Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen2217.01.202212
Stadsfullmäktige924.01.20229

13761-2021 (00 01 02, 07 02 02)

Svar på fullm. Konsta Webers m.fl. motion gällande servering av vegetarisk mat och ansvarsfullt fångad närfisk på stadens tillställningar

Sammandrag: -

Ssn § 22

Chef för internationella ärenden Mika Akkanen:

Åbo stad utvecklar sina livsmedelsupphandlingar och serveringar hela tiden ansvarsfullt samt enligt Åbo stads klimatmål som en del av de mer omfattande miljömålen i Åbo.

Åbo stad har redan länge serverat närproducerad mat och säsongsbetonad mat på sina mottagningar, seminarier och andra tillställningar där servering ingår. Åbo stad serverar alltid fräscha grönsaker som producerats i Åbo eller i närområdet, Skärgårdshavets fisk samt även kött enligt säsong. Åbo använder rättvisemärkta produkter alltid när det är möjligt. Genom konkurrensutsättningar har man inte möjlighet att få rättvisemärkta produkter fullt ut, men till exempel kaffet är alltid rättvisemärkt.

Hur mycket kött som används övervägs enligt stadens klimatmål och genom att följa den allmänna samhällsutvecklingen. Stadens representationskök har under de senaste åren minskat användningen av kött tydligt. Numera serveras kött för det mesta som birätt, inte som huvudrätt. På borgmästarens anvisning serveras fisk bland annat på lunchtillställningar i stadshuset. Vi fortsätter med att minska andelen kött genom att föredra lokalfångad fisk och grönsaker, men vi avstår inte från användningen av köttprodukter helt och hållet.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Konsta Webers m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 9

Tilläggsmaterial 1Fullm. Konsta Webers m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Lindfors lämnade understödd av Peltonen följande förslag till återremiss:

”Stadsfullmäktige återremitterar motionssvaret för ny beredning med den anvisningen att man ger ett direkt svar på den förnyelse som presenterats i motionen i stället för att kringgå frågan. Dessutom hoppas man att svaret innehåller en skissartad plan för att ersätta intensivt producerat kött på stadens tillställningar.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Webers förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 39 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 28 fullmäktigeledamöter understödde Webers återremissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 1Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 9
Bilaga 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning