Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen7428.02.20224
Stadsfullmäktige4814.03.20226

15383-2021 (02 08 00, 10 03 02)

Upphandlingen av ersättande lokaler för skolan Teräsrautelan koulus enhet i Suikkila

Sammandrag: -

Ssn § 74

Lokalchef Kirsi Eronen, direktör för servicenätet Minna Juselius och byggherrechef för lokaler inom servicehelheten för stadsmiljö Anne Antola 16.2.2022:

I projektplanen för nybyggnadsprojektet för skolan och daghemmet i Suikkila konstateras att skolan och daghemmet behöver ersättande lokaler under byggtiden.  Daghemmet har redan flyttat till ersättande lokaler vid Axelsvägen och ersättande lokaler för skolan behövs uppskattningsvis för två år från höstterminen 2022 till vårterminen 2024.

Som plats för de ersättande lokalerna har man fastställt planen till Nuppulaparken intill skolhuset i Teräsrautela. Enligt de tidigare riktlinjerna anskaffas de ersättande lokalerna som hyreslokaler, då den beräknade hyrestiden är under fem år.  I anbudsbegäran bad man också ange hyrespriset efter två år om behovet av någon anledning skulle fortsätta en längre tid. I så fall minskar grundläggnings- och flyttningskostnaderna och hyran minskar tydligt.

Skolan Teräsrautelan koulu behöver renoveras inom den närmaste framtiden och därför vore det naturligt att den grundläggande renoveringen av skolan Teräsrautelan koulu skulle påbörjas efter att nybyggnadsprojektet för skolan i Suikkila har slutförts. Staden har ändå inte fattat beslut om detta än, och det har inte heller fastställts en tidtabell för objektet. Av den anledningen har ärendet inte beaktats vid upphandlingen i fråga bortsett från ovan nämnda förfrågan om hyrespriset för optionsperioden.

Lokalitetstjänsterna publicerade 22.12.2021 en upphandlingsannons i Hilma, anmälningskanalen för offentliga upphandlingar, gällande upphandling av ersättande lokaler. Vid upphandlingen användes öppet förfarande och urvalsgrunden var det lägsta priset.

För att komma med i jämförelsen måste anbudsgivaren uppfylla kraven i beställaransvarslagen, åtminstone ha kreditvärdighetsklassificeringen A enligt Rating Alfa-rekommendationerna och en omsättning som för de tre senaste åren är minst dubbelt så stor som de totala hyreskostnaderna för uppdraget. Dessutom skulle anbudsgivaren presentera 2 referensobjekt för motsvarande flyttbara skolor eller daghem under de senaste fem åren.

Som bilaga till anbuden förutsattes arkitektplaner enligt följande:

Dokumenten kunde fritt hämtas från Haahtelas Pris-projektbank. Sammanlagt 14 registrerade sig i projektbanken för att hämta dokument för anbudsbegäran.

Inom den bestämda tidsfristen 26.1.2022 kl. 12.00 lämnades 2 anbud in.

Båda anbudsgivarna uppfyllde minimikraven och lämnade anbud som motsvarade anbudsbegäran.

Adapteo Oy  62.523 €/mån. (moms 0 %)

Parmaco Oy  45.527 €/mån. (moms 0 %)

Parmaco Oy lämnade det lägsta anbudet som motsvarade anbudsbegäran.

Månadshyran är 45.527 €/mån, vilket ger en årshyra på 546 324 €.

Efter avtalsperioden på två år är månadshyran 27.488 €/mån, vilket ger en årshyra på 329 856 €.

De ersättande lokalerna på sammanlagt 693 m2 som placeras på planen till Nuppulaparken vid Korkkisvuorentie 2 ska anskaffas av Parmaco Oy som lämnade det lägsta anbudet som motsvarade anbudsbegäran. Med leverantören ingås ett hyresavtal på två år som vid behov kan förlängas. Lokalerna ska vara färdiga att användas för undervisning när skolan börjar i augusti 2022.

Nämnden för fostran och undervisning har behandlat hyrningen av objektet vid sitt möte 15.2.2022 § 6. Nämnden för fostran och undervisning förordar för sin del upphandlingen med det tillägget att lokalbehovet inom förskoleundervisningen ska beaktas i samband med upphandlingen av de ersättande lokalerna och att den grundläggande renoveringen av skolbyggnaden i Teräsrautela ska påskyndas så att man ska kunna flytta till samma ersättande lokaler för den tid den grundläggande renoveringen av skolan Teräsrautelan koulu pågår.

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att rumselementet för de ersättande lokalerna för skolan Teräsrautelan koulus enhet i Suikkila anskaffas av Parmaco Oy som lämnade det lägsta anbudet.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att lokalservicedirektören berättigas att göra behövliga mindre ändringar i hyresavtalet som ingår i bilagan till anbudsbegäran och underteckna avtalet.

BeslutFörslaget godkändes.

Tf. lokalservicedirektör Leevi Luoto deltog i sammanträdet för att redogöra för ärendet.

Ärendet presenterades av borgmästare Minna Arve.

Sfm § 48

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att rumselementet för de ersättande lokalerna för skolan Teräsrautelan koulus enhet i Suikkila anskaffas av Parmaco Oy som lämnade det lägsta anbudet.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att lokalservicedirektören berättigas att göra behövliga mindre ändringar i hyresavtalet som ingår i bilagan till anbudsbegäran och underteckna avtalet.

BeslutFörslaget godkändes.