Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden38805.10.20215
Stadsstyrelsen48725.10.20219
Stadsfullmäktige26115.11.20217

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Kostnadsberäkning för byggandet av infrastrukturen i de allmänna områdena på Hertigshörnets detaljplaneområde

Sammandrag: -

Smn § 388

Enheten för genomförandeplanering av stadsmiljön, planeringschef för infrastruktur Kari Linnakoski och planeringsingenjör Joonas Kaskinen 28.9.2021:

 

Stadsfullmäktige har 14.5.2018 § 93 godkänt förslaget till ändring av detaljplan ”Hertigshörnet”.

 

Detaljplaneområdet för Hertigshörnet begränsas i norr till det tidigare reningsverkets område, i väst till Hertig Johans parkgata, i öst till Hamnspåret, i söder till tomter för småindustri och den norra ändan av Hamngatan.

 

 

I och med planen utvidgas Åbo centrumområde mot hamnen och havet och samtidigt utvecklas högklassiga gång-, cykel- och kollektivtrafikleder.

 

Vid sitt möte behandlade stadsmiljönämnden 21.9.2021 § 360 kostnaderna för infrastrukturen i de allmänna områdena för Hertigshörnet och beslutade remittera ärendet för ny beredning för att komplettera kostnadsbedömningen.

 

Stadsfullmäktige beslutade 23.9.2019 § 139 godkänna en ny anvisning för behovsutredningar och projektplaner gällande infrastrukturprojekt. Enligt anvisningen föreläggs stadsfullmäktige en beräkning över infrastrukturkostnaderna för nya markanvändningsprojekt tillsammans med den ifrågavarande detaljplanen. Detaljplanen för Hertigshörnet godkändes i stadsfullmäktige innan anvisningen för behovsutredningar och projektplaner trädde i kraft. I den ovannämnda anvisningen ingår inte en övergångsbestämmelse gällande tidigare godkända planer och deras infrakostnader. Således har anvisningen för behovsutredning och projektplan för infraprojekt inte rört processen för utarbetandet av planerna för infrastrukturen i Hertigshörnet.

 

Enligt 33.1 § 4) godkänner stadsfullmäktige kalkylen över infrastrukturkostnader i markandvändningsprojekt i samband med godkännandet av detaljplanen. Detta är i praktiken möjligt för nya detaljplaner och till tillämpliga delar för sådana detaljplaner där förslag till detaljplan ännu inte godkänts på nämndnivå.

 

Enligt 33.1 § punkt 8) i förvaltningsstadgan beslutar stadsfullmäktige om projektplaner för infrastrukturprojekt vars kostnadsberäkning uppgår till över 3 miljoner euro. För stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige föreslås att kostnadsberäkningen för byggandet av infrastrukturen i planområdet för Hertigshörnet godkänns.

 

Efter att planen godkändes, lät genomförandeplaneringen vid stadsmiljön som konsultuppdrag utarbeta byggnadsplaner för gator, parker och vattenförsörjning på planområdet. Åbo Vattenförsörjning Ab har varit med i planeringen för vattenförsörjningens del.

 

Föremål för planeringen har varit gatorna, parkerna och vattenförsörjningen i detaljplaneområdet. I planen ingår sammanlagt 11 gator, tre planer, sex leder för lätt trafik och två parker. Tre Katarinors bulevard fungerar som huvudled för kollektivtrafiken. Den totala längden på områdets gator är ca 2,4 kilometer, längden på gång- och cykellederna är ca 0,4 km och och parkernas areal är ca 2,3 hektar. Planernas areal är ca 0,5 hektar.

 

Stadsmiljönämnden godkände vid sitt möte 22.6.2021 § 257 - 261 gatu- och parkplanerna i faserna 1 och 2 på Hertigshörnets planområde. Gatu- och parkplanera i fas 3 (Ebba Brahes gata, Elisabet Wolles gata, Kristina Stenbocks gata, Ebba Brahes gränd och Kristina Stenbocks gränd samt gatu- och parkplanerna för Hovfolksparken) föreläggs stadsmiljönämnden i början av oktober vid samma möte där kostnadsberäkningen för infrakostnaderna för Hertigshörnets detaljplan behandlas.

 

Körbanorna på Hertigshörnets detaljplanområde beläggs huvudsakligen med asfalt, på gårdsgatan används betongsten. Asfalt används därtill på gång- och cykellederna på Stockholmsgatan samt cykellederna på Tre Katarinors bulevard, Hovfolksgatan, Lyftkransgatan och Hopmansgatan. Fotgångsområdena samt planernas ytor beläggs i huvudsak med lättskötta betongstensplattor och betongsten. Genomförandeplaneringen följer den kvalitetsnivå som presenterats i detaljplanen.

 

I parken i området förenas trivsamma vistelseområden, smidiga promenad- och cykelleder, urban dagvattenfördröjning samt imponerande men lättskötta planteringar längs parkgångarna. Därtill utgör området för Måndottersbassängen och Hertigsplan i anknytning till denna en säker och fungerande högklassig rumsserie av stadsparken och stadsplanen. I sin helhet utgör parkerna en axel av högklassiga och lättskötta grön- och vistelseområden i mitten av ett urbant, bebyggt bostadsområde. Parkerna förenas naturligt till gatuplanerna samt gatu- och kvartersområdena på ett sätt som är både stadsbildligt och funktionellt.

 

Dagvatten styrs så att det rinner på markytan, vattnet leds till park- och planteringsområden där det absorberas, fördröjs och används av växtligheten. Parkområdena fungerar också som strömningsområden för dagvatten. Dagvattnet samlas i en stor dagvattenbassäng vid Hertigsplan (Måndottersbassängen). Bassängen är en modern dagvatten- och landskapsbassäng som är invallad med hjälp av växterna och stenplattorna samt trapporna och den låga stenmuren.

 

Infrastrukturen som kommer att byggas i området i faser och på de olika delområdena under 2021–2024 har beaktats i planlösningarna. Områdets grundläggnings- och bottenförhållanden och byggandet i etapper utgör utmaningar för byggandet och ökar för sin del byggnadskostnaderna. Planeringen har delats in i tre olika faser enligt byggentreprenadens framskridande i byggandet av infrastrukturen. Kostnaderna för faserna 1 och 2 har räknats på byggplaneringsnivå och för fas 3 på gatuplaneringsnivå.

 

Kostnader och planekonomi

 

Kostnadsberäkningen för gatorna, parkerna och planerna på detaljplanområdet för Hertigshörnet innehåller byggkostnaderna för dagvattenavloppen som är 15,9 miljoner euro (moms 0 %). Kalkylen inberäknar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt.

 

För att området ska bli byggbart, måste de förorenade jordmassorna renas, vilket uppskattningsvis innebär kostnader på ca 15 miljoner euro för staden.

 

Hertigshörnets planområde har genom ett preliminärt beslut 9.12.2019 beviljats ARA-bidrag (Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet) på 1,5 miljoner euro för byggandet av infrastrukturen. Infrabidragens summa är högst 30 % av de faktiska kostnaderna för objektet (i sin helhet dock högst 1,5 miljoner euro) och dessa ska ansökas utifrån de faktiska kostnaderna innan 31.12.2022.

 

Kostnadsbedömningen för infrakostnaderna för Hertigshörnet innehåller inte kostnaderna för Åbo Vattenförsörjning Ab (1,8 miljoner euro moms 0 %) och inte heller kostnaderna som uppstått på grund av behandlingen av den förorenade marken.

 

På Hertigshörnets område uppskattas intäkterna från markanvändningsavtal och markförsäljningsavtal uppgå till ca 66 miljoner euro, av vilka ca en tredjedel i nuläget har inkomstförts till staden.

 

Tilläggsmaterial 1               Karta över situationen för godkännande av planerna för gatu- och parkområden

 

Tilläggsmaterial 2               Differentiering av kostnader

 

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

 

Förslag          Stadsmiljönämnden godkänner för sin del kostnadsberäkningen på 15,9 milj. euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnader på de allmänna områdena i Hertigshörnets planområde med byggkostnaderna för dagvattenavloppen inkluderade, och överlåter kostnadsberäkningen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 487

Tilläggsmaterial 1Karta över situationen för godkännande av planerna för gatu- och parkområden

Tilläggsmaterial 2Differentiering av kostnader

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna kostnadsberäkningen på 15,9 milj. euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnader på de allmänna områdena i Hertigshörnets planområde med byggkostnaderna för dagvattenavloppen inkluderade.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 261

Tilläggsmaterial 1Karta över situationen för godkännande av planerna för gatu- och parkområden (på finska)

Tilläggsmaterial 2Differentiering av kostnader (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna kostnadsberäkningen på 15,9 milj. euro (moms 0 %) för infrastrukturkostnader på de allmänna områdena i Hertigshörnets planområde med byggkostnaderna för dagvattenavloppen inkluderade.

BeslutFörslaget godkändes.