Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25730.05.202219
Stadsfullmäktige15113.06.202233

1976-2022 (00 01 02, 12 04 02, 10 03 01)

Svar påfullmäktigeledamot Seppo Muurinens m.fl. motion gällande underhållet av skridsko- och skidbanor på Kakskerta träsk

Sammandrag: -

Ssn § 257

Idrottsplanerare Nea Fagerlund och idrottsplatsmästare Tommi Virtanen 20.5.2022:

Seppo Muurinen m.fl. har 14.2.2022 väckt en motion gällande underhållet av skridsko- och skidbanor på Kakskerta träsk. De undertecknade föreslår att staden tar över underhållet av skridsko- och skidbanor på Kakskerta träsk i fortsättningen samt rustar upp parkeringsområdet vid Brinkhalls simstrand och anlägger en separat räddningsväg till simstranden. Motionen motiveras med att skridskobanan är populär och att insjöisen ger stadsborna fina möjligheter till vintermotion.

Underhållet av skridskobanan på Kakskerta träsk är förknippat med flera olika faktorer. För tillfället omfattas parkeringsplatsen vid och vägarna till Kakskerta träsk inte av vinterundehållet så att upprustningen och underhållet av dem utgör en egen kostnadspost. Man ska också beakta att det är ont om plats i området. Underhållet inom idrottstjänsterna har varken personal- eller utrustningsresurser för en sådan här arbetsuppgift för tillfället. Under underhållsperioden skulle detta kräva minst två personer. I fråga om utrustningen skulle man behöva bland annat minitraktor, fyrhjuling, bevattningstank och ishyvel/slunga som borde placeras i Kakskerta, eftersom avstånden till platsen där arbetet utförs är långa.

Utifrån hur andra städer har genomfört underhållet av banor plogas och borstas isbanan dagligen, vid behov även oftare. Hyvlingen av isen genomförs cirka två gånger i veckan. Frysningen upprepas så ofta som det är nödvändigt. Ur säkerhetssynvinkel ska ett sådant här arbete utföras parvis för att räddningsåtgärder ska kunna inledas omedelbart i farosituationer. Underhållsåtgärderna måste i normala fall genomföras samtidigt som kunderna använder isbanan, vilket gör arbetet långsammare och förutsätter att säkerhetsaspekterna beaktas. Även den ökade trafiken i området kräver en omläggning av trafiken så att säkerheten i trafiken ska kunna garanteras.

Med hänvisning till de faktorer som nämnts ovan har idrottstjänsterna inte möjlighet att ta över underhållet av skridsko- och skidbanan på Kakskerta träsk inom ramen för nuvarande resurser. Alternativt skulle man till exempel kunna kartlägga metoder varmed staden kunde stödja en utomstående aktör som skulle svara för underhållet av banan.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Seppo Muurinens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 151

Tilläggsmaterial 1Fullm. Seppo Muurinens m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.