Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26330.05.202225
Stadsfullmäktige15213.06.202234

14971-2021 (00 01 02, 06 01 00)

Svar på fullmäktigeledamot Aino Marjamaa m.fl. motion om utdelning av avgiftsfria menstruationsskydd till ungdomar och mindre bemedlade (Sfm)

Sammandrag: -

Ssn § 263

Koncernförvaltningen, främjande av hälsa och välfärd, projektchef Sari Kallio och utvecklingschef Maarit Luukkaa 18.5.2022:

Fullmäktigeledamot Aino Marjamaa m.fl. lämnade 13.12.2021 en motion om utdelning av avgiftsfria menstruationsmedel till ungdomar och mindre bemedlade. Enligt motionen berör mensfattigdom många menstruerande människor i Finland och det är viktigt att ingripa i den ekonomiska ojämlikheten i anknytning till menstruation. Bristande hygien och otillräcklig information om gynekologiska sjukdomar utsätter befolkningen för hälsoproblem. Att förebygga mensfattigdom främjar alltså menstruationshälsa och förebygger att problem uppstår.

I motionen föreslås att Åbo stad erbjuder gratis menstruationsskydd till unga och alla som behöver dem. Skydden ska finnas tillgängliga på ett sådant sätt att den som hämtar dem inte blir ifrågasatt på grund av sitt kön.

Svar på motionen:

I utarbetandet av svaret på motionen konsulteras Åbo stads förebyggande hälsovård och socialarbete samt anskaffas tilläggsinformation om Helsingfors stads försök med utdelning av gratis menstruationsskydd. Svaren grundar sig på den aktuella informationen.

Helsingfors stad fattade i december 2021 ett beslut om att sätta igång ett försök med utdelning av gratis menstruationsskydd till stadsborna. I försöket delas menstruationsskydd ut i den grundläggande utbildningen och i andra stadiets läroanstalter. Enligt Åbo stads uppgifter är beredningen av försöket med avgiftsfria menstruationsskydd för ungdomar och mindre bemedlade i Helsingfors i sin begynnelsefas. I Helsingfors omfattar försöket under fyra månader fyra olika skolor: en grundskola (samskola), 2 gymnasier (ett av dem svenskspråkigt) samt ett yrkesinstitut, där majoriteten av de studerande är kvinnor. Antalet användare skulle uppskattningsvis vara ca 1 000. Det uppskattade anskaffningspriset för menstruationsmedlen för en 4 månaders tidsperiod är ca 20 000 €.

Åbo är mycket mindre än Helsingfors så ett motsvarande försök i Åbo som skulle genomföras i endast några skolor är mer utmanande att genomföra utan att det strider mot principer om jämlik behandling. Därför borde avgränsningen genomföras på ett annat sätt i Åbo. Om försöket skulle avgränsas att gälla andra stadiets studerande, skulle antalet användare uppskattningsvis vara ca 6 000 och kostnaderna skulle således bli ganska höga, dvs. ca 120 000 € per fyra månader och ca 480 000 € på årsnivå. Utdelningen borde också koordineras på något vis och detta skulle förbruka hälsovårdens resurser som redan nu är under stor press. Genomförandet av utdelningen har varit ett problem i Helsingfors.

I FPA:s grundläggande utkomststöd har kostnaderna för menstruationsmedel inkluderats. Inom stadens hälsovård samt familje- och socialvården bedöms att riktandet av medel och resurser till utvidgandet av avgiftsfri preventionsmedel att omfatta också p-piller för att förebygga oönskade graviditeter. Detta anses för tillfället vara en viktigare åtgärd än att erbjuda avgiftsfria menstruationsskydd. Trots att långvarig användning av p-piller har exkluderats från den avgiftsfria preventionen i både Åbo och de andra stora städerna, har betydelsen av en möjlighet till användning av piller diskuterats på sistone. Också med tanke på psykisk hälsa är det mer kostnadseffektivt att förebygga oönskade graviditeter än att dela ut avgiftsfria menstruationsmedel.

På grund av ovannämnda punkter är det inte ändamålsenligt att just nu genomföra motionen och inleda avgiftsfri utdelning av menstruationsmedel till unga och mindre bemedlade. I den kommande vårdreformen överförs ansvaret för ordnandet av hälsovård till välfärdsområdena dvs. den ifrågavarande verksamheten är i fortsättningen på välfärdsområdets ansvar.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Aino Marjamaas m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 152

Tilläggsmaterial 1Fullm. Aino Marjamaas m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.