Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen2017.01.202210
Stadsfullmäktige724.01.20227

12432-2021 (00 01 02, 06.03)

Svar på fullm. Aino Marjamaas m.fl. motion om konsekvensbedömning av psykisk hälsa

Sammandrag: -

Ssn § 20

Strategi- ja utvecklingsdirektör Rami Savila och utvecklingschef Maarit Luukkaa 10.12.2021:

En förhandsbedömning av konsekvenserna av beslut (EVA) är ett sätt att i förväg bedöma hur ett beslut som är under beredning skulle påverka människorna, miljön, organisationen och personalen eller ekonomin.

 Vid förhandsbedömningen av konsekvenserna kombineras olika aspekter i samma bedömningsarbete. Ärendet som behandlas påverkar vilka aspekter som ska beaktas.

Konsekvenser som riktas till människor är förändringar i hälsotillståndet hos olika grupper av människor på kort och lång sikt. Konsekvenser bedöms ur olika synvinklar. Det kan hanla bland annat om språkliga konsekvenser, barnkonsekvenser, sociala konsekvenser, könskonsekvenser, hälsokonsekvenser, likabehandlingskonsekvenser. Vilka aspekter som väljs beror på ämnet som ska behandlas och vilka människogrupper som identifierats. I förhandsbedömningen av konsekvenserna för människor kan inkluderas konsekvenser för psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa i enlighet med Marjamaas m.fl. motion.

En viktig del av förhandsbedömningen av konsekvenserna är att identifiera konsekvenser och bedöma dem genom sektorsövergripande samarbete. I Marjamaas m.fl. motion förutsätts att man i enlighet med andan i förhandsbedömningen hör erfarenhetsexperter och experter inom branschen som en del av bedömningsprocessen. Kommuninvånarenkäten är en viktig del av bedömningsprocessen.

Bedömningen är lagstadgad och många författningar och avtal förutsätter en förhandsbedömning.  Till exempel

Finlands Kommunförbud rekommenderar kommunerna att göra en förhandsbedömning av konsekvenserna av och målen för beslutsförslag i det kommunala beslutsfattandet. Enligt Kommunförbundets cirkulär 8/80/2011 främjar en förhandsbedömning av konsekvenserna av kommunala beslut ett värderingsbaserade beslutsfattande bland de förtroendevalda och initierar en värdediskussion kring önskade effekter.  Genomskinlighet och öppenhet förutsätter att det utarbetas alternativa beslutsförslag och att deras effekter övervägs noggrant. Syftet med kommunförbundets rekommendation är att på ett övergripande sätt stärka bedömningen av de olika beslutsalternativens konsekvenser på lång sikt. Vid bedömningen kan man också beakta personer som använder sig av kommunen tjänster och å andra sidan personer som bor i kommunen men inte anlitar dess tjänster (potentiella kunder).

Hur omfattande och detaljerad rapporteringen om bedömning av konsekvenserna ska bli sätts i proportion till förslagets innehåll och betydelsen av de förutsedda konsekvenserna.  Med hjälp av bedömningen systematiseras och synliggörs övervägandet av motiveringsgrunderna. Fördelarna syns bland annat i att målen uppnås bättre och icke-önskvärda konsekvenser minskar, beslutsfattandet är genomskinligare och ekonomiska besparingar uppstår. I och med förhandsbedömningen ökar medvetenheten om konsekvenserna av beslut och förutsättningarna för

I enlighet med motionen kommer förhandsbedömningen av konsekvenserna för människor att införas i samband med utarbetandet av stadens strategi och budgetar. I bedömningen av konsekvenserna för människor ingår en bedömning av konsekvenserna för välfärd och psykisk hälsa och hörande av kommuninvånare och experter inom branschen inkluderas i bedömningsprocessen. Bedömningen bifogas till de dokument som godkänns.

Förhandsbedömningen har inkluderats i den pågående strategiprocessen och bedömningsmodellen utvecklas utifrån de erfarenheter som fåtts. För budgetens del inleds förhandsbedömningen år 2024.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Aino Marjamaas m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 7

Tilläggsmaterial 1Fullm. Aino Marjamaas m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.