Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen1817.01.20228
Stadsfullmäktige1024.01.202210

11125-2021 (00 01 02, 08 00 00)

Svar på fullm. Abdullahi Sultans m.fl. motion om att förbättra trafiksäkerheten i korsningen av Påvegatan och Kardinalgatan

Sammandrag: -

Ssn § 18

Stadsmiljön, stadsplanering och markegendom, trafikplaneringschef Matti Salonen:

Vid Hallis skola genomfördes hösten 2021 en nisch för ca 10 bilar som betjänar hämtnings- och lämningstrafiken till och från skolan. Övergångsstället över Påvegatan i korsningen av Påvegatan och Kardinalgatan har förhöjts med asfaltmassa. Förhöjningen sänker hastigheterna på Påvegatan men inte lika effektivt som de så kallade vägkuddarna i betong. Hösten 2021 förbättrade belysningen i korsningen så att en effektiv led-lampa installerades på en lyktstolpe vid korsningen.

Att förse korsningen med vanliga trafikljus skulle inte avlägsna den säkerhetsrisk som svängande bilar - särskilt den livliga busstrafiken - medför för fotgängare. Trafikljusdirigeringen är inte en primär åtgärd när det gäller att förbättra trafiksäkerheten i sådana ”små” korsningar som liknar korsningen av Påvegatan och Kardinalgatan.

Om man anser att det är nödvändigt att vidta fortsatta åtgärder för att förbättra säkerheten vid korsningen efter att de ersättande lokalerna för Hallis skola tagits i bruk fullt ut, kan man sänka hastigheterna med effektivare farthinder. Därtill kan man effektivisera belysningen av övergångsställen genom att sätta upp nya lyktstolpar för effektiva led-lampor.

Tilläggsmaterial 1Fullm. Abdullahi Sultans m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 10

Tilläggsmaterial 1Fullm. Abdullahi Sultans m.fl. motion (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige antecknar ovannämnda svar för kännedom och konstaterar att motionen är slutbehandlad.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Sultan lämnade understödd av Muukkonen följande förslag till återremiss:

”Stadsfullmäktige återremitterar motionssvaret för ny beredning så att svaret beaktar trafiksäkerheten bättre i korsningen av Påvegatan och Kardinalgatan gällande övergångsstället över Påvegatan.

Därtill hoppas fullmäktige få svar på det i motionens sista kapitel ingående förslaget om att bygga ett andra övergångsställe vid Påvegatan 11 så att trycket att använda övergångsstället i den livliga korsningen minskar. I detta avseende anser stadsfullmäktige att svaret är bristfälligt.

Motiveringar:

De åtgärder som hittills vidtagits i korsningen av Påvegatan och Kardinalgatan räcker inte till för att trygga barn och unga skolelever i trafiken. Bilisterna iaktar inte trafikreglerna i korsningen och ett farthinder räcker inte ens till för att sänka hastigheterna. Aktörerna i området är särskilt oroade över skolvägens säkerhet för barn och ungdomar.

Tidigare uppstod farliga situationer också på den närliggande vägen som leder till K-Market (Koroisbågen) och man vidtog inte heller åtgärder tillräckligt snabbt även om man kände till de farliga situationerna. Först efter att en ung person hade skadats allvarligt i en motorcykelolycka 2009 installerades trafkljusen på vägen. Vi vill inte att vi åter måste vänta på att det värsta scenariot ska inträffa innan vi vidtar föregripande åtgärder. Bussarna i området kör i huvudsak längs Påvegatan.

Förutom det som sagts ovan är motionssvaret innehållsmässigt bristfälligt, eftersom svaret inte tar ställning till alla lösningsförslag som tas upp i motionen. I motionens sista kapitel föreslås att man ska överväga möjligheten att planera ett andra övergångsställe vid Påvegatan 11 så att trycket att använda övergångsstället i korsningen minskar.

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sultans förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 30 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 26 fullmäktigeledamöter understödde Sultans återremissförslag, 11 röstade blankt, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Bilaga 1Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 10
Bilaga 1:Äänestyslista / Omröstningsförteckning