Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26130.05.202223
Stadsfullmäktige15313.06.202235

1006-2022 (00 01 02, 05 15 00)

Svar på fullmäktigeledamot Jaakko Lindfors m.fl. motion gällande stödpersoner till rehabiliteringsklienter

Sammandrag: -

Ssn § 261

Direktör för serviceområdet Sirpa Kuronen och ledande socialarbetare inom boende- och missbrukarservicen Pasi Lehti 20.5.2022:

De som väckt motionen föreslår att Åbo stad utreder möjligheterna att anställa stödpersoner genom att vid behov förhandla med Egentliga Finlands välfärdsområde och den tredje sektorn. Stödpersonerna skulle vägleda rehabiliteringsklienter till ett alkohol- och drogfritt liv med hjälp av mångsidiga stödåtgärder i vardagen. Att anställa cirka fyra utbildade erfarenhetsexperter på heltid kan utifrån utredningen ställas upp som mål i framtiden.

Erfarenhetsexperter anlitas i arbetet med klienter inom missbrukar- och mentalvårdsrehabilitering samt bland dem som hotas av bostadslöshet.

Efter missbrukarrehabiliteringen hänvisas rehabiliteringsklienten enligt rekommendationer till kamratstödet samt till andra öppentjänster som behövs. I så fall är också en erfarenhetsexpert eller någon annan stödperson med liknande bakgrund ett viktigt kamratstöd när det gäller att stödja ett drogfritt liv.

Att före rehabiliteringen diskutera med en stödperson som innehar rollen som erfarenhetsexpert är ofta en effektfull arbetsform varmed klienten själv kan bedöma sin motivation och om vården har skett i rätt tid.

Erfarenhetsexperter har anlitats också vid planeringen och utvecklingen av tjänster, t.ex. mångservicecentralen inom missbrukarvården, konkurrensutsättning av missbrukar- och boendetjänster, klientråd.

Erfarenhetsexperter står för tillfället till klienternas förfogande på hälsorådgivningsbyrån Milli, vid den sociala rehabliteringen inom vuxensocialarbetet, på Sirkkala dagcenter och på stödpatrullen för boende för vilken det har beviljats projektfinansiering av social- och hälsovårdsministeriet och sedan februari 2022 arbetar en erfarenhetsexpert med 50 procents arbetstid där (projektfinansiering från social- och hälsovårdsministeriet). För projektet har sökts fortsatt finansiering för 2023. Inom serviceområdet för välfärd betalas kostnadsersättning till erfarenhetsexperter. Erfarenhetsexperter har inte anställts till ett fast anställningsförhållande. Hittills har detta visat sig vara en välfungerande praxis.

Även i flera funktioner inom den tredje sektorn eller de privata socialtjänsterna deltar erfarenhetsexperter som utför klientarbete och är med om att uteveckla verksamheten.

Erfarenhetsexpertverksamheten har inte koordinerats i Åbo i egentlig mening. Utbildning har ordnats av bl.a. Varsinais-Suomen kokemusasiantuntijat ry som upprätthåller ett eget register över dem som genomgått en erfarenhetsexpertutbildning. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har utbildat erfarenhetsexperter men i första hand för hälsovårdens behov.

Övergången till välfärdsområdet och ordnandet av tjänster som en större helhet ger goda möjligheter till att även utvidga stödpersonsverksamheten som grundar sig på rehabliteringsklienternas erfarenhetsexpertis. Inom ramen för projektet Framtidens social- och hälsovårdscentral håller på att beredas en utbildning för erfarenhetsexperter som inleds hösten 2022. Utbildningen upphör våren 2023 och därefter kan erfarenhetsexperterna inleda sitt arbete.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Jaakko Lindfors m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 153

Tilläggsmaterial 1Fullm. Jaakko Lindfors m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.