Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen10607.03.202217
Stadsfullmäktige4914.03.20227

12778-2016 (627, 002)

Fastighetsköpets föravtal med Peab Oy gällande ett ca 4091 m2 stort område (Oskarsgränd 1)

Sammandrag:

För stadsfullmäktige föreslås att av det cirka 4091 m2 stora området, som är en del av tomt 853-81-8-1 och en del av det allmänna området 853-81-9901-0, görs ett föravtal för fastighetsköp tillsammans med Peab Oy, i räkning för eget, grundat bolag/bolag som ska grundas eller i räkning för flera bolag som ska grundas/grundats. För köpeskillingens del bekräftas att priset på den fritt finansierade byggrätten är 450 €/v-m2. För ARA-bostadsproduktionens del bestäms byggrättens pris enligt det vid stunden för köpet gällande maximitomtpris för Åboregionen som fastställts av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet. Köpeskillingen är cirka fyra miljoner euro om köpet genomförs.

Ssn § 106

Tomtservice, tf. tomtchef Essi Korpela 25.2.2022:

Stadsstyrelsen godkände 16.1.2017 § 17 samarbetsavtalet för utveckling av kvarteren 853-81-7 och -8 i stadsdelen Raunistula. Efter det har i samarbete skapats en ny detaljplan Oskarsgränd 14/2017 för området. Samarbetsavtalet upphörde gälla 31.12.2021. Kvartersområde för flervåningshus (AK-1) på adressen Oskarsgränd 1 med en byggrätt på 10 200 v-m2 samt det kvartersområde för bilplatser (LPA-1) som ligger i mitten av de tre bostadskvarter som anvisats i detaljplanen. Dessa kvartersområden är fortfarande i stadens ägo och har inte överlåtits.

Staden har tillsammans med Peab Oy förhandlat om förutsättningarna för genomförandet av det stadsägda kvarteret AK-1 som nämndes ovan och som är i stadens ägo.  Enligt samarbetsavtalet kan cirka 50 % av den kommande byggrätten på de stadsägda områdena byggas av Peab Oy eller en samarbetspartner som denne har utsett, om Peab Oy har påbörjat byggandet av de områden som det äger på det sätt som projektgruppen har kommit överens om. Byggandet på området har inte ännu inletts men hela planområdet skulle till sin tekniska funktion och med tanke på området LPA-1, som ligger i mitten av områdena, skulle det vara bäst att bygga byggnaderna så att de till sina delar och konstruktioner skulle ansluta till varandra. Genom en behärskad, parallell planering av helheten kan man säkerställa bl.a. att däcket för parkering och dess funktioner kan byggas på ett högklassigt och säkert sätt och att byggprocessen är smidig..

Peab Oy har genom en ansökan, daterad 3.2.2021, ansökt om att ett föravtal ska uppgöras för det ifrågavarande kvartersområdet AK-1 och att staden säljer området då det frigörs från sitt nuvarande bruk som servicestation. Hela Oskarsgränds planområde är redan till största delen i Peab Oy Abs ägo eller så har Peab Oy Ab ingått föravtal för områdena med de andra markägarna för att få dem i sin besittning. Separata förhandlingar kommer att hållas gällande överlåtandet av området LPA-1, då de slutliga avtalsparterna bestämts.

För stadsfullmäktige föreslås att av det cirka 4091 m2 stora området, som är en del av tomt 853-81-8-1 och en del av det allmänna området 853-81-9901-0, görs ett föravtal för fastighetsköp enligt bilaga 1. Köpeskillingen för den fritt finansierade byggrättens del bestäms enligt 450 €/v-m2. För ARA-bostadsproduktionens del bestäms byggrättens pris enligt det maximitomtpris för Åboregionen som fastställts av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet och som gäller vid stunden för köpet. Villkoren för det slutliga fastighetsköpet finns i bilaga 2.

Eftersom köpeskillingen ser ut att bli ca fyra miljoner euro, har stadsfullmäktige befogenhet att godkänna föravtalet och de slutliga villkoren för fastighetsköpet enligt förvaltningsstadgans 33 § punkt 5.

Enligt värderingsinstrumentet som bedömaren som i enlighet med 130 § i kommunallagen ska vara opartisk (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy), är försäljningspriset marknadsmässigt. Värderingsutlåtandet är framlagt på mötet.

Bilaga 1Föravtal om fastighetsköp

Bilaga 2Villkor för det slutliga köpet

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 49

Bilaga 1Föravtal om fastighetsköp

Bilaga 2Villkor för det slutliga köpet

Kartlänk

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 49
Bilaga 1:Kiinteistökaupan esisopimus / Föravtal om fastighetsköp
Bilaga 2:Lopullisen kaupan ehdot / Villkor för det slutliga köpet