Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen24530.05.20227
Stadsfullmäktige14213.06.202224

5255-2021 (02 02 00)

Infrainvesteringsobjekt för 2023 som föreslås som bindande i juni 2022

Sammandrag:

öreslås att stadsfullmäktige fastställer de infrastrukturinvesteringsprojekt om vilka beslut fattas på våren gällande objekten för 2023 vars genomförandeplanering kan inledas redan under 2022 inom ramen för investeringsanslagen. Ur anslagen i investeringsprogrammet för infrastrukturen föreslås ett belopp på 34,75 miljoner euro som bindande.

Ssn § 245

Ekonomidirektör Valtteri Mikkola, direktör för stadsbyggande Kimmo Suonpää, stf. lokalservicedirektör Leevi Luoto och stf. ekonomichef Johanna Korpikoski 25.5.2022:

Utgångspunkterna och prioriteringen i investeringsprogrammet

Vid utarbetandet av investeringsprogrammen har man beaktat Åbo stads borgmästarprogram och stadens strategiska riktlinjer och strategiska utgångspunkter såsom Åbo stads spetsprojekt.

Beredningen har styrts av följande principer (borgmästarprogrammet):

Övriga utgångspunkter vid utarbetandet av investeringsprogrammen är i första hand sådana ombyggnadsprojekt som är nödvändiga med tanke på hälsa och säkerhet, minskar underhållskostnaderna och förbättrar energieffektiviteten och vars långvariga behov har säkerställts i servicenätet. Energieffektivitet och hållbara lösningar beaktas i allt byggande. Högsta prioritet har sådana objekt som staden har förbundit sig att genomföra genom avtal. I prioritetsordningen av projekten beaktas också hur nödvändiga och effektfulla investeringarna är.

Anvisningen för lokalprojektens och infraprojektens behovsutredning och projektplanering har godkänts av stadsfullmäktige i februari 2018. Den uppdaterade anvisningen för behovsutredning och projektplanering gällande infrastrukturobjekt godkändes i stadsfullmäktige 23.9.2019 § 139. I och med uppdateringen av infrastrukturanvisningen, möjliggörs att detaljplanen och planen för byggande av gatu- och stadsmiljön uppgörs samtidigt, vilket gör genomförandet av projekten väsentligt snabbare och förbättrar samordningen av och kvaliteten på planerna. Anvisning för behovsutredning och projektplanering av lokal- och infrastrukturprojekt uppdateras under hösten 2022.

Servicehelheten för stadsmiljö genomför stadens investeringsprogram och använder anslagen såsom det har skrivits in i stadens styrmodell. Stadsstyrelsens servicebeställning gällande investeringsprogram görs i samband med verksamhetsplanen.

Stadsstyrelsen har godkänt de allmänna riktlinjerna för upphandlingar och upphandlingsavtal med anknytning till störningsläget som förorsakats av kriget i Ukraina. Stadsstyrelsen har också godkänt anvisningen om tillvägagångssätt gällande entreprenaderna och anvisningen om tillvägagångssätt gällande upphandlingen av varor och tjänster med anknytning till effekterna på upphandlingar och upphandlingsavtal till följd av störningsläget som förorsakats av kriget i Ukraina. Anvisningarna om tillvägagångssätt gäller tills vidare (Ssn 4.4.2022 § 166).

Staden har som mål att hålla fast vid den nuvarande investeringsnivån även om riskerna skulle ge upphov till extra kostnader. Investeringsprogrammen bedöms projektspecifikt ur olika synvinklar:

Man förbereder sig centraliserat för riskerna. Stadens ekonomiska bärkraft tryggas som en del av budgetberedningen.

I enlighet med 34 § i förvaltningsstadgan beslutar stadsstyrelsen om utgångspunkterna för investeringsprogram samt prioriteringen av objekt.

Investeringsnivåerna i den gällande ekonomiplanen 2022 - 2025 och investeringsbehoven för 2023 - 2026

Investeringsutgifterna för byggherreverksamheten indelas i infrastruktur- och lokalinvesteringar inom stadsmiljön. I förslaget ingår också anskaffningen av tomt- och råmark. Investeringsnivåerna i budgeten grundar sig på ekonomiplaneperiodens planeringssiffror som godkänts i stadsfullmäktige. Planeringssifforna för investeringsutgifterna för 2023 godkänns i stadsfullmäktige i juni. De slutgiltiga investeringsprogrammen föreläggs för beslut i samband med höstens budgetbehandling.

Nivåerna för de infrastruktur- och lokalprojekt som införs i moderstadens egen balansräkning samt fast egendom uppgår till sammanlagt 800,5 miljoner euro i ekonomiplanen för 2022 - 2025. Nivån för investeringsbehoven som föreslagits för ekonomiplaneperioden 2023 - 2026 uppgår till sammanlagt 681,0 miljoner euro.

Förutom de objekt som införs i den egna balansräkningen föreslås infrastrukturobjekt bli genomförda i bolagsform till ett belopp av 98,2 miljoner euro och lokalprojekt till ett belopp av 68,5 miljoner euro.

Planering av infrastrukturinvesteringar Budget2023 och Ekonomiplan2024 - 2026 och projekt för 2023 som föreslås som bindande i juni 2022

I budget- och planförslaget till infrastrukturinvesteringar för 2023 - 2026 har gjorts ändringar jämfört med ekonomiplanen för 2022 - 2025. Spårvägen som genomförs utanför balansräkningen ingår i planen som eget objekt och som egen tabell i början av planen. I planen har också uppdaterats några investeringsprojekt efter att projektplanerna blivit färdiga i fråga om spetsprojekt och markanvändningsprojekt samt ändrats tidtabellerna och preciserats investeringsnivåerna. Sådana projekt som betraktats som betraktats som driftsekonomiutgifter har flyttats från projekt som minskar reparationsskulden till underhållsdelen inom stadsmiljön.

De viktigaste ändringarna i investeringsprogrammet för infrastruktur jämfört med programmet för 2022 - 2025 gällande strategiska objekt:

De viktigaste ändringarna i investeringsprogrammet för infrastruktur jämfört med programmet för 2022 - 2025 gällande markanvändningsprojekt:

De viktigaste ändringarna i investeringsprogrammet för infrastruktur jämfört med programmet för 2022 - 2025 gällande projekt som stöder funktionerna:

Därtill lägger man till anslaget på 1,3 M€ för Kuppis fotbollsstadion i projekt som förbättrar boendetrivseln.

I objektet idrottsnämndens objekt under punkten objekt som minskar reparationsskulden har för 2023 lagts till 0,4 M€ för sanering av idrottsplanen i Runosbacken och årsnivån för objektet sanering av dagvattensystemet har höjts 0,4 M€.

I fråga om projekt som minskar reparationsskulden överförs följande objekt från investeringsdelen till driftsekonomidelen (raderna):

Från investeringsdelen flyttas mindre objekt av underhållsnatur till kostnadsställe för underhåll av infrastrukturen i driftsekonomidelen till ett belopp av sammanlagt 1,9 M€.

En del av anslagen (34,75 M€) i investeringsprogrammet för infrastrukturen gällande objekten för 2022 föreslås som bindande redan i juni av följande orsaker:

I bilaga 4 ingår de infrastrukturobjekt för 2023 med motiveringar som föreläggs stadsstyrelsen och vidare stadsfullmäktige för beslut i juni 2022.

Planering av lokalinvesteringar Budget2023 och Ekonomiplan2024 – 2026

Under 2022 färdigställs den sista fasen av ombyggnadsprojektet för Kallelankadun päiväkoti, Veritas Stadions nya ändläktare och Kärsämäki brandstation.

Utarbetandet av förslaget till lokalinvesteringar för 2023 - 2026 grundar sig på uppdateringen av de investeringsobjekt som godkänts i budgeten för 2022. I förslaget (bilaga 2) har man tagit hänsyn till ändringar i genomförande av de godkända projekten samt användningsgraden under genomföringsåren.

I investeringsprogrammet för lokaler kan man i enlighet med behovs- och projektutredningsanvisningen för lokaler (sfm 26.2.2018 § 37) inkludera sådana projekt för vilka en behovsutredning eller en projektplan har godkänts.

Förutom ovannämnda projekt pågår följande projekt för vilka projektplanen har godkänts:

I investeringsprogrammet för lokaler ingår också flera projekt som befinner sig i projektplaneringsskedet varefter man kan fatta beslut om investering eller ett annat beslut om att gå vidare med projektet. Situationen för dessa projekt är följande:

För förslaget till lokalinvesteringar för 2023 - 2026 förbereds behovsutredningar eller projektbeskrivningar gällande följande projekt:

För genomförandet av projekt under beteckningen ”Små projekt <1 M€” föreslås en årlig anslagsreservering på 9 miljoner euro i budgeten för 2023 - 2026.

För investeringar i energieffektivitet föreslås en årlig anslagsreservering på 1 miljoner euro i budgeten för 2023 - 2026.

Investeringsnivåerna för de projekt som föreslås uppgår till cirka 59 - 111 miljoner euro på årsnivå och i genomsnitt genomförs projekt för 87 miljoner euro årligen under ekonomiplaneperioden. Summan innehåller inte hyresobjekt.

Staden har stora lokalinvesteringsbehov under ekonomiplaneperioden och för att hantera dem använder staden olika besittnings- och ägandeformer vid sidan av de projekt som införs i den egna balansräkningen. I fråga om lokalprojekten ska man överväga de mest ändamålsenligare ägande- och besittningsformerna (moder, koncern, extern) med beaktande av bl.a. moderstadens och koncernens investeringsförmåga, tidsmässig utjämning av moderstadens investeringar, fördelar med att utnyttja koncernbolagen, tidsplan för lokalanvändning (restvärdesrisk), utnyttjande av hyresmarknaden.

Förnyandet av besittningsmodellen för daghem dvs. indelningen av nybyggnadsobjekten i projekt som genomförs med livscykelmodell i bolagsform samt i hyresprojekt är ett exempel på detta. Yrkesinstitutets TAITO-campus kommer att genomföras i bolagsform, inte som projekt som införs i den egna balansräkningen.

Beslut om en besittningsform fattas i regel i samband med godkännandet av projektplanen.

Lokalinvesteringsprogrammet som utarbetats på det sätt som föreslagits innebär att projekt som införs i den egna balansräkningen genomförs till ett belopp av cirka 279 miljoner euro (cirka 70 M€/år) under ekonomiplaneperioden och koncernprojekt (KOy) genomförs til ett belopp av cirka 68,5 miljoner euro (cirka 17 M€/år).

Bilaga 1Infrastrukturobjekten som föreslås som bindande i juni 2022

Bilaga 2Investeringsprogrammet för infrastruktur

Bilaga 3Investeringsprogrammet för lokaler

Bilaga 4Upphandlingar av fast egendom

Tilläggsmaterial 1Det objektspecifika investeringsprogrammet för infrastruktur

Kanslichef Tuomas Heikkinen:

FörslagStadsstyrelsen beslutar godkänna ovan nämnda utgångspunkter för utarbetandet av investeringsprogrammen för ekonomiplaneperioden 2023 - 2026 (bilagorna 2 – 4). Därtill antecknar stadsstyrelsen det objektspecifika infrastrukturinvesteringsprogrammet för kännedom (tilläggsmaterial 1).

Stadsstyrelsen föreslår vidare för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige beslutar om infrainvesteringsobjekten (bilaga 1) som föreslås bli godkända i stadsfullmäktige redan i juni 2022 i budgeten för 2023 och att genomförandeplaneringen kan inledas inom ramen för investeringsanslagen under 2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 142

Bilaga 1Infrastrukturobjekten som föreslås som bindande i juni 2022

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att objekt i investeringsprogrammet för infrastrukturen 2022 bekräftas att genomföras enligt bilaga 1.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 142
Bilaga 1:Kesäkuussa 2022 sidottavat infrakohteet / Infrastrukturobjekten som föreslås som bindande i juni 2022