Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden6315.02.20227
Stadsmiljönämnden8601.03.20224
Stadsstyrelsen10307.03.202214
Stadsfullmäktige4514.03.20223

5544-2020 (10 02 03)

Förslag till detaljplaneändring och tomtindelning/ändring av tomtindelning; Nya konsert-huset, III stadsdelen (adr. Självständighetsplan) (10/2020)

Sammandrag:

Planändringen ger möjlighet till byggande av ett nytt konserthus vid Självständighetsplan, som är främst avsett för akustiska orkesterföreställningar. Detaljplanen möjliggör byggande av en parkeringsanläggning med ca 310 platser i LPA-1-kvarteret och därtill anslutande underjordiska lokaler. Planändringsområdet anvisas en byggrätt på sammanlagt 57 375 v-m². Den utökade byggrätten i den gällande planen är ca 19 368 v-m². Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 295000 euro (moms 0 %). Kostnadskalkylen föreläggs full-mäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 63

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Paula Aantaa 2.2.2022:

Ett förslag till detaljplaneändring daterat 24.11.2021 och ändrat 2.2.2022 med anledning av utlåtanden och anmärkningar har utarbetats för kvarter 25 med omgivande gator i III:e stadsdelen.

Planändringen ger möjlighet till byggande av ett nytt konserthus vid Självständighetsplan, som är främst avsett för akustiska orkesterföreställningar.

Nuläget

Detaljplaneområdet omfattar för tillfället Åbo stadsteater, statens ämbetsverk och Självständighetsplan med parker.  Mellan teatern och ämbetsverket finns ett obyggt parkeringsområde. Planområdet omfattar också gatuområdena omkring kvarteret.

Den nuvarande situationen och plansituationen beskrivs närmare i punkt 3, Utgångspunkter, i planbeskrivningen.

Beskrivning av detaljplanen

Parken Självständighetsplan och en del av den öppna platsen omvandlas till ett kvartersområde för kulturbyggnader för byggandet av det nya konserthuset. Byggnadens tydliga huvudmassa med sina bågiga drag kommer att ligga på nästan samma höjd som teaterfoajén på åns sida. De höga delarna med salar reser sig indragna från fasaden. Fasadmaterialen passar in i omgivningen. Mellan teatern och konserthuset bildas ett kvarterstorg, där det går en förbindelse till ämbetsverket över en förbindelsedel som betjänar konsertsalens och teaterns synergier. Från ämbetsverket öppnar sig en vy mot ån över förbindelsedelen och kvarterstorget. På konserthusets tak anvisas ett offentligt rum och grönområden.

Skyddsbestämmelserna för teatern och ämbetsverket ändras inte. På Aura ås strand införs ett område med en fast fornlämning som är fredad enligt fornminneslagen.

Gränserna för kvartersområdet för bilplatser och teaterkvarteret ändras så att de motsvarar den genomförda utbyggnaden av teatern. Parkeringsplatser anvisas förutom i kvartersområdet för bilplatser även under Samppalinnagatan och Självständighetsplan, dit en körförbindelse ordnas genom parkeringsanläggningen. Parkeringsanläggningens tillåtna våningshöjd ökas så att sammanlagt fem parkeringsvåningar får byggas i byggnaden. Vid Samppalinnagatan ska antalet våningar ovanför jord vara tre.

Planområdet omfattar 3,8919 hektar, varav kvarteret för allmänna byggnader upptar 1,6682 hektar, kvartersområdet för bilplatser 0,1465 hektar och gatuområdena 2,0772 hektar. 

Områdets  sammanlagda våningsyta uppgår till 57 375 v-m2, varav kvarteren för allmänna byggnader (YY-1, YY-2 och YH-1) anvisats sammanlagt 49 317 v-m2 och parkeringsanläggningen 8 058 v-m2. Byggrätten ökar med 19 368 v-m².

Detaljplanen möjliggör byggandet av en parkeringsanläggning med ca 310 platser i LPA-1-kvarteret och därtill anslutande underjordiska lokaler. Ämbetsverket och dess tomt har sammanlagt 50 bilplatser, detta antal ändras inte. I nuläget finns det cirka 208 gatuparkeringsplatser i planområdet. För att servicetrafik ska kunna köra längs Paavo Nurmis allé och för att förbättra förhållandena för gångtrafiken och ändra gatusträckningen måste 55 parkeringsplatser avlägsnas. Dessutom avlägsnas 40 bilplatser från Självständighetsplan och 48 bilplatser under parkeringsanläggningen. Antalet helt nya bilplatser uppgår till cirka 167.

Vid Samppalinnagatan och Paavo Nurmis allé omorganiseras parkeringsplatserna. Dessutom görs trafiken smidigare och säkerheten bättre genom sträckningar av körbanan. Volter Kilpis gata omvandlas enligt rådande situation till en gata reserverad för gång- och cykeltrafik där servicetrafik är tillåten. En del av Självständighetsplan omvandlas till gårdsgata.

Antalet nya arbetsplatser i Konserthuset uppskattas uppgå till cirka 120 utöver de nuvarande 1 070 arbetsplatserna vid ämbetsverket och teatern. Det uppskattas att Konserthuset kommer att besökas av 120 000 personer varje år. Teatern besöks årligen av cirka 143 000 personer och ämbetsverket av 37 000 personer.

I punkt 5 i planbeskrivningen, Beskrivning av detaljplanen, finns en noggrannare beskrivning av detaljplanen och de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför.

Planläggningsfaser

Stadsstyrelsen valde Självständighetsplan som plats för det nya konserthuset 6.4.2020 § 142. Stadsmiljönämnden godkände målen med detaljplaneändringen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 16.6.2020 § 231. Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplaneändringen skickades per brev till parterna 1.8.2020 (inkl. programmet för deltagande och bedömning, daterat 16.6.2020) och ärendet kungjordes 1.8.2020. I samband med programmet för deltagande och bedömning lämnades 14 åsikter in.

Ett inledande möte för myndigheterna hölls 21.9.2020. Programmet för deltagande och bedömning ändrades 19.10.2020 till följd av en anmärkning som en representant för NTM-centralen i Egentliga Finland lämnade vid det inledande mötet. Planområdet hör till Aura ås värdefulla landskapsområde ma-2 och inte till det nationellt värdefulla landskapsområdet ma-1. Det inledande mötet har beskrivits närmare i rapporten om växelverkan.

Stadsmiljönämnden remitterade planutkastet 24.11.2020 § 416 för ny beredning. Stadsstyrelsen hävde nämndens beslut och godkände det 6.11.2020 daterade planutkastet 17.12.2020 § 576 med tillägg gällande stadsrummets trivsel och arkitektur, de omgivande parkernas nåbarhet, grönanläggningar, betydelsen av Självständighetsplan och användningen av Spindeltomten som tillfällig lekpark eller något något annat lockande offentligt rum. Utifrån utkastet bereddes ett förslag till detaljplan som skickades på remiss till myndigheterna samtidigt som det framlades offentligt 13.12.2021–11.1.2022.

Ett möte för allmänheten ordnades onsdagen den 15.12.2021 kl. 18–20 via Teams. Vid mötet upplystes om bakgrunderna till konserthusprojektet, detaljplaneändringen och planläggningsprocessen samt trafikarrangemang. Dessutom presenterades Harmoniagruppens förslagsplan till nytt konserthus. Sammanlagt 47 personer deltog i mötet, varav 8 personer hörde till evenemangsanordnarna.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt och på remiss 13.11.2021–11.1.2022.

Utlåtanden begärdes före 17.1.2022.

Sammanlagt 6 utlåtanden lämnades in.

Museiverket meddelade att Åbo museicentral svarar för lämnandet av utlåtande. Egentliga Finlands förbund meddelade att det har inget skäl att avge ett utlåtande om detaljplanen för konserthuset. Telia Finland Abp lämnade inget utlåtande.

Stadens Museitjänster och NTM-centralen framförde i sina utlåtanden att Självständighetsplan inte lämpar sig som plats för det nya konserthuset med tanke på kulturmiljön och stadsbilden. Dessutom framfördes ett önskemål om att uppmärksamhet fästs vid konserthusets höjd, placeringen av ventilationsmaskinrum och cykelplatsernas kvalitet.

I Turku Energia Sähköverkot Oy:s, Turku Energia Kaukolämpö Oy:s och Åbo Vattenförsörjning Ab:s utlåtanden togs upp frågor kring behovet av nätverksöverföringar. I Egentliga Finlands regionala räddningsverks utlåtande fästes uppmärksamhet vid utrymningsvägar, räddningsvägar, underjordiska lokalers bärighet och insatserna vid bränder.

Byggnadstillsynen efterlyste preciseringar i planbestämmelserna för konserthuset.

Två anmärkningar lämnades in.

En privatperson ansåg att parkeringsanläggningen är för liten.

Senatsfastigheter ansåg att det vinnande arbetet ger tillräckligt med utrymme och värde också för de intilliggande offentliga byggnaderna som ska bevaras. Dessutom fäste Senatsfastigheter uppmärksamhet vid att vyn från ämbetsverket mot ån ska bevaras. I anmärkningen begärs att uppmärksamhet fästs vid gångvägar och en hinderfri passage till ämbetsverkets ingångar. Dessutom önskar Senatsfastigheter att byggandet utförs utan att det medför olägenhet för ämbetsverket och att uppmärksamhet fästs vid dagvattenkontroll. Senatsfastigheter ber att byggrätten för parkeringsanläggningen ses över. Dessutom föreslår anmärkaren att parkeringsanläggningens höjdläge höjs med en meter till +24 meter så att tillräcklig flexibilitet säkerställs i förhållande till utkasten. Grönkoefficienten 0,8 för parkeringstomten, som leder till anläggandet av ett grönt tak, är inte ändamålsenlig.

Planläggningen anser att det med planbestämmelserna förenliga konserthuset i Harmonias förslagsplan passar naturligt ihop med de intilliggande värdebyggnaderna och kan byggas utan att förstöra den naturliga miljön.

Bestämmelsen gällande konserthuset har med anledning av utlåtandena och anmärkningarna kompletterats med bestämmelser om stadsbilden, och följande har lagts till: ”På byggnadens tak ska finnas ett offentligt rum.” Bestämmelserna har kompletterats med bestämmelser om cykelparkeringens kvalitet och en bestämmelse om de underjordiska lokalernas bärighet (räddningsfordon). Dessutom har en bestämmelse lagts till enligt vilken 2 handikapparkeringsplatser ska tillåtas i kvarterstorgen.

På basis av Senatsfastigheters anmärkning korrigerades felet gällande byggrätten för parkeringsanläggningen och tillades 1 meter planeringsflexibilitet i parkeringsanläggningens höjd. Planläggningsenheten anser att grönkoefficienten är motiverad eftersom taket syns såväl från Samppalinna simstadion som från fönstren i ämbetsverkets högre del. Dessutom fördröjer det gröna taket dagvattnet och främjar naturens mångfald. Vad gäller dagvattnet anser planläggningsenheten att detaljplanen inte kräver bestämmelser om dagvatten, utan att det räcker med anvisningarna i 8 § i byggnadsordningen.

Utlåtandena och anmärkningarna med svar har beskrivits närmare i punkt 5, Utlåtanden om planförslaget, och punkt 6, Offentlig framläggning av förslaget till detaljplan, i rapporten om växelverkan. Ändringarna i detaljplanen har beskrivits närmare i punkt 4.4.8, Ändringar till följd av utlåtanden, i planbeskrivningen.

Den öppna platser mellan Konserthuset och teatern föreslås heta Kulturplatsen. Namnkommitténs förslag Konsternas torg ansågs vara alltför likadant som namnet på det blivande Konstens hus i Rettigsfastigheten vid Tavastgatan 19.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna.

Infrastrukturkostnader och planekonomi

På beredningsnivå är kostnadsberäkningen utan moms för parkeringsarrangemang, planteringar och förnyande av beläggningen på gatorna i planområdet 295 000 €.

Följande fas

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, eftersom förslaget redan har varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Nya konserthuset

Bilaga 2Svar på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 2.2.2022 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkningar av privatperson (17.12.2021 och 2.1.2022, på finska)

Tilläggsmaterial 6Senatfastigheters anmärkning 30.12.2021

Utredningar och rapporter, https://www.turku.fi/sv/boende-och-miljo/stadsplanering/detaljplanlaggning/plansokning

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Nya konserthuset, daterat 24.11.2022 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 2.2.2022, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: 003 (III) 25.-5-6-7.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadsberäkningen över infrastrukturkostnader på 295 000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i detaljplaneområdet Nya konserthuset och överlåter kostnadsberäkningen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande i samband med behandlingen av detaljplaneändringen för Nya konserthuset.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Valkonen understödd av Hellsten.

Dessutom beslutade nämnden att förrätta syn på området före nästa sammanträde.

Smn § 86

Bordlagt 15.2.2022 § 63

BeslutFörslaget godkändes.

Därtill konstaterar nämnden att det görs en utredning om helhetsarrangemangen för planområdets och närområdets trafik och tillgänglighet och att utredningen föreläggs nämnden för behandling.

Valkonens tillägg som understöddes av Hellsten godkändes enhälligt.

Ssn § 103

Bilaga 1Karta Nya konserthuset

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 2.2.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 24.11.2022 daterade och 2.2.2022 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Nya konserthuset.  I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: 003 (III) 25.-5-6-7.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsberäkningen på 295.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Nya konserthuset.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 45

Bilaga 1Karta Nya konserthuset

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Nya konserthuset (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 2.2.2022 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 24.11.2022 daterade och 2.2.2022 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Nya konserthuset.  I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar och ändringar av tomtindelning: 003 (III) 25.-5-6-7.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsberäkningen på 295.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Nya konserthuset.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag till förkastande och dess behandling

Yrttiaho lämnade understödd av Sandelin följande förslag till förkastande:

”Beslutsförslaget förkastas. I den gällande detaljplanen är området en stadsbildsmässigt betydande park (VP/s). Det är inte möjligt att anpassa konserthuset i området utan att försämra de omgivande byggnadernas stadsbildsmässiga ställning och utan att förstöra den stadskonstnärliga säregenheten hos helheten som dessa bildar. Stadsteatern, statens ämbetsverk och Wäinö Aaltonens museum samt Självständighetsplan som ligger mellan dessa byggnader är den viktigaste helheten av modernistisk arkitektur i Åbo. I den gällande generalplanen hör planområdet till en kulturhistoriskt, landskapsmässigt, stadsbildsmässigt och naturmässigt värdefullt område där ändringar ska göras så att områdets särdrag inte förstörs. Självständighetsplan hör till de enda centralt belägna obebyggda grönområdena längs Aura ås strand och är därför ett viktigt rekreationsområde för invånarna.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Yrttiahos förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 62 ledamöter stadsstyrelsens förslag och 2 ledamöter understödde Yrttiahos förslag till förkastande, 3 ledamöter röstade blankt och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.   

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 45
Bilaga 1:Kartta Uusi konserttitalo / Karta Nya konserthuset
Bilaga 2:Äänestyslista/ Omröstningsförteckning