Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen5207.02.20228
Stadsfullmäktige2114.02.20224

15155-2021 (00 01 00, 00 04 01, 07 01 04)

Åbo stads sammanställning med anledning av Egentliga Finlands välfärdsområdes begäran om information

Sammandrag:

Egentliga Finlands välfärdsområde har lämnat en begäran om information till Åbo stad 16.12.2021 gällande en sammanställning över uppgifter, personal och information inom social- och hälsovården och räddningsväsendet som Egentliga Finlands välfärdsområde övertar ansvaret för. Föreslås för stadsstyrelsen att sammanställningen över egendom som överförs, avtal, ansvar och hyreslokaler samt en uppskattning av antalet anställda, lönekostnader och semesterlöneskulden har färdigställts och att stadsstyrelsen befullmäktigar ägarstyrningsdirektören att lämna utredningen till välfärdsområdet och göra behövliga kompletteringar i sammanställningen före 30.6.2022.

Ssn § 52

Tf. ledande stadsjurist Pauliina Ahlas 3.2.2022:

Bakgrund

Egentliga Finlands välfärdsområde har lämnat en begäran om information till Åbo stad 16.12.2021 gällande en lagstadgad sammanställning över uppgifter, personal och information inom social- och hälsovården och räddningsväsendet som Egentliga Finlands välfärdsområde övertar ansvaret för.

Enligt 13 § i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och om införande av den lagstiftning som gäller reformen (616/2021, införandelagen) har välfärdsområdets myndigheter oberoende av bestämmelserna om sekretess rätt att av kommunerna, samarbetsområdena för primärvård och socialvård, sjukvårdsdistriktet, specialomsorgsdistriktet och räddningsväsendet i välfärdsområdet få de uppgifter som är nödvändiga för det beredningsarbete med vilket välfärdsområdets verksamhet och förvaltning inleds.

Enligt 21 § i införandelagen ska kommunen senast 28.2.2022 ge välfärdsområdet en sammanställning av social- och hälsovårdens eller räddningsväsendets lokaler, lös egendom som överförs, avtal och ansvar som avses i 22, 23 och 25 § i lagen. Dessutom ska kommunen ge en uppskattning av antalet anställda om överförs med stöd av 18 §, lönekostnaderna och semesterlöneskulden enligt 24 §. Välfärdsområdet får av kommunen begära den kompletterande information och de handlingar det anser sig behöva. Kommunen ska komplettera sin sammanställning senast 30.6.2022, om det sedan sammanställningen lämnades har skett väsentliga förändringar lokalerna, den lösa egendomen eller avtalen och om välfärdsområdet anser att den behöver kompletteras.

Sammanställningen ska ha behandlats i det organ som avses i organisationens förvaltningsstadga så att beslutet och uppgifterna i sammanställningen kan lämnas till Egentliga Finlands välfärdsområde på adressen https://vsshp.twebasiointi.fi/hta/ 28.2.2022 före kl. 14.

Enligt 34 § i förvaltningsstadgan avgör stadsstyrelsen ärenden som gäller betydande utlåtanden och utredningar med vidsträckt betydelse som begärts av staden.

Uppgifter om egendom som överförs

I bilagorna 1 och 2 finns sammanställningar över egendom som överförs till välfärdsområdet. I begäran om information begärs i första hand en specifikation över egendom som har balansvärde. Dessutom har en specifikation begärts över materiel som anskaffats genom leasingfinansiering. Specifikationerna underlättar upprättandet av ingående balans för välfärdsområdet som inleder sin verksamhet samt upplyser om de ekonomiska ansvaren.

Sammanställningarna har beretts enligt välfärdsområdets anvisningar. Dessutom har man under beredningens gång samarbetat med den person inom välfärdsområdet som ansvarar för projektet i fråga.

Uppgifterna som nu överlåts har sammanställts utifrån det aktuella och kända läget.  Därför är det viktigt att beakta att innehållen kan ändras under året. Dessutom kan detaljer, som inte har kunnat skaffas i denna tidtabell, preciseras medan beredningen framskrider.

Sammanställning av egendom som överförs och leasingansvar (euro)

Staden

Egentliga Finlands regionala räddningsverk

Sammanlagt

Maskiner och inventarier

1 216 009,49

10 576 986,99

11 792 996,48

Övriga utgifter med lång verkningstid

280 355,57

 

280 355,57

Aktier och andelar

550 967,99

 

550 967,99

Balansvärden sammanlagt

2 047 333,05

10 576 986,99

12 624 320,04

 

 

 

 

Leasingansvar*

459 702,34

38 000,00

497 702, 32

 

* Resterande leasingansvar 31.12.2022 (preciseras under våren 2022)

På grund av det stora antalet leasingobjekt och den nuvarande avtalsstrukturen har det varit svårt att göra en detaljerad specifikation. Staden håller på att förnya sitt avtal med Kommunfinans, varefter de slutliga uppgifterna om objekt som överförs fås. Specifikationen som nu ges preciseras under våren.

I specifikationen anges också Egentliga Finlands regionala räddningsverks oavslutade investeringar eller investeringar som man har kännedom om. Det totala värdet på dessa är 4 378 600 euro.

Utöver de objekt med balansvärde som tagits upp i specifikationen har staden en stor del lös egendom som avskrivits. Dessa objekt är inte väsentliga med tanke på ekonomiförvaltningen och är därför i detta skede inte primära föremål för granskningen och begäran om information. Gällande Egentliga Finlands regionala räddningsverk innehåller bilagorna i detta skede de viktigaste objekten bland övrig egendom som överförs. Väsentliga uppgifter gällande servicehelheten för välfärden är bl.a. registret över medicintekniska produkter, men gällande det kommer en separat begäran om information att lämnas senare, såsom det redan konstaterats i den officiella begäran om information.

Uppgifter om avtal som överförs

I bilaga 3 finns en sammanställning över avtal som överförs. I sammanställningen beaktas de avtal i stadens avtalshanteringssystem om anses vara viktiga för en oavbruten fortsättning av verksamheten och som gäller 28.2.2022 och efter det.

I sammanställningen har framför allt beaktats de avtal som endast används av servicehelheten för välfärden och det regionala räddningsverket. Dessa avtal överförs i regel som sådana till välfärdsområdet.

I sammanställningen har dessutom beaktats de avtal som berör hela staden, som är viktiga med tanke på en oavbruten fortsättning av verksamheten och som kan fördelas mellan staden och välfärdsområdet. Sådana avtal är till exempel avtal om gemensamma upphandlingar, avtal om gemensamma stödtjänster och avtal om gemensamma IT-system. Välfärdsområdet och staden ska skilt förhandla om eventuella fördelningar av avtal som gäller hela staden.

Åbo stad kommer att komplettera sin sammanställning vad gäller sådana avtal som överförs som ska ingås efter datumet då sammanställningen lämnats in.

Avtalen som tas upp i bilaga 3 matas in i välfärdsområdets Tweb-system.

Uppgifter om lokaler för upprättande av hyresavtal

Enligt 22 § i införandelagen övergår lokalerna i välfärdsområdets besittning den 1 januari 2023. Välfärdsområdet och kommunen ska ingå ett hyresavtal om besittningen av social- och välfärdens och räddningsväsendets lokaler, som ska gälla åtminstone till och med den 31 december 2025 (övergångsperiod). Välfärdsområdet har rätt att förlänga hyresavtalet med ett år genom att meddela kommunen om saken senast 12 månader innan hyresavtalet går ut. Lokaler kan övergå i välfärdsområdets besittning också med stöd av hyresavtal som överförs från kommunen.

Lös egendom som hör till lokalerna övergår i välfärdsområdets ägo (införandelagen 23 §). Om det ingår anordningar/strukturer som klassificeras som fasta, överförs dessa inte till välfärdsområdet utan ingår i lokalhyran.

Uppgifterna om lokaler visas i bilaga 4.

Uppgifter om personalen som överförs och anställningsförhållanden

Utöver uppgifterna om personal och befattningar tillställs Egentliga Finlands välfärdsområde en sammanställning av bl.a. olika lönemässiga avtal, praxis och kostnader som förknippas med Åbo stads personalärenden, bilaga 5.

I bilaga 6 finns en arbetsbok om uppgifter gällande anställningsförhållandet och personuppgifter som kommer att överlåtas för varje befattning och arbetstagare/tjänsteinnehavare. I arbetsboken finns fyra olika tabeller. I detta skede kan uppgifter överlåtas om enskilda anställda inom servicehelheten för välfärden och vid Egentliga Finlands regionala räddningsverk. Personalen inom servicehelheten för välfärden och vid Egentliga Finlands regionala räddningsverk övergår i sin helhet till Egentliga Finlands välfärdsområde.  I detta skede överlåter koncernförvaltningen en uppskattning av antalet anställda som överförs och en uppskattning av personalkostnaderna i genomsnitt. Vid fastställandet av koncernförvaltningens siffror har man utgått från målet i borgmästarprogrammet om att anpassa verksamheten i förhållande till ändringen av organisationens storlek. Vid fastställandet av siffrorna har staden dock beaktat att verksamheten som helhet ska ordnas så att den är ekonomiskt och verksamhetsmässigt hållbar. Vid bedömningen har man dessutom beaktat de olika uppgifterna och sätten att ordna dem inom ansvarsområdena (bl.a. delvis produktion av stödtjänster som köpta tjänster). En noggrannare förteckning över anställda som överförs blir klar under våren i samband med beredningen av ansvarsområden, med beaktande av samarbetsförfarandet.

Uppgifterna som nu överlåts har sammanställts utifrån det aktuella läget och kommer att preciseras före tidpunkten för överföringen.  I detta skede har uppgifterna som överlåts sammanställts enligt följande:

Servicehelheten för välfärd: sammanlagt 4 578 personer, för vilka personalkostnaderna inklusive bikostnader uppgår till sammanlagt 226 058 708 euro.

Egentliga Finlands regionala räddningsverk: sammanlagt 657 personer, för vilka personalkostnaderna inklusive bikostnader uppgår till sammanlagt 30 350 000 euro.

För koncernförvaltningens del (som består av de gemensamma tjänsterna, stödet för ledningen och organiseringen) har uppskattats att cirka 172 personer överförs till välfärdsområdet. Personalkostnaderna med genomsnittliga löner inklusive bikostnader uppskattas uppgå till sammanlagt 7 516 385 euro.

Servicehelheten för sysselsättning: sammanlagt uppskattningsvis 12 personer, för vilka personalkostnader inklusive bikostnader uppgår till sammanlagt 524 399 euro.

Uppgifterna överlåts till välfärdsområdet för beredning inom den tidtabell som begärts.

Enligt uppskattningarna överförs alltså sammanlagt 5 419 personer till välfärdsområdet. För dessa personer uppgår personalkostnaderna inklusive bikostnader till 264 449 492 euro.

Ärendet har behandlats enligt samarbetslagen i samarbetsgrupper inom servicehelheterna och i Åbo stads samarbetskommitté 1.2.2022 § 8 och 4.2.2022 § 13.

Bilaga 1Uppgifter om egendom som överförs – Servicehelheten för välfärd

Bilaga 2Uppgifter om egendom som överförs – E-F regionala räddningsverk

Bilaga 3Uppgifter om avtal som överförs

Bilaga 4Uppgifter om lokaler för upprättande av hyresavtal

Bilaga 5Uppgifter om anställningsförhållanden och befattningar

Bilaga 6Uppgifter om anställningsförhållanden och personalpolitiken

Ägarstyrningsdirektör, ställföreträdare för kanslichefen Jarkko Virtanen:

FörslagStadsstyrelsen

Dessutom beslutar stadsstyrelsen att förelägga fullmäktige ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Heikkinen anmälde jäv och avlägsnade sig från sammanträdet för den tid ärendet behandlades.

Sfm § 21

Tilläggsmaterial 1Uppgifter om egendom som överförs – Servicehelheten för välfärd (på finska)

Tilläggsmaterial 2Uppgifter om egendom som överförs – E-F regionala räddningsverk (på finska)

Tilläggsmaterial 3 Uppgifter om avtal som överförs (på finska)

Tilläggsmaterial 4Uppgifter om lokaler för upprättande av hyresavtal (på finska)

Tilläggsmaterial 5Uppgifter om anställningsförhållanden och befattningar (på finska)

Tilläggsmaterial 6Uppgifter om anställningsförhållanden och personalpolitiken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ärendet för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Kanslichef Tuomas Heikkinen höll ett inledningsanförande om ärendet vid sammanträdet.