Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25130.05.202213
Stadsfullmäktige15613.06.202238

3240-2022 (00 01 02, 10 03 02)

Svar på fullmäktigeledamot Taru Pätäris m.fl. motion gällande lokaler för musikundervisning och aktiva fritidsmusiker i Musikhuset

Sammandrag: -

Ssn § 251

Intendent Nikke Isomöttönen och biträdande intendent Niina Helander 20.5.2022:

I fullmäktigeledamot Taru Pätäris m.fl. motion som lämnades in vid stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2022 § 56 konstateras att Musikhuset ska ha lokaler för aktiva fritidsmusiker och för musikundervisning.

I lokalbehovsutredningen för Åbo musikhus (då under namnet Åbo nya konserthus) utreddes för planeringen av en nybyggnad som ersätter Åbo konserhus vilka lokalbehov husets huvudanvändare, Åbo filharmoniska orkester har. I enlighet med stadsstyrelsens beslut 20.8.2018 § 305 kompletterade utredningen lokalbehovsutredningen för ombyggnad och utbyggnad av Åbo konserthus. Stadsstyrelsen godkände lokalbehovsutredningen för nybyggnadsalternativet 27.5.2019 § 228.

I utredningen som genomfördes under ledning av arkitektbyrån Schauman skrevs in de lokaler som den mångsidiga orkesterverksamheten kräver med beaktande av att byggnadens livslängd är 100 år. Kostnadskalkylen för Åbo musikhus och det nuvarande alliansavtalet grundar sig på lokalbehovsutredningen som kartlade orkesterns lokalbehov. Förutom huvudsalen och den lilla salen samt de anslutande bakre lokalerna och publiklokalerna ingick personalrum och övningslokaler, lagerlokaler, tekniska lokaler samt kontorslokaler i lokalbehovsutredningen.

Dessutom har beställaren ställt följande mål upp för Musikhusprojektet (Ssn 8.6.2020 § 249): Konserthus med mångsidiga funktioner, akustik i toppklass, förstklassig kundupplevelse och inspirerande arbetsmiljö, trygga och sunda lokaler, förmånliga driftskostnader samt utnyttjande av synergifördelarna mellan konserthuset och stadsteatern. Vid planeringen av musikhuset eftersträvas byggnadens utmärkta användbarhet och att husets alla lokaler betjänar en livlig och mångformig evenemangsverksamhet och att huset är ett öppet och lockande rum för stadsborna när det gäller att njuta såväl av mångformig musik och olika eveneamng som av den unika arkitekturen och stadsmiljön.

Huvudsalen med 1300 platser planeras på orkestermusikens och den akustiska musikens villkor så att dess förhållanden på toppnivå kan göra huset till ett internationellt känt musikcentrum. Förhållandena i salen gör det också möjligt att ordna verksamhet av annan typ. Den lilla salen med 300 platser som är ändringsbara i fråga om lokaler och akustik gör det möjligt att ordna mycket varierande föreställningar och evenemang i lokalen och betjänar också sådana evenemang som har lägre publikförväntningar.

Även husets allmänna utrymmen såsom caféet, kabinettet som används som lokal för pedagogiskt publikarbete och entréhallen för allmänheten kommer att planeras så att de också kan användas för olika tillställningar och föreställningar. Sådana är också husets öppna takträdgård och -restaurang.

Verksamhetskonceptet och förvaltningsmodellen för det nya konserthuset är fortfarande under planering. Det som bäst skulle bidra till husets mångsidiga och livliga verksamhet och öppna karaktär är att lokalerna är tillgängliga för aktörer som ordnar många slags föreställnings- och evenemangsverksamhet

I lokalitetsprogrammet ingår förutom de lokaler som orkester-, scen- och evenemangsverksamheten kräver inga andra lokaler än fritids- eller undervisningslokaler. Det ovan beskrivna mångsidiga musikhuset kan ändå erbjuda varierande innehåll och möjligheter att uppträda för olika fritidsmusiker och fritids- och undervisningsgrupper.

Åbo filharmoniska orkester som regionens enda professionella symfoniorkester är ett betydande nätverk av professionella vars kompetens även återspeglas i den övriga musik- och evenemangsverksamheten samt i musikundervisningen.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Taru Pätäris m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 156

Tilläggsmaterial 1Fullm. Taru Pätäris m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.