsuppgifter är smidigare. Underhållsenheten inom idrottstjänsterna fryser idrottsparkens övre plan och Kuppis 3 plan som kan öppnas klart tidigare, eftersom vi inte är bundna vid beredskapstider i avtalen. Den nuvarande personal- och utrustningsresursen gör det inte möjligt att öka antalet planer som ska frysas för idrottstjänsternas del.  Ett sätt att främja kommuninvånarnas möjligheter till skridskoåkning är att frysa isbanor med frivilliga krafter t.ex. med hjälp av boendeföreningen eller grannskapet. I Åbo finns cirka 15 planer som invånarna kan frysa med talkoarbete om de så vill.

Frysningsalternativ som avviker från nuvarande tillvägagångssätt ska kartläggas och förhandlas fram separat med områdesentreprenörerna för att man ska kunna ge en realistisk bedömning om en mer flexibel användning av tilläggsveckorna. Sådana förhandlingar kommer att föras med områdesentreprenörerna så att en mer flexibel praxis ska kunna tas i bruk under vinterperioden 2022/2023 förutsatt att detta är möjligt inom ramen för den godkända budgeten.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion:  Frysning och underhåll av skridskobanorna enligt väderleksförhållanden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 160

Tilläggsmaterial 1Fullm. Mari-Elina Koivusalos m.fl. motion:  Frysning och underhåll av skridskobanorna enligt väderleksförhållanden (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.