Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26230.05.202224
Stadsfullmäktige15813.06.202240

1007-2022 (00 01 02, 02 05 01, 00 04 02)

Svar på fullmäktigeledamot Kristiina Hellstens m.fl. motion om att säkra verksamhetsförutsättningarna för organisationer i genomförandefasen av social- och hälsovårdsreformen (Sfm)

Sammandrag: -

Ssn § 262

Utvecklingschef Maarit Luukkaa:

Fullmäktigeledamot Hellsten m.fl. föreslår i sin motion 24.1.2022 att Åbo tillsammans med välfärdsområdet tar fram verksamhetsprinciperna för att stödja social- och hälsovårdsorganisationer så att verksamhetsförutsättningarna för organisationerna tryggas även i framtiden. I motionen föreslås vidare att det fastställs de instanser som i fortsättningen har ansvar för att stödja social- och hälsovårdsorganisationerna i staden. I motionen lyfts organisationernas betydande roll fram när det gäller att stödja invånarnas välfärd, hälsa och trygghet.

Lagen om ordnande av social- och hälsovård fastställer att både kommunen och välfärdsområdet ska främja invånarnas hälsa och välfärd samt utföra välfärdsfrämjande arbete i samarbete med andra offentliga aktörer, privata företag och allmännyttiga samfund. Kommunen bär det primära ansvaret för främjandet av hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av kommunen och välfärdsområdet för sin del bär det primära ansvaret för främjandet av hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av välfärdsområdet.

Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård ska kommunen samarbeta med välfärdsområdet och bistå det med sin sakkunskap. Kommunen bär det primära ansvaret för främjandet av hälsa och välfärd till den del denna uppgift är knuten till andra uppgifter som enligt lag ska skötas av kommunen och sätter upp målen för främjandet av hälsa och välfärd i sin strategiska planering och fastställer åtgärder som stöder målen. Samarbetet med andra aktörer som utför hälso- och välfärdsfrämjande arbete omfattar bl.a. arbetsfördelningen mellan kommuner och välfärdsområden samt främjandet av verksamhetsförutsättningar och påverkansmöjligheter för organisationer.

Samarbetet framskrider enligt tidtabellen för beredningen av välfärdsområdet och enligt uppgifter vi fått har välfärdsområdet beredskap att under 2022 fastställa verksamhetsprinciperna åtminstone för övergångsfasen.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Kristiina Hellstens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 158

Tilläggsmaterial 1Fullm. Kristiina Hellstens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.