Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen25830.05.202220
Stadsfullmäktige14913.06.202231

1975-2022 (00 01 02, 02 05 00)

Svar på fullmäktigeledamot Timo Nurmios m.fl. motion gällande gymturer för pensionärer och arbetslösa

Sammandrag: -

Ssn § 258

Åbo stads idrottstjänster, specialsakkunnig Annakaisa Ahtiainen 20.5.2022:

Stadsfullmäktigeledamot Timo Nurmio m.fl. har väckt en motion (sfm 14.2.2022 § 32) gällande gratis gymturer för pensionärer och arbetslösa. I motionen föreslås att Åbo stad överlåter sådana idrottslokaler som inte används dagstid under vardagar till pensionärsorganisationernas förfogande avgiftsfritt.

Samarbetet mellan staden och organisationerna spelar en viktig roll när det gäller att främja befolkningens motion. I delen Ett välmående Åbo som ingår i Åbo stads borgmästarprogram Borgmästarnas Åbo – Nyskapandets årtionde (sfm 23.8.2021 § 180) betraktas satsningen på de förebyggande tjänsterna som en viktig del av den holistiska verksamhetsmodellen för främjandet av välfärden som skapas i samarbete med aktörer i den tredje sektorn.

Enligt social- och hälsovårdsnämndens beslut (19.4.2016 § 76) kan organisationerna hyra lokaler inom servicehelheten för välfärd till sitt förfogande. Lokaler överlåts för tillfälligt eller fortlöpande bruk. Hyrorna har klassificerats i tre nivåer: klass 1 = 0 euro/h, verksamhetsmässigt samarbete, inget ekonomiskt vederlag, klass 2 = organisationer inom social- och hälsovårdsbranschen samt pensionärs- och handikapporganisationer, sänkt hyra, klass 3 = övriga organisationer, företag och privatpersoner, full hyra. Förutom ovannämnda lokaler kan man boka turer bl.a. på följande ställen och/eller hos följande aktörer: Varissuon Työ ja Toiminta, Turun Seudun Työttömät, förortsstugan Lausteen Lähiötupa, S:t Marie byhus samt föreningen Yhdessä-yhdistys i Runosbacken och Kråkkärret.

De fasta turerna för lokalerna inom Åbo stads välfärdssektor för 2021–2022 fördelades genom ett beslut av välfärdssektorns planeringschef 31.5.2021. Alla turer som beviljades var avgiftsfria enligt klass 1. Det har beslutats att fasta turer förlängs till slutet av 2022. Uthyrningen av lokalerna övergår till Egentliga Finlands välfärdsområde från och med 1.1.2023. Med anledning av detta har beredningsorganisationen för Egentliga Finlands välfärdsområde i maj 2022 bett kommunerna ge ett utlåtande om organisationsunderstöden där ett av delområdena är uthyrningen av lokalerna för motionsbruk.

De lokaler för inomhusmotion som omfattas av Åbo stads idrottstjänsters turbokning består i huvudsak av skolornas gymnastiksalar som dagtid under vardagar används av servicehelheten för fostran och undervisning. Fem av stadens åtta gym är s.k. gym för allmänheten dit man har inträde med motions-, Senior-, Kimmoke- och Säsongsarmbandet för studerande samt med Åbo stads Tyky-armband och/eller med en engångsavgift beroende på gymmet. Tre av gymmen är s.k. beställningsgym för vilka man kan boka en tur via ett elektroniskt bokningssystem enligt prislistan som fastställts av idrottsnämnden.

Åbo stads idrottstjänster ordnar gratis gångturer under Menförestiden i Impivaara bollhall och på planen Kuppis 5. De avgiftsfria VoiTas-effektgrupperna för styrke- och balansträning samlas i Impivaara simhall, Kuppis idrottshall, i gymmet till Tallbackens hälsostation, Runosbackens äldreomsorgscentral, Lehmusvalkamas och Rosenkvarterets välfärdscenter, Specialkompetenscenter Sunnanvind samt i servicehuset Iso-Heikki. Förutom gratis turer kan de som koncentrerar sig på konditions-, styrke- och balansträning delta i KuntoVoiTas-gruppmotionstimmar för ett säsongspris på 40 euro. 

Åbo stad erbjuder dem som fyllt 65 år ett Seniorarmband som ger inträde till stadens simhallar och gym samt till utebaden sommartid. Armbandet kostar 40 euro och gäller i sex månader. Med Seniorarmbandet kan man också träna på egen hand i gymmen i Impivaara simhall, Kuppis idrottshall, Petrelius simhall, Aunela bollhall, Patis områdesgård samt i gymmen i Jäkärlä och Pansio. Med Seniorarmbandet kan man också delta i startkurser som ordnas för 65-plussare i gymmen i Impivaara simhall och Kuppis idrottshall.

De Åbobor i åldern 17–64 år som får vissa Fpa-förmåner (bl.a. arbetslöshetsskydd) är berättigade till Kimmoke-armbandet. Armbandet kostar 39 euro och gäller i sex månader. Kimmoke-armbandet ger inträde till stadens simhallar och gym samt till utebaden sommartid. De som har Kimmoke-armbandet kan också delta i motionsturer bland annat inom fotboll, volleyboll och innebandy samt inom gymträning. Dessutom kan man hyra skridskor gratis vid skridskobanan Masken i Kuppis och skidor vid Impivaara skiduthyrning. Senior- och Kimmokearmbanden erbjuder förutom motionsaktiviteter även många förmåner och aktiviteter på kultursidan.

Med beaktande av det som nämnts ovan kan man konstatera att Åbo stad erbjuder förmåner och tjänster för pensionärer och arbetslösa samt avgiftsfria lokaler till organisationernas förfogande för att främja regelbunden motion. Den i motionen föreslagna utredningen är inte aktuell för tillfället.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Nurmios m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 149

Tilläggsmaterial 1Fullm. Timo Nurmios m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.