Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden37628.09.20219
Stadsstyrelsen45705.10.20218
Stadsfullmäktige24318.10.202110

1411-2017 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring och ändring av tomtindelning; Klostergatan 5, II stadsdel (adr. Klostergatan 5) (3/2017)

Sammandrag:

Gadolins före detta laboratoriebyggnad som ligger på planområdet skyddas genom detaljplaneändring. Tomten anvisas till kvartersområde för servicebyggnader där också affärs- och museiverksamhet får placeras. Området mellan byggnaden som skyddas och Vårdbergsparken, anvisas till kvartersområde för flervåningshus utifrån det förslag som vunnit tomtöverlåtelsetävlingen som ordnats för området. Byggrätten för nybyggnaden är 2 150 v-m², och i den byggs enligt uppskattningen nya bostäder för 40-50 personer.

Smn § 376

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Anna-Leena Jokitalo 20.9.2021:

Ett förslag till ändring av detaljplanen daterat 7.6.2021 och ändrat 9.9.2021 med anledning av utlåtanden har utarbetats för tomt 3, kvarter 5 i stadsdel II.

Områdets areal är 3174 m2.

Den gamla stenbyggnaden från 1798 som är Gadolins f.d. laboratoriebyggnad är hyrd ut till ett privat daghem. Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3 Utgångspunkter i planbeskrivningen.

Beskrivning av detaljplanen

Målet för ändringen av detaljplanen är att öka centrumområdets livskraft genom kompletterande byggande med beaktande av områdets kulturhistoriska värden. Utifrån utkastet till detaljplan som stadsmiljönämnden godkände 20.8.2019 § 324, ordnades en tomtöverlåtningstävling för att hitta en högklassig plan för ett flervåningshus och en tomt, som är lämplig och genomförbar i Vårdbergets historiska miljö. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutade om ordnandet av en tävling 25.5.2020 § 28 och beslutade om vinnaren 30.11.2020 § 69.

I detaljplanen har tomten som nu används av daghemmet delats i två delar. S.k. Gadolins laboratorium som ska skyddas, blir kvar på kvartersområdet för servicebyggnader där också affärs- och museiverksamhet får placeras. Tomten som skapas norr om byggnaden är ett kvartersområde för flervåningshus. Genomförandet av planen förutsätter att byggnaden med bastu och tvättstuga och den f.d. ligghallen rivs och att daghemmets gård placeras invid Klostergatan.

Detaljplanen kompletterar kanten av Vårdbergsparken med ett flervåningshus som passar in i omgivningen. Flervåningshusets parkeringsplatser är placerade i källaren och i en lokal under markytan. Tomterna har en gemensam anslutning från Klostergatan, från vilken en del av ett område för körförbindelse/ledningar löper längs den östra kanten av kvartersområdet för servicebyggnader till kvartersområdet för flervåningshus.

I detaljplanebestämmelsen definieras Gadolins laboratoriebyggnad historiskt, kulturhistoriskt och stadsbildligt vara en mycket värdefull byggnad och i byggnadens lokaler skyddas de karaktäristiska rumsserierna och den ursprungliga fasta inredningen. Bostäder får inte placeras i byggnaden. Den skyddade byggnaden utgör också i fortsättningen i Klostergatans gatulandskap sitt eget koordinatnätverk utgående från terrängens former. Det gemensamma koordinatnätverket ansluter byggnaden till Klosterbackens museiområde. Från kvartersområdet för servicebyggnader ska ordnas en gångväg till parken via kvartersområdet för flervåningshus. Den skyddade byggnadens våningsyta är 425 v-m2. Tomtens areal on 1742 m2, så tomtexploateringstalet är e = 0,24. På vinden får byggrätten överskridas för byggandet av lokaler enligt det huvudsakliga användningssyftet med beaktande av skyddsbestämmelserna. Vindsvåningen rymmer sammanlagt lokaler till uppskattningsvis ca 190 v-m2.

Det nya bostadshuset kompletterar raden med byggnader längs kanten av Vårdbergsparken och syns till Klostergatan över den skyddade byggnaden. Den anknyter till sin skala och utformning till den intilliggande tomtens Villa Solaris. Byggnadens arkitektur och materialval är klara och enkla, dvs. i samma anda som grannbyggnaderna. Flervåningshuset utgörs av en massa med åstak som kopplas ihop av två trapphus med glasfasad. På bostadsmassorna som består av fyra våningar får vindsvåningar byggas och de ska genomföras i två våningar. På vinden får två bostäder i två våningar placeras. Trapphuset har 5 våningar. För det nya kvartersområdet AK anvisas byggrätt 2 150 v-m². Kvartersområdets areal är 1432 m2, så tomtexploateringstalet är e = 1,50. I kvartersområdet får utöver den angivna byggrätten byggas körrampskonstruktioner till de underjordiska utrymmena samt ett därtill hörande skärmtak över ingången och ett avfallsrum. Även lokaler under markytan och källare får byggas för parkering, förråd, skyddsrum, tekniska utrymmen, o. dyl. så att den i planen anvisade byggrätten överskrids. I nybyggnaden byggs bostäder för ca 40–50 för invånare.

Beteckningen /RKY gäller båda kvartersområdena. Det betyder att området hör till en betydande byggd kulturmiljö av riksintresse. Museimyndigheten ska höras angående planer eller ändringsåtgärder som gäller området.

Vårdbergsparken syns nu över Gadolins låga laboratoriebyggnad mot Klostergatan vid planändringsområdet. Vyn mellan Klostergatan och parkbacken bevaras vid den östra kanten av tomten för flervåningshuset över delarna i en våning, precis som över den byggnad som skyddas vid tomtens västra gräns. Från Gadolins laboratorium kommer man att kunna se parken via tomtens kantdelar och genom nybyggnadens trapphus med glasfasad.

Planområdet är en del av en fast fornlämning som skyddas enlig lagen om fornminnen. I plankartan har två områden definierats, där en fast fornlämning ligger som skyddas enligt lagen om fornminnen (295/1963).  Om den andra delen har förhandlingar enligt 13 § i lagen om fornminnen ordnats, så områdenas bestämmelser avviker från varandra.

På kvartersområdet för flervåningshus AK ska i det underjordiska utrymmet eller källaren byggas minst en bilplats per varje 120 v-m2, dock minst 1 bilplats per 2 bostäder. Dimensioneringen av bilplatser genomförs enligt tomtöverlåtningstävlingen och är således definierad före stadsstyrelsen godkände dimensioneringsanvisningen för parkeringsplatser 8.2.2021 § 71. Parkeringsplatser för gäster har inte anvisats på tomten. Gästplatserna ingår i dimensioneringen. På kvartersområdet för servicebyggnader får placeras högst fem bilplatser. Daghemmets plats för att lämna och hämta barnen placeras enligt nuläget på Klostergatan.

På kvartersområdet för servicebyggnader ska träd planteras för att ersätta de lönnar som fälls på grund av körförbindelsen som anges i detaljplanen. I planen förutsätts att växtförutsättningarna för de träd som växer på granntomtens brandgata säkerställs i samband med byggandet av körförbindelsen. Den som åtar sig projektet, står för kostnaderna för träd som ersätter de träd som måste fällas på grund av byggarbetet och planteringen av dessa. Det här rör både träden som växer på parksidan och de två träd som växer på tomtgränsen för Villa Solaris, som på grund av ändringarna inte kan bevaras. I och med de nya träden bevaras brandgatan också i fortsättningen. Miljöns grönska tryggas med grönfaktorerna. I planen finns dessutom en bestämmelse för att främja bevarandet av den kulturhistoriska floran och en bestämmelse för att bevara naturens mångfald som gäller arterna på gröntaket.

Vatten- och dagvattenledningarna från Vårdbergsparkens bassäng leds till bassängen via den tomt som planändringen gäller. I förslaget som vann tomtöverlåtningstävlingen är den underjordiska lokalen inte lika bred som hela tomten, så ledningarna dras fortfarande via tomten. Planen tillåter byggandet av ett underjordiskt utrymme till tomtens fulla bredd. Då kan fler förrådslokaler och tekniska utrymmen placeras under markytan. Ledningarna måste flyttas om man vill genomföra ett sådant alternativ.

I planbeskrivningen finns en noggrannare beskrivning av detaljplanen samt de konsekvenser som genomförandet av detaljplanen medför.

Planläggningsskeden

Detaljplaneändringen utarbetas på initiativ av Åbo stad.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 19.9.2017 § 272. Därtill beslutade nämnden att grunden för planeringen av området kommer att utgå från att olika alternativ föreslås nämnden gällande både nybyggnaden och parkeringslösningarna.

Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplaneändringen skickades per brev till parterna 6.10.2017 (inkl. programmet för deltagande och bedömning) och den kungjordes i planläggningsöversikten 2017–2019.

I den första fasen lämnades sammanlagt 19 åsikter in. Sammanlagt 14 personer lämnade in åsikter. Dessa var fem husbolag, Åbo ungdomsfullmäktige samt Turun kemistikerho ry och Kemiska sällskapet i Åbo tillsammans. En av åsikterna lämnades in av TeliaSonera Finland Oyj. Ett sammandrag av åsikterna finns i rapporten för växelverkan.

Klostergatan 5 är en av de fastigheter som stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion beslutat vara ett fastighetsutvecklingsobjekt 4.3.2019 § 14.

Stadsmiljönämnden godkände planutkastet 20.8.2019 § 324. Nämnden införde följande ändring i beslutet: ”I planen läggs till ett villkor om att den nya byggnadens takskäggslinjer ska passa ihop med byggnaderna i tre våningar på tomt 1004 och nybyggnaden ska annars också genomföras på ett respektfullt sätt med tanke på den värdefulla miljön. Nybyggnadens maximala höjd antecknas vara 40,9.”

Utifrån utkastet till detaljplan som nämnden godkände ordnades en tomtöverlåtningstävling 15.6.2020–2.10.2020. Det vinnande tävlingsbidraget ”Villa Yttrium” erbjöds av SL Laatuasunnot Oy och planeraren var Sigge Oy. Stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion fattade beslut om vinnaren 30.11.2020 § 69. Förslaget till detaljplan har utarbetats i samarbete med vinnaren av tomtöverlåtelsetävlingen.

En förhandling gällande planen ordnades 2.3.2021 tillsammans med Museiverket enligt 13 § i lagen om fornminnen. Museimyndighetens syn var att fornlämningar (på vissa villkor) kan rubbas, eftersom de delar av fornlämningar som bevarats på området som ska byggas, enligt provundersökningarna uppskattas vara av ringa betydelse. Därtill ligger största delen av Gadolins trädgård utanför det område som ska byggas och bevaras således.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 21.6.–2.8.2021 och var samtidigt ute på remiss.

Om detaljplanen ordnades ett möte för allmänheten via mötesappen Teams 28.7.2021.

Utlåtanden lämnades sammanlagt fem stycken.

Turku Energia Sähköverkot Oy påminner om behovet att tillåta placeringen av underjordiska elledningar på körförbindelsens led.

Åbo Vattenförsörjning Ab konstaterar att anslutningspunkterna till deras nätverk i båda kvartersområdena ligger på Klostergatan.

Räddningsmyndigheten Egentliga Finlands regionala räddningsverk konstaterar i sitt utlåtande att i byggnadsplaneringen behöver fästas särskild uppmärksamhet vid förhindrandet av att en brand sprider sig till grannbyggnaderna, eftersom detaljplanen möjliggör utformningen av ett tätt bostadsbestånd.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland kommenterade i sitt utlåtande bl.a. huvudbyggnadens kontakt med parken, bevarandet av den kulturhistoriska floran, benämningar i planbestämmelserna om att vinnarförslaget i tomtöverlåtningstävlingen fungerar som anvisning om byggsätt för kvartersområdet AK samt därtill om invånarnas cykelplatser utomhus.  

Museicentralen anser att planförslaget inte grundar sig på slutsatser från den byggnadshistoriska utredningen och strider således mot 9 § i markanvändnings- och bygglagen och att målen att värna om bevarandet av den byggda miljöns kulturvärden i områdesplaneringen, endast delvis uppfylls (markanvändnings- och bygglagen 5 §, mom. 3). Museet anser att förutsättningarna för ett rivningstillstånd (markanvändnings- och bygglagen, 139 §) inte möts på grund av den värdefulla bastubyggnaden och att byggnaden borde anvisas en skyddsbeteckning. På grund av detta konstaterar Museicentralen att planförslaget strider mot de krav på innehåll i detaljplanen som bestäms i 54 § i markanvändnings- och bygglagen. Museicentralen anser att nybyggnadens nockhöjd eller stomdjup inte får överskrida måtten på Villa Solaris och att byggnadens andra halva får inte vara svart, med hänsyn till bevarandet av områdets historiska värden.

I sitt svar till Museicentralen konstaterar planläggningen att planlösningen grundar sig på omsorgsfull planering som tar områdets värden i beaktande. På grund av områdets byggnadsbestånd, kunde gångförbindelsen till nybyggnaden och den underjordiska parkeringen inte genomföras på något annat sätt och således kommer inte bastubyggnaden enligt planlösningen att bevaras, då en trafikförbindelse ordnas till tomten. Museicentralens bedömning av bastubyggnadens betydelse har ändrat under planläggningsprocessens framskridande: vid det inledande mötet ansåg inte Museicentralen att frågorna kring skyddandet av den var viktiga. I planläggningen blir man tvungen att hitta lösningar för olika målsättningar som kan vara motstridiga med varandra. Då man tar i beaktande detaljplanens mål för kompletterande byggande och dess tillhörande innehållskrav, såsom kravet på trygg miljö och ordnandet av trafiken samt å andra sidan bedömningen om värdet på bastu- och tvättstugebyggnaden och dess läge, strider planändringen inte mot lagen på den grund att bastubyggnaden inte är skyddad. I planlösningen har nybyggandet anpassats enligt den värdefulla miljön och Gadolins laboratoriebyggnad, som är historiskt, kulturhistoriskt och stadsbildligt mycket värdefull, har skyddats. Laboratoriebyggnadens trädgård har bevarats och kontakten till Vårdberget bevaras. Planlösningen grundar sig som helhet på tillräckliga utredningar på det sätt som markanvändnings- och bygglagen förutsätter.

Utgående från utlåtandena har planbeteckningen i-2 införts i detaljplanen på kvartersområdet för servicebyggnader. Till sitt läge riktgivande del av område som ska planteras. För att främja bevarandet av den kulturhistoriska floran ska man undvika onödiga förflyttningar och utbyten av jordmassor samt se till att området som ska planteras inte förnyas och städas upp för mycket.

Utlåtandena med svar har beskrivits närmare i rapporten för växelverkan.

Mot förslaget lämnades tre anmärkningar in. Utifrån anmärkningarna infördes en bestämmelse gällande säkerställandet av växtförutsättningar för träden på granntomten i samband med byggandet av en körförbindelse. Sammandragen av anmärkningarna med svar har beskrivits i rapporten för växelverkan.

Efter att planförslaget varit framlagt, gjordes ändringar också enligt servicehelhetens interna myndighetskommentarer: Grönfaktor lades till på kvartersområdet för servicebyggnader. De växtarter som kommer att användas på gröntaket bestämdes.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram på nytt med anledning av de små ändringar som gjordes.

Följande skede

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Tillämpade lagrum

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Klostergatan 5

Bilaga 2Svar på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåntandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning av Bostadsaktiebolaget Solaris i Åbo 2.8.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning som lämnats in av en invånare vid Kaskisgatan 4 2.8.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 7Anmärkning av Asunto Oy Vartiovuorenpiha 11.8.2021 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Direktör för stadsmiljön Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Klostergatan 5, daterat 7.6.2021 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 9.9.2021, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande ändringarna av tomtindelning: 002 (II) 5.-6 och 7.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 457

Bilaga 1Karta Klostergatan 5

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 7.6.2021 daterade och 9.9.2021 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Klostergatan 5.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande ändringarna av tomtindelning: 002 (II) 5.-6 och 7.

BeslutFörslaget godkändes.

Innan det egentliga beslutsfattandet röstades om remittering av ärendet.

Stadsstyrelsen beslutade fortsätta behandlingen av ärendet med rösterna 12–2.

I omröstning med namnupprop röstade Elo, Koivusalo, Rosenlöf, Achrén, Niinivirta, Anttila, Weber, Rantanen, Aaltonen, Ruohonen, Valkonen och Arve för en fortsatt behandling av ärendet.

För Lindfors följande förslag till återremiss röstade förutom honom även Muukkonen som understödde honom:

”Förslaget till detaljplan för Klostergatan 5 remitteras för ny beredning så att detaljplanen bereds som skyddsplan.

Motiveringar:

Detaljplaneområdet är en av de få platser som inte är fullbyggd kring Vårdbergsparken. Nybyggnaderna som placerats i kanten av parken lämpar sig dåligt för omgivningen, hindrar sikten mot Vårdbergsparken, försvagar stadsbilden och beaktar inte områdets kulturhistoriska värden. Klostergatan 5 är en viktig del av den nationellt värdefulla bebyggda kulturmiljön bestående av Vårdbergsparken, Åbo Akademis observatorium och Klosterbackens hantverkskvarter. I området ligger det i landskapsplanen skyddade Gadolinska laboratoriet som färdigställdes 1798 och som senare har använts bland annat som sjukhus och barnhem.”

Sfm § 243

Bilaga 1Karta Klostergatan 5

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Klostergatan 5 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan (på finska)

Stadsstyrelsens förslag    

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 7.6.2021 daterade och 9.9.2021 på basis av utlåtanden och anmärkningar ändrade förslaget till detaljplaneändring för Klostergatan 5.  I samband med detaljplaneändringen godkänns de bindande ändringarna av tomtindelning: 002 (II) 5.-6 och 7.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lindfors följande förslag om förkastande:

”Jag föreslår att detaljplaneändringen för Klostergatan 5 ska förkastas och att detaljplanen i den fortsatta beredningen bereds som skyddsplan.

Motiveringar:

Nybyggnaderna som placerats i kanten av parken lämpar sig dåligt för omgivningen, hindrar sikten mot Vårdbergsparken, försvagar stadsbilden och beaktar inte områdets kulturhistoriska värden. Klostergatan 5 är en del av den nationellt värdefulla bebyggda kulturmiljön bestående av Vårdbergsparken, Åbo Akademis observatorium och Klosterbackens hantverkskvarter. I området ligger det i landskapsplanen skyddade Gadolinska laboratoriet som färdigställdes 1798 och som senare har använts bland annat som sjukhus och kommunalt barnhem. För tillfället finns det ett daghem i byggnaden.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 48 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, 8 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.  

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 243
Bilaga 1:Kartta Luostarinkatu 5 / Karta Klostergatan 5