Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden35421.09.20214
Stadsstyrelsen58620.12.202111
Stadsfullmäktige624.01.20226

10439-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och ändring av tomtindelning; Bälgvägen, Österås (adr. Bälgvägen 2) (27/2017)

Sammandrag:

Genom detaljplaneändringen möjliggörs byggande av ett flervåningshus i Österås. Byggrätten som anvisas i detaljplanen är 4240 v-m2. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 70 000 euro (moms 0 %). Kostnadskalkylen föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 354

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Taina Riekkinen 14.9.2021:

Detaljplaneändringen utarbetas för tomt 1 i kvarter 63 i stadsdelen Österås, gatuområdet för Bälgvägen, delar av gatuområdet för Kalevavägen och Gamla Littoisvägen samt en del av gatuområdet för Kalevaparken.

Områdets areal är ca 0,63 hektar. I området ligger en envåningsbyggnad som färdigställdes 1959. Byggnaden har använts av Daghemmet Tyksilä som har flyttat till en ny daghemsbyggnad. För tillfället används lokalerna av ett privat daghemsföretag. Nuläget och plansituationen beskrivs närmare i punkt 3, Utgångspunkter i planbeskrivningen.

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ som lämnats in av en privat markägare. Målet med detaljplaneändringen är att ändra användningsändamålet för tomt 853-12-63-1 till ett kvartersområde för flervåningshus, öka byggrätten samt ansluta delar av de allmänna områdena (en del av Kalevaparken och en del av gatuområdet för Bälgvägen) till tomten.

I alternativgranskningar utreddes olika alternativ för att placera ett flervåningshus med parkeringsplatser på tomten. Det utarbetades flera olika versioner i utkastskedet. I beredningsskedet söktes lösningar för byggandets omfattning och placering på tomten. Det stora behovet av bilplatser, ledningarna under Bälgvägen och Gamla Littoisvägen samt målet att bevara en del av Kalevaparken ända till det inhägnade området som är uthyrt för tillfället begränsade alternativen till sist.

Förslaget till detaljplan grundar sig på utkastet som stadsmiljönämnden godkände 11.8.2020 § 259. Efter behandlingen av planutkastet flyttade man byggnadsytan fyra meter österut i sin helhet för att kunna genomföra ett tillräckligt skyddsavstånd till vattenledningen under Bälgstigen (tidigare Bälgvägen).  Samtidigt söktes en stadsbildsmässigt högklassig lösning och gjordes preciseringar i byggnadsytan utifrån en stark idé till byggnadens arkitektur.

I planen anvisas ett AK-1-kvartersområde på ca 0,21 ha samt ett gatuområde på ca 0,4150 ha. Byggrätten som anvisas i detaljplanen är 4120 v-m2 för en bostadsbyggnad och 120 v-m2 för en ekonomibyggnad. I och med planen bildas en ny tomt där exploateringsgraden för tomten är ca 2,00. Området kommer att få uppskattningsvis 85 nya invånare, då beräkningsgrunden är 50 v-m2 per invånare.

En grundlösning för bostadsbyggnadens arkitektur är att fasaden på östra sidan är lutad. Boende- och gästparkering har placerats under och på ett gårdsdäck med en våning på västra sidan av byggnaden samt i byggnadens stomme. I skyddsområdet för ledningar som ligger vid Bälgvägen får bilplatser och avfallsinsamlingskärl placeras. Den markburna vistelsegården på västra sidan avgränsas av en gårdsbyggnad i söder och ett bullerplank i öster. Byggnadernas högsta höjdläge har begränsats i enlighet med byggnaderna på västra sidan (högsta höjdläge för yttertaket +51,4 m).

Genomförande av planen

Genomförandet av planen förutsätter förnyandet av ytkonstruktionerna på Bälgvägen samt eventuella ändringar i gatuområdena för Kalevavägen och Gamla Littoisvägen enligt separata gatuplaner. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 70 000 euro (moms 0 %).

I och med att invånarantalet i Österås ökar ska man också främja saneringen av Gamla Littoisvägen österut ända fram till Fäbogatan samt förnyandet av hela Kalevaparken. Målet med detta är att skapa trivsamma gång- och cyklingsförhållanden för gatan samt säkerställa tillräckligt funktionella rekreationsområden i och med att invånarantalet ökar.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen grundar sig på ett initiativ till detaljplaneändring daterat 19.9.2016.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 8.8.2017 § 226.

Anhängiggörandet av detaljplanen meddelades i planläggningsöversikten 2017. Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen samt det 1.8.2017 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 11.8.2017.    

Delaktiga ombads lämna in åsikter i den första fasen före 15.9.2017. Sammanlagt sex åsikter lämnades in. Planläggningen antecknade åsikterna som motsatte sig detaljplaneändringen för kännedom. De synpunkter som lyfts fram i åsikterna har beaktats i beredningsskedet vid fastställandet av ramvillkoren för planen.

År 2019 togs det 11.6.2019 daterade planutkastet upp till behandling i stadsmiljönämnden. Stadsmiljönämnden remitterade utkastet för beredning 6.8.2019 § 308 med följande motiveringar: Planutkastet bereds på nytt så att gården till byggnaden bevarar sin parkliknande karaktär. Därför utreds möjligheten att placera bilplatserna utanför tomten eller på ett annat håll på tomten än under gården. Byggnaden kan vid behov flyttas eller byggrätten kan minskas för att gårdens parkliknande karaktär ska kunna bevaras i så stor utsträckning som möjligt.

Planläggningen fortsatte med beredningen av planen och år 2020 bereddes det 8.6.2020 daterade planutkastet för behandling i stadsmiljönämnden. Stadsmiljönämnden godkände utkastet 11.8.2020 § 259 med följande ändringar: Lagerbyggnaden med en våning som ligger vid Gamla Littoisvägen stryks och byggrätten förenas vid behov med byggnaden med en våning som ligger vid Kalevavägen; planförslaget bereds så att byggnaden inte är högre än de byggnader som ligger vid Kalevavägen på västra sidan.

I samband med behandlingen av planutkasten lämnades en åsikt in av Turku Energialta Sähköverkot Oy gällande ledningar i området. Åsikten beaktades vid beredningen av detaljplanen.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 1– 30.3.2021. Mot förslaget lämnades tio anmärkningar och tre utlåtanden in.

På basis av utlåtanden och anmärkningar kompletterades förklaringarna i planbestämmelsen med en förklaring gällande ledningsområdet j-1 samt de allmänna bestämmelserna kompletterades med följande ”Angående bygglov ska ett utlåtande begäras av stadsbildsarbetsgruppen eller ett motsvarande organ”. Ändringarna är ringa och förslaget till detaljplan behöver därför inte läggas fram på nytt.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Bälgvägen

Bilaga 2Svar på anmärkningarna Bälgvägen

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Bälgvägen (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Bälgvägen (på finska)

Tilläggsmaterial 3Åsikter i samband med programmet för deltagande och bedömning och i utkastskedet (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Bälgvägen, daterat 4.1.2021 och ändrat på basis av utlåtanden 14.9.2021, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: ÖSTERÅS 63.-2

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 70.000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Bälgvägen och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Bälgvägen.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 586

Stadssekreterare Pia Bergström 13.12.2021:

Förslaget till detaljplaneändring för ”Bälgvägen” har godkänts i stadsmiljönämnden 21.9.2020 § 354.

Markanvändningsavtalet gällande Bälgvägen har godkänts i stadsmiljönämnden 21.9.2021 § 355 Markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 14.12.2021.

Efter stadsmiljönämndens beslut 21.9.2021 §354 upptäcktes att plankartan saknar linjer som anger förbud om anslutning, fasadernas behov av bullerskydd och bullerplankets läge. Plankartan som kompletterats med ovannämnda linjer finns i bilaga 1. Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av den lilla kompletteringen i plankartan.

Bilaga 1Karta Bälgvägen

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Bälgvägen (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Bälgvägen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 4.1.2021 daterade förslaget till detaljplaneändring för Bälgvägen som ändrats enligt utlåtanden och anmärkningar 14.9.2021 samt stadsstyrelsens beslut. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: ÖSTERÅS 63.-2

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 70.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Bälgvägen.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 6

Bilaga 1Karta Bälgvägen

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Bälgvägen (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Bälgvägen (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 4.1.2021 daterade förslaget till detaljplaneändring för Bälgvägen som ändrats enligt utlåtanden och anmärkningar 14.9.2021 samt stadsstyrelsens beslut av 20.1.2021 § 586. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande ändring av tomtindelning: ÖSTERÅS 63.-2

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 70.000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Bälgvägen.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Sandelins förslag om förkastande förföll i brist på understöd.

Sandelin bad att få sin avvikande mening antecknad i protokollet.


Bilagor:

Sfm § 6
Bilaga 1:Kartta Paljetie / Karta Bälgvägen