Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen21409.05.202210
Stadsfullmäktige10616.05.202212

4693-2022 (02 08 02)

Upphandling av totalentreprenad gällande flyttbara ersättande lokaler för daghemmet Keltasirkunpolun päiväkoti

Sammandrag: -

Ssn § 214

Lokalchef Kirsi Eronen, lokalservicedirektör Leevi Luoto och servicebokskoordinator Jouni Färm 2.5.2022:

Stadsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde 31.1.2022 § 33 i anslutning till helheten ”Anskaffningar av ersättande lokaler för skolor och daghem samt därtill hörande idrottslokaler” bland annat att man i fortsättningen inleder processer gällande akut anskaffning av ersättande lokaler genom lokalservicedirektörens beslutsprotokoll, att slutliga beslutsförslag som fattats utifrån anbud föreläggs för beslut i enlighet med gränserna för beslutanderätt i anvisningarna för behovsutredning och projektplanering samt att de nya hyreskostnaderna för rumselementen föreläggs nämnden i fråga för kännedom och tas i beaktande i delårsöversikterna och budgetförslaget.

Lokalitetstjänsterna föreslog 26.1.2022 § 13 för nämnden för fostran och undervisning att de ersättande lokalerna för daghemmet Keltasirkunpolun päiväkoti placeras i Skansen. Nämnden för fostran och undervisning remitterade beslutsförslaget för ny beredning. Efter det utredde lokalitetstjänsterna alternativa placeringsplatser närmare Gulsparvstigen. Daghemmet behöver ersättande lokaler tills en ersättande nybyggnad eller en ombyggnad i det befintliga daghemmet har blivit klar. Detta uppskattas hända tidigast om tre år, dvs. år 2025. I och med att planerna ännu inte har slagits fast ska ett bygglov för tillfällig byggnad ansökas för de ersättande lokalerna för fem år fram till år 2027, och därmed anskaffa byggnaden genom leasingfinansiering. Nämnden för fostran och undervisning beslutade 8.3 § 36 att ge sitt bifall till att daghemmet placeras på Mikkolabergets plan.

Lokalservicedirektören beslutade 11.3.2022 § 14 att inleda en konkurrensutsättning av en leasinganskaffning av ersättande lokaler så att läget fastställdes till Mikkolabergets plan och att upphandlingen grundar sig på en entreprenad med helhetsansvar. Lokalitetstjänsterna publicerade 4.4.2022 en upphandlingsannons i anmälningskanalen för offentliga upphandlingar Hilma om totalentreprenaden gällande ersättande lokaler för daghemmet Keltasirkunpolun päiväkoti på Mikkolabergets plan. Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

Det uppskattade totalvärdet på upphandlingen uppgick till 2,9–4 miljoner euro. Prognosen utgår från tidigare upphandlingar och en bedömning utifrån antalet kvadratmeter. Enligt förvaltningsstadgan beslutar fullmäktige om anskaffning, överlåtelse och hyrning av fast och lös egendom samt andra avtal och förbindelser som grundar sig på ägarbesittningen om köpesumman eller avtalsersättningen överskrider tre miljoner euro eller årshyran överskrider 300.000 euro.

För att komma med i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla kraven i beställaransvarslagen, åtminstone ha kreditvärdighetsklassificeringen A enligt Rating Alfa-rekommendationerna och en omsättning som för de tre senaste åren är minst dubbelt så stor som de totala hyreskostnaderna för uppdraget. Dessutom skulle anbudsgivaren presentera 2 referensobjekt för motsvarande flyttbara skolor eller daghem som genomförts under de senaste fem åren.

Som bilaga till anbuden förutsattes arkitektplaner enligt följande:

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas Pris-projektbank. Sammanlagt 20 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Inom den bestämda tidsfristen 29.4.2022 kl. 12 lämnades ett anbud in.

Detta anbud uppfyllde minimikraven och var förenligt med anbudsförfrågan.

Elementit-E                                              3.999.000 euro (moms 0 %)

Elementit-E Oy lämnade det enda anbudet som motsvarade anbudsbegäran. Anbudet uppgick till totalt 3.999.000 euro (moms 0 %).

De ersättande lokalerna om sammanlagt 1471,8 m2 som placeras på Mikkolabergets plan vid Kalervogatan 12 ska anskaffas av Elementit-E Oy som lämnade det enda anbudet som motsvarade anbudsbegäran. Lokalerna ska kunna tas i bruk 16.1.2023.

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 106

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.