Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen2117.01.202211
Stadsfullmäktige824.01.20228

12426-2021 (00 01 02, 06 01 00, 07 02 01)

Svar på fullm. Leena Kaunislahtis m.fl. motion om att nå ut till personer som talar främmande språk gällande coronavaccinationer

Sammandrag: -

Ssn § 21

Direktör för serviceområdet, ansvarig hälsocentralsläkare Jane Marttila och ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar Jutta Peltoniemi:

För att öka vaccinationstäckningen och den allmänna kunskapen om coronaviruset hos personer som talar främmande språk har Åbo genomfört betydande åtgärder under hela pandemin. En del av åtgärderna har riktats till vissa språkgrupper, en del till alla språkgrupper beroende på situationen. Även Åbo stads kommunikations- och marknadsföringstjänster har arbetat kontinuerligt och aktivt för att öka kunskapen om coronaviruset och vaccinationer hos befolkningen som talar främmande språk, bland annat genom att skicka material på olika språk (videor, flyers, serier, WhatsApp-meddelanden, Wilma-meddelanden osv.) direkt till målgrupper bl.a. via invandrarkoordinatorer. Därtil genomförs en riktad flerspråkig marknadsföring till olika språkgrupper i stadens kanaler för sociala medier. Även stadens anställda med eget modersmål har gjort videor på sociala medier och gett övrig rådgivning till sina språkgrupper. Vi har också samarbetat aktivt med FRK för att nå olika språkgrupper. Utöver den centraliserade vaccinationsmottagningen har vaccin getts på pop up-evenemang sedan juli. De har ordnats på olika håll i staden (till exempel Pansio, Hallis, Laustis, Kråkkärret, Kyrkovägen, Satakuntavägen) samt i egna läroanstalter och även andra läroanstalter där integrationsutbildning och/eller undervisnings i finska ordnas. För personer som talar främmande språk har ordnats vaccinationer vid varvet. På dessa evenemang har vaccinerats tusentals personer. På alla dessa pop up-evenemang där vaccin getts utan tidsbokning har sammanlagt 26.300 doser getts och hittills har 350 evenemang ordnats. För att öka kunskapen om vaccinationer har vi också samarbetat med föreningar såsom Mannerheims barnskyddsförbund och Daisy Ladies. Vi har också hållit möten med olika språkgrupper flera gånger.

I motionen föreslås att föreningar ska kunna kalla personer som ännu inte vaccinerat sig till vissa vaccinationsevenemang. Detta är möjligt och så har gjorts eller görs på följande vaccinationsevenemang:

Dessutom måste man konstatera att Åbo har fäst och kommer att fästa särskild uppmärksamhet vid kommunikationen till personer som talar främmande språk och att ärendet är mycket viktigt med tanke på vaccinationstäckningen.

För praktiska arrangemang kan kontaktpersonerna i föreningar kontakta projektchefen för coronavaccinationsverksamheten Katriina Hlavaty.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Leena Kaunislahtis m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 8

Tilläggsmaterial 1Fullm. Leena Kaunislahtis m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.