Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen56907.12.202117
Stadsfullmäktige28813.12.202110

4802-2020 (00 01 01, 01 01 00)

Ändringar i förvaltningsstadgan från 1.1.2022

Sammandrag: -

Ssn § 569

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen 1.12.2021:

Från och med ingången av 2022 bör några ändringar göras i förvaltningsstadgan. Ändringarna anknyter till följande ärenden:

Nystad stad blir delägare i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och medlem i avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland (förvaltningsstadgans 13 §).

Nystad stad blir delägare i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och medlem i avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland från 1.1.2022. De kommuner som är delägare i Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har för sin del godkänt principerna för att en ny delägare ansluter sig och de huvudsakliga villkoren för den riktade avgiftsbelagda emissionen, det nya delägaravtalet, den nya bolagsordningen samt ändringarna i avtalet som gäller avfallshanteringsnämnden under hösten 2019. Åbo stadsfullmäktige har för sin del godkänt ärendet 9.12.2019 (§ 176).

Den 13 § i förvaltningsstadgan som gäller avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland bör ändras så att man konstaterar att nämndens verksamhet som en regional avfallshanteringsmyndighet enligt avfallslagen gäller även på Nystads område. I och med ändringen ökar antalet medlemmar som ska utses i nämnden med en, de blir alltså totalt 16 medlemmar. Nystad stad utser en medlem och en personlig ersättare för den. De villkor som gäller utnämnandet av medlemmar för de övriga kommunernas del ändras inte.

Överlåtelse av tolkcentralens rörelse, interna arrangemang för stadens funktioner och ändringar i tjänstebeteckningar (paragraferna 16, 28, 29 och 47 i förvaltningsstadgan)

I förvaltningsstadgan bör vissa ändringar göras på grund av bl.a. överlåtelsen av tolkcentralens rörelse samt överföringen av kuratorstjänster enligt socialvårdslagen från nämnden för fostran och undervisning till social- och hälsovårdsnämnden. Tolkcentralen har tidigare fungerat i anknytning till social- och hälsovårdsnämndens uppgifter.

Därtill ska i 47 § ”tjänsteinnehavarnas särskilda befogenheter” inom servicehelheten för välfärd, göras vissa precisioner gällande tjänstebeteckningar och uppgifter som ändrats. Med ändringarna preciseras närmast bestämmelser gällande befogenheter i anknytning till handikappservicelagen och lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda.

Bestämmande om befogenheter gällande ordnandet av vattentjänster och myndighetsuppdrag (förvaltningsstadgans 31 §)

I den nuvarande förvaltningsstadgan har inte den behöriga aktören definierats gällande ordnandet av vattentjänster och myndighetsuppdrag. Uppgiften ska bestämmas att i enlighet med 4 § i lagen om vattentjänster höra till uppgifterna för serviceområdet för tillstånd och tillsyn vid servicehelheten för stadsmiljön.

Upphandlingar och ingående av andra ekonomiska förbindelser (förvaltningsstadgan 69 §)

Paragrafen ”Upphandling och ingående av andra ekonomiska förbindelser” har helt omformulerats. I paragrafen har tydliggjorts befogenheter i anknytning till upphandlingar och godkännanden av dem. Därtill har i paragrafen beaktats nya funktioner och begrepp i det nya verksamhetsstyrningssystemet (SAP).

Bilaga 1Ändringar i förvaltningsstadgan från 1.1.2022

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att ändringarna till förvaltningsstadgan som beskrivs i bilaga 1 godkänns så att de träder i kraft 1.1.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 288

Bilaga 1Ändringar i förvaltningsstadgan från 1.1.2022

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att ändringarna till förvaltningsstadgan som beskrivs i bilaga 1 godkänns så att de träder i kraft 1.1.2022.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Sfm § 288
Bilaga 1:Hallintosäännön muutokset 1.1.2022 alkaen / Ändringar i förvaltningsstadgan från 1.1.2022