Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden34107.09.20216
Stadsstyrelsen58420.12.20219
Stadsfullmäktige424.01.20224

9859-2016 (641, 613, 627)

Förslag till detaljplaneändring samt tomtindelning och ändring av tomtindelning; Barkplan (VI) 6:e stadsdelen (adr. Tureborgsgatan 2) (16/2018)

Sammandrag:

Genom en ändring av detaljplanen möjliggörs kompletteringsbyggande på Aningaisområdet som är under utveckling. Därtill förbättras möjligheterna till idrott och motion i området. Den totala byggrätten i detaljplanen uppgår till cirka 17 900 v-m². Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till 2,7 miljoner euro (moms 0 %) samt kostnadrna för den ersättande planen i Kuppis och renoveringen av Barkplan uppgår till 4,3 miljoner euro (moms 0 %). Det föreslås att stadsfullmäktige godkänner kostnadskalkylen i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 341

Stadsmiljö, planläggning, planläggningsarkitekt Nella Karhulahti 16.8.2021:

Planläggningen har i samarbete med Sitowise Oy utarbetat ett förslag till detaljplaneändring, daterat 16.4.2021 och ändrat 10.8.2021 på basis av utlåtanden.

Nuläget

Planändringen utarbetas för kvarter 29, Barkplan och omgivande gatuområden. Planområdet omfattar Barkplans mångsidiga utomhusidrottsplats, det på 1950-talet byggda Turun Pyrkiväs idrottshus med två våningar och en på 1990-talet byggd servicebyggnad för planen med delvis två våningar.

Staden äger markområdet och servicebyggnaden i planområdet. Kansallis-kehitys Oy äger Pyrkiväs idrottshus. Områdets area är ca 2,18 hektar.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 i planbeskrivningen. Utgångspunkter

Förslaget till detaljplan

I förslaget till detaljplan möjliggörs kompletteringsbyggande vid Tureborgsvägen och i hörnet av Tureborgsvägen och Arkivstigen. De planerade byggnaderna har åtta våningar, varav den översta är indragen. Mellan byggnaderna bildas en öppen plats, Barkporten, genom vilken man tar sig in till planen och som möjliggör en utsikt från Aningaisbron mot Domkyrkan.

Planen får beteckningen område för idrotts- och rekreationsanläggningar. Gällande motion och idrott ger detaljplanen möjlighet att anlägga en konstisbana och en konstisrink/bollplan som motsvarar dagens standard, och att bygga nödvändiga serviceutrymmen och omklädningsrum. Planens yta ska hållas kvar på samma nivå som i nuläget.

Vid Tureborgsgatan placeras AL-1-kvartersområdets nya bostads- och affärsbyggnader. I byggnadernas gatuplan ska affärs-, service- och kontorslokaler placeras. I byggnaden i AL-2-kvartersområdet i hörnet av Tureborgsgatan och Arkivstigen finns kundtjänstlokaler för dem som använder idrottstjänster samt serviceutrymmen för idrottsplanen.

Under idrottsplanen och AL-kvartersområdena får ett underjordiskt utrymme byggas. I utrymmet får placeras parkeringsplatser, tekniska utrymmen och idrotts- och lagerutrymmen i två våningar. Idrottsutrymmena får uppta högst 2 500 v-m2. Planförslaget möjliggör byggande av en parkeringsanläggning under idrottsplanen, något som också betjänar allmän parkering och de andra aktörerna i näromgivningen.

I planförslaget föreslås en byggrätt på sammanlagt 17 900 v-m². Antalet nya invånare i området som planändringen gäller uppskattas uppgå till 330.

I detaljplanen ingår en grundläggande renovering av Barkplan, omklädningsrummen och serviceutrymmena samt anläggande av en ersättande konstisplan. Den ersättande konstisplanen måste anläggas innan byggandet av området inleds. Den planerade konstisplanen i Kuppis är en bestående lösning, vilket innebär att Åbo får en permanent konstisplan till. Gatuplaneringen som ingår i detaljplanen syftar till att förbättra förhållandena för gång- och cykeltrafiken i området och i de närliggande områdena. I gatuplanen reserveras bl.a. mer utrymme för gång- och cykeltrafiken vid Tureborgsgatan och Arkivstigen. Dessutom förbättras arrangemangen i korsningen mellan Turebergsgatan och Väverigatan.

Planläggningsskeden

Kansallis-kehitys Oy har ansökt om en ändring av detaljplanen för planområdet samt om planerings-, samarbets- och tomtreservering. Staden och Kansallis-kehitys Oy har ingått ett partnerskapsavtal om utveckling och planläggning av området. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion har godkänt avtalet 4.6.2018 § 59.

Stadsmiljönämnden godkände målen i detaljplanen och antecknade  programmet för deltagande och bedömning för kännedom 27.11.2018 § 486. Detaljplanen anhängiggjordes 8.12.2018.

Efter att programmet för deltagande och bedömning publicerats lämnades 126 åsikter in. Gällande planutkastet lämnades 8 åsikter in. I åsikterna lyftes fram oron över att motionsplatser inte bevaras och att planområdet minskar, utmaningarna med att kombinera boende och idrott, det alltför storskaliga byggandet och dess höjd samt den ökande trafiken.

Angående planläggningsprojektet har staden 19.11.2019 tagit emot invånarinitiativen ”Pelasta Parkin kenttä” och ”Rädda Barkplanen”, där invånarna kräver att ändringen av detaljplanen för Barkplan avskaffas och att Barkplan med sina nuvarande och mångsidiga motionsmöjligheter bevaras. Initiativet har undertecknats av sammanlagt 3 581 personer.

Stadsmiljönämnden godkände utkastet till detaljplan 24.3.2020 § 98.

Myndighetsutlåtanden om förslaget till detaljplan som utarbetades utifrån det godkända planutkastet begärdes i maj 2021. Sammanlagt nio utlåtanden och två interna kommentarer från sektorn lämnades in.

Nämnden för fostran och undervisning konstaterar i sitt utlåtande att detaljplanen försämrar läroanstaltens och daghemmens verksamhetsmöjligheter samt barnens och de ungas välfärd, och strider därmed mot stadens strategiska riktlinjer. Ungdomsfullmäktige anser att förslaget till ändring av detaljplanen för Barkplan inte är det bästa alternativet för att utveckla idrottsplanen och motsätter sig förslaget. Planläggningen konstaterar i sitt svar att idrottsförhållandena i området inte försämras. Tack vare detaljplanen kan idrottsplatsen som är i behov av grundläggande renovering förnyas, i slutläget får staden dessutom en ytterligare konstisplan då den ersättande konstisplanen i Kuppis byggs som bestående innan renoveringen av Barkplan inleds. Dessutom ska idrottsplanen i Mannerheimsparken renoveras under 2022 så att den bättre kan betjäna som en idrottsplats för i synnerhet mindre skolbarn medan Barkplan renoveras. Byggtiden för den nya idrottsplatsen på Barkplan uppskattas vara två år. Under byggtiden kan sommaridrott ordnas också på andra idrottsplaner i centrumområdet och vinteridrott på konstisplanen som byggs i Kuppis. Under byggtiden utsätts skolbarnen och daghemsbarnen i centrum för temporär olägenhet då avståndet till idrottsplatserna blir längre. Detaljplanen stöder stadens befolknings- och klimatmål och är förenlig med spetsprojektet Utvecklandet av centrumområdet.

Idrottsnämnden anser att det är mycket viktigt att idrottsförhållandena på Barkplan och det nya konstisområdet i Kuppis genomförs på ett högklassigt sätt och att de betjänar en mångsidig användargrupp. Turku Energia Sähköverkot Oy föreslår att det läggs till en ytterligare transformatorplats i planområdet.

Närings-, trafik- och miljöcentralen föreslår preciseringar i kvalitetskraven på cykelparkering och bevarandet av vyn mot Domkyrkan. Museet och närings-, trafik- och miljöcentralen föreslår att träden omkring idrottsplanen bevaras. Planläggningen konstaterar i sitt svar att stora plantor kommer att planteras i stället för träden som ska ersättas och att särskild uppmärksamhet fästs vid trädens tillväxtförhållanden i samband med gatubyggandet. Dessutom planteras nya träd på den öppna platsen Barkporten och trädraden längs Arkivstigen förlängs ända fram till Tureborgsgatan. Trädraden vid Väverigatan bevaras.

På grund av utlåtandena har man lagt till ytterligare en fastighetstransformatorplats och en bestämmelse om säkerställandet av trädens tillväxtförhållanden i detaljplanen. På grund av byggnadstillsynens kommentar har man dessutom preciserat bestämmelsen om den översta halva våningen och slopat kravet på att utarbeta en utredningsplan för den öppna platsen, eftersom det redan utarbetas en noggrann gatuplan för området. Gällande beaktandet av kvalitetskraven på cykelplatser har en bestämmelse lagts till enligt vilken kvalitetsbestämmelserna gällande cykelparkering tas in från byggnadsordningen.

Utlåtandena med svar har beskrivits närmare i punkten Lausunnot (Utlåtanden) i rapporten för växelverkan.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 26.4–25.5.2021. Tre anmärkningar lämnades in som lyfte bl.a. fram bevarandet av idrottsförutsättningarna, konsekvenserna av nybyggandet och trafiken samt byggandets inverkan på omgivningens trivsel, säkerhet samt kulturhistoriska och stadsbildsmässiga värden.

Anmärkningarna med svar tas upp noggrannare i punkt Muistutukset (Anmärkningar) i rapporten för växelverkan och i bilaga 2 till föredragningstexten, Svar på anmärkningar.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna.

Kostnaderna som genomförandet av planen medför

Planområdet ägs av staden, så inget markanvändningsavtal upprättas. Efter att förslaget till detaljplan har godkänts förhandlar staden och arrendatorn av tomt 6-29-3, Kansallis-kehitys Oy, i enlighet med partnerskapsavtalet om en överlåtelse av byggrätterna som anvisas i förslaget till detaljplaneändring. Eventuella fastighetsaffärer ingås efter att staden för sin del avgjort omfattningen av och genomförandesättet för byggandet av idrottsplatser i avtalsområdet samt eventuellt deltagande i byggandet av en parkeringsanläggning.

Kostnadsberäkningen för byggandet av gatornas och de allmänna områdenas infrastruktur uppgår till 2,7 milj. euro. Resten av infrastrukturen som byggs i samband med projektet, dvs. renoveringen av idrottsplanen och byggandet av en ersättande konstisbana för byggtiden uppskattas orsaka kostnader på sammanlagt 4,3 milj. euro. Samtidigt ska även moderna omklädningsrum och serviceutrymmen byggas i en av de nya byggnaderna som byggs i området. Kostnaderna för dessa lokaler uppskattas uppgå till 2,6 milj. euro. Gällande upphandlingen/byggandet av dessa lokaler fattas separata beslut. Sammanlagt uppgår projektkostnaderna till 9,6 milj. euro. I dessa kostnader ingår inte eventuella kostnader för upphandling av parkeringsplatser för Aningais konserthus/skolfastighet, som byggs i en parkeringsanläggning under Barkplan. Inkomster fås från tomtförsäljning. Försäljningsintäkterna uppskattas uppgå till cirka 11 milj. euro. Intäkterna från tomtförsäljningen används till att förnya idrottsförhållandena på Barkplan som är i behov av grundläggande renovering, att anlägga ytterligare en konstisbana i Åbo samt att genomföra omfattande byggarbeten på gatuområdena som bl.a. gör korsningen mellan Tureborgsgatan och Väverigatan tryggare och förbättrar förhållandena för gång- och cykeltrafiken.

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att de behövliga avtalen mellan staden och utvecklarpartnern Kansallis-kehitys Oy har undertecknats.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Barkplan

Bilaga 2Svar på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 10.8.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning av privatperson 26.4.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning av Asunto Oy Turun Joutsenpuisto 3 24.5.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 7Anmärkning av Kiinteistö Oy Turun Verkahovi 25.5.2021 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslår för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Barkplan, daterat 16.4.2021 och ändrat med anledning av utlåtanden 10.8.2021, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns den bindande tomtindelningen och ändringen av tomtindelning 006 (VI) 29.-6.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadsberäkningen på 2,7 milj. euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i planområdet för Barkplan samt kostnadsberäkningen på 4,3 milj. euro för den ersättande planen i Kuppis och renoveringen av Barkplan, och överlåter kostnadsberäkningarna vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Barkplan.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 584

Stadssekreterare Pia Bergström 13.12.2021:

Efter stadsmiljönämndens beslut 7.9.2021 § 341 har man upptäckt att detaljplanekartan saknar en bestämmelse om maximiantalet parkeringsplatser varmed planens trafikmässiga verkningar har bedömts. Planens trafikmässiga verkningar har bedömts genom tillägg av antalet parkeringsplatser till planen (högst 450 platser). Detaljplanekartan kompletterad med maximiantalet parkeringsplatser finns i bilaga 1. Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av tillägget som gjorts i kartan.

I detaljplanekartan har också korrigerats två mindre tekniska detaljer.

Till skillnad från vad som konstaterats i nämndens föredragningstext föreläggs avtalen med anknytning till Barkplan av ändamålsenlighetsskäl stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för beslut samtidigt med detaljplanen. Sålunda undertecknas även de ovannämnda avtalen med Kansallis-kehitys Oy först efter att stadsfullmäktiges beslut om dessa har vunnit laga kraft.

Bilaga 1Karta Barkplan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 10.8.2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 16.4.2021 daterade och 10.8.2021 på basis av utlåtanden och stadsstyrelsens beslut ändrade förslaget till detaljplaneändring för Barkplan. I samband med detaljplaneändringen godkänns den bindande tomtindelningen och ändringen av tomtindelning 006 (VI) 29.-6.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsberäkningen på 2,7 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i planområdet för Barkplan samt kostnadsberäkningen på 4,3 miljoner euro (moms 0 %) för den ersättande planen i Kuppis och renoveringen av Barkplan.

BeslutFörslaget godkändes.

Före det egentliga beslutsfattandet röstades om en återremittering av ärendet för ny beredning. Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 12–2.

I omröstning med namnupprop röstade Elo, Koivusalo, Rosenlöf, Achrén, Niinivirta, Anttila, Weber, Rantanen, Aaltonen, Ruohonen, Valkonen och Arve för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors följande förslag till återremiss röstade förutom honom även Uusitalo-Heikkinen som understödde honom:

”Förslaget till detaljplaneändring återremitteras för ny beredning där den totala byggrätten minskas med beaktande av den befintliga byggda miljön och naturmiljön och där Barkplans nuvarande motionsmöjligheter till alla delar tryggas och planens ovanjordiska markyta som lämpar sig för motions- och rekreationsbruk inte minskas genom att utöka byggnadernas totala yta.

Motiveringar:

I förslaget till detaljplaneändring har den byggda miljön, naturmiljön och deras värden inte tillräckligt beaktats, något som försämrar stadsbilden och boendetrivseln i området.”

Sfm § 4

Bilaga 1Karta Barkplan

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Barkplan (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 10.8.2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 16.4.2021 daterade och 10.8.2021 på basis av utlåtanden och 20.12.2021 § 584 stadsstyrelsens beslut ändrade förslaget till detaljplaneändring för Barkplan. I samband med detaljplaneändringen godkänns den bindande tomtindelningen och ändringen av tomtindelning 006 (VI) 29.-6.

Därtill beslutar stadsfullmäktige att godkänna kostnadsberäkningen på 2,7 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnaderna för de allmänna områdena i planområdet för Barkplan samt kostnadsberäkningen på 4,3 miljoner euro (moms 0 %) för den ersättande planen i Kuppis och renoveringen av Barkplan

BeslutÄrendet bordlades.

Behandling av ärendet vid sammanträdet                   

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Lindfors lämnade understödd av Wulff följande förslag till återremiss:

”Förslaget till detaljplaneändring återremitteras för ny beredning där den totala byggrätten minskas med beaktande av den befintliga byggda miljön och naturmiljön och där Barkplans nuvarande motionsmöjligheter till alla delar tryggas och planens ovanjordiska markyta som lämpar sig för motions- och rekreationsbruk inte minskas genom att utöka byggnadernas totala yta.

Motiveringar:

I förslaget till detaljplaneändring har den byggda miljön, naturmiljön och deras värden inte tillräckligt beaktats, något som försämrar stadsbilden och boendetrivseln i området.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Lindfors återremissförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 41 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 24 fullmäktigeledamöter understödde Lindfors återremissförslag, 2 röstade blankt, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om bordläggning och dess behandling

Laivoranta understödd av Kossila föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 147 § i förvaltningsstadgan förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Laivorantas förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 39 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 26 fullmäktigeledamöter understödde Laivorantas förslag om bordläggning, 2 fullmäktigeledamöter röstade blankt, och således bordlades ärendet.

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 4
Bilaga 1:Kartta Parkinkenttä / Karta Barkplan
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna