Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden7723.03.20214
Stadsmiljönämnden9306.04.20213
Stadsstyrelsen42613.09.20216
Stadsfullmäktige21920.09.20218

2759-2016 (613, 627)

Förslag till detaljplan och tomtindelning; Björnbrinken, Harlax (adr. Maunulavägen) (11/2016)

Sammandrag:

På området som saknar detaljplan och ligger i Hirvensalo mellan småhusområdena i Friskala och Maunula har på stadens initiativ planerats ett småhusområde för ca 290 invånare samt rekreationsområden. Infrastrukturkostnaderna som genomförandet av planen medför uppskattas uppgå till ca 1,9 miljoner euro (moms 0 %). Kostnadsberäkningen föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen.

Smn § 77

Stadsplanering och jordegendom, planläggning, planläggningsarkitekt Päivi Siponen 10.3.2021:

Planläggningsenheten har utarbetat ett förslag till detaljplaneändring, daterat 2.11.2020 och ändrat 10.3.2021 med anledning av utlåtanden och anmärkningar.

Nuläget

Planläggningsområdet som saknar detaljplan består åker- och skogsområden och är beläget mellan Friskala småhusområde med ca 560 invånare och Maunula småhusområde med ca 430 invånare.

I samband med planläggningen av Friskalaområdet planlades en del av Maunulavägen som ett gatuområde och avsikten var att senare förlänga det till det kommande bostadsområdet Björnbrinken. Nu har staden anskaffat största delen av området som ska planläggas.  I planläggningsområdet ligger Maunula gård vars huvudbyggnad uppfördes 1913.

Planeringsområdet omfattar ca 24,4 ha.

Nuläget och plansituationen beskrivs i punkt 3, Lähtökohdat (Utgångspunkter) i planbeskrivningen.

Förslag till detaljplan

Detaljplaneområdet för Björnbrinken ligger mellan Friskala och Maunula bostadsområden, i ett dalliknande åkerområde som saknar detaljplan. Norr om åkerområdet ligger den enhetliga Maunulaskogen och söder om området ligger mindre skogsdungar samt en skogbevuxet kulle som heter Gryningen.

Enligt planförslaget omfattar bostadskvarteren (AP-1, AP-2, AO, AO-1, AO-2) 7 ha dvs. 29 %, rekreationsområdena (VL-1, VL/s) omfattar 16,2 ha dvs. 66 % och gatuområdena omfattar 1,2 ha dvs. 5 %.

Detaljplaneområdet har anvisats en byggnadsrätt på sammanlagt 14 336 v-m².

Tomtexploateringsgraderna för AP-kvartersområdena varierar mellan 0,17 – 0,2.

Byggnadsrätten för AP-1-kvarteret är 5 777 v-m², byggnadsrätten för AP-2-kvarteret är 1809 v-m², och totalt 7 586 v-m².

AP-tomter har anvisats 23 stycken med en byggnadsrätt på 250 v-m².

Fastigheten Riihimaa (AO-2-kvarteret 106) har anvisats 4 x 250 v-m² byggnadsplatser. Byggnadsrätten för AO-kvarteren uppgår till sammanlagt 6 750 v-m2.

Det föreslås att huvudbyggnaden på Maunula gård ska skyddas.

Området kommer att få uppskattningsvis 290 invånare (14 336 v-m² / 50 v-m² = 287).

I området ligger fyra områden som är särskilt viktiga för naturens mångfald och som har försetts med luo-planbeteckning samt en skogsdunge (VL/s) som föreslagits bli bevarad som rekreationsområde.

I nuläget rinner dagvattnen så småninom längs med gamla diken under Kakskertavägen ut i Friskalaviken och i väster rinner de längs med huvuddiken söderut mot havet. I och med den mer detaljerade dagvattenplaneringen beslutade man att fördröja områdets dagvatten i sänkorna i Strålparken och Itätaloåkern.

I detaljplaneområdet finns goda gång- och cykelförbindelser till de omgivande områdena och bl.a. till skolan och daghemmet i Harlax. Maunulavägen har förlängts från Ravasgatan i Friskala till detaljplaneområdet, den närmaste busshållplatsen ligger i korsningen av Kakaskertavägen och Ravasgatan.

Planläggningsskeden

Detaljplanen har utarbetats på stadens initiativ.

Stadsplanerings- och miljönämnden antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 7.6.2016 § 171.

Detaljplanen anhängiggjordes i planläggningsöversikten 2016-2020. Meddelandet om anhängiggörandet av detaljplanen samt det 21.6.2016 daterade programmet för deltagande och bedömning skickades per brev till parterna 22.6.2016.    

Den preliminära planen presenterades på den traditionella planutställningskvällen i Hirvensalo 29.3.2017. I mötet deltog flera av planområdets grannar från Soldisgatan och Stjärnfallet och tillsammans försökte man hitta lösningar på de åsikter som lämnats in mot planen i samband med hörandet i den första fasen.

Strukturen i detaljplanen grundar sig på bl.a. delgeneralplan som styr detaljplaneringen, naturutredning, byggbarhetsutredning, planekonomi, tomtutbudsvillkor och beredning av förslaget tillsammans med gatu- och infrastrukturområden och allmänna områden och dagvattenplanering, byggherreverksamhet, underhåll och genomförandeplanering samt på växelverkan mellan markägare och grannar,

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 30.11– 29.12.2020. Tiden för att ge utlåtanden pågick till 22.1.2021. Det inlämnades fyra utlåtanden och en anmärkning under anslagstiden. Dessutom inlämnades två anmärkningar efter anslagstiden.

Utlåtandena och anmärkningarna med svar beskrivs närmare i punkt 4.4.6 och 4.4.7, sidorna 17-24 i redogörelsen.

Med anledning av kommentarerna från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland (NTM) har planbestämmelserna för luo-områdena kompletterats med följande mening: I området tillåts endast sådana åtgärder som främjar och stöder naturens mångfald och landskapsskyddet. Backrutans förekomst i VL-områdena i Strålparken och Gryningen har beaktats i planförslaget i enlighet med den geoinformation som fåtts av NTM-centralen och den har försetts med luo-beteckning.

Den särskilt viktiga livsmiljön (berget) enligt 10 § i skogslagen ligger i rekreationsområdet Gryningen och har förenats med luo-området som består av blockfält i planförslaget.

I planbestämmelsen har man också betonat bevarandet av luo-området inne i kvartersområdet AP-2 under byggtiden med följande mening: Området som är särskilt viktigt för naturens mångfald får inte användas för dumpning, lagring eller färdvägar under byggandet, utan måste skyddas under byggtiden.

Med anledning av Museicentralens utlåtande har sr-2-avgränsningen för en bod som hör till Maunula enstaka hemman preciserats, men källarboden som hör till gården har inte betecknats som skyddad trots Museicentralens krav.

Den ifrågavarande källarboden ligger norr om Helmi Maunulas stig vid skogskanten och dess omgivning är särskilt viktig för naturens mångfald. Det är svårt att förena källarboden med AP-1-kvarterets funktioner och hitta en ägare/en underhållsansvarig till källarboden. Av den anledningen föreslår stadsplaneringen att källarboden inte skyddas.

Med anledning av en anmärkning som lämnats in av ägaren till fastigheten Riihimaa (AO-2-kvarteret 106) har byggnadsytorna ändrats inne i kvarteret så att den existerande byggnaden inte behöver rivas.

Nivån för grönfaktorn 0,8 som beskriver tomternas gröneffektivitet tillades i planförslaget i enlighet med stadsstyrelsens beslut 8.2.2021 § 70. Gröneffektiviteten för Björnbrinken betraktades i förhållande till naturens mångfald och hantering av dagvatten.

Dessutom preciserades formuleringarna i planbestämmelserna för AP-kvarteren och ur planbestämmelsen för AO-1 ströks ”vågrät” i sammanhanget med fasadens brädfodring. Nu lyder meningen i planbestämmelsen för AO-1: ”Fasaderna ska bestå av ockrafärgad brädfodring eller vara rappade.”

Byggnadsrätten för AP-2 granskades utifrån exploateringstalet och byggnadsrätten minskade från 1971 v-m² i det framlagda planförslaget till 1809 v-m² (162 v-m2). Man var tvungen att minska byggnadsytorna i AP-2-kvarteret i och med den mer detaljerade dagvattenplaneringen i de allmänna områdena.

Stjärnfallet och Stjärnskottsstigen

Två försenade anmärkningar lämnades in av invånare vid Stjärnfallet. De motsätter sig planen och byggandet av Stjärnskottsstigen. Enligt anmärkningar ligger AO-1-kvarteret nummer 100 väster om Maunulavägen för nära tomterna norr om Stjärnfallet.

När planen anhängiggjordes 2016 ingick i programmet för deltagande och bedömning som skickades per brev till parterna ett utdrag ur den gällande delgeneralplanen för Hirvensalo 2020 där avståndet mellan kvarteren norr om Stjärnfallet och dem väster om Maunulavägen i Björnbrinken är ca 45 meter. I programmet för deltagande och bedömning ingick också ett utdrag ur utkastet till en nyare kompletterande delgeneralplan för Hirvensalo (13/2007, godk. 17.12.2015 Ssn).

I den nyare delgeneralplanen tangerar A-1-kvarteret som också omfattar rekreationsområdena kvarteren vid Stjärnfallet.

Delgeneralplanen styr utarbetandet av detaljplanen som riktgivande.

Avståndet från den närmaste tomtgränsen i norra ändan av Stjärnfallet söder om det föreslagna planområdet Björnbrinken till AO-1-kvarter nr 100 väster om det föreslagna planområdet Björnbrinken varierar mellan cirka 28-38 meter. Byggnadsytorna och gårdarna för tomterna i kvarter 100 har också riktats västerut. Tomterna i norra delen av Stjärnfallet skyddas delvis av en skogsdunge (VL Itätalokanten).

Med anledning av anmärkningarna har planläggningen minskat tomterna i kvarter nummer 100 i planförslaget med ca 6 meter, byggnadsytan med ca 5 meter och dessutom har man i södra delen av tomterna tillagt ett område där träd och buskar ska planteras. På så sätt är avståndet mellan tomten i södra delen av Stjärnfallet och kvarteret nr 100 i det ändrade planförslaget ca 34 - 45 meter.

Dessutom föreslår planläggningen att det planteras exempelvis viden i Itätalokanten och Vintergatan söder om kvarter 100 och kvarter 102. I parken kommer att anläggas ett dagvattendike där viden traditionellt passar bara för att rena vatten.

Stadsplaneringen anser att invånarna har vetat att de bygger sitt egnahemshus längs stigen då de köpt en tomt intill parkremsan som heter Stjärnskottsstigen. Stadsplaneringen har som mål att förena Hirvensaloområdet genom att bilda ett nätverk som gör det möjligt för invånarna att gå till fots från ett område till ett annat. Även för barnen är det tryggare att gå längs dessa stigar till den närmaste skolan som ligger direkt vid Stjärnfallet.

Stjärnskottsstigen som ligger i rekreationsområdet (VL) i planområdet för Maunula (plan nr 22/2001, trätt i kraft 28.6.2003) är ca 8 meter lång för tillfället. För att man ska kunna hålla rekreationsområdet i skick ska man anlägga en tre meter lång stenmjölsbelagd stig med namnet Stjärnskottsstigen som förenar Maunulavägen och Stjärnfallet med varandra.

Planläggningen anser att Stjärnskottsstigen behövs och föreslår inte att den stryks ur planen.

Förslaget till detaljplan behöver inte läggas fram offentligt på nytt på grund av de små ändringar och justeringar som gjordes på basis av utlåtandena och anmärkningarna.

Infrastrukturkostnader

Utifrån planutkasten i byggnadsplanen uppgår infrastrukturkostnaderna i detaljplaneområdet till sammanlagt 1,90 milj.€ (moms 0%). Kalkylen omfattar kostnaderna för byggande och planering samt andra beställarkostnader och en projektreservering om 15 % i enlighet med anvisningen för behovsutredning och planering av infrastrukturprojekt. Kostnadskalkylen omfattar gatorna 0,95 milj.€, parkerna 0,18 milj.€, dagvattnet 0,23 milj.€ och vattenförsörjningen 0,54 milj. €. 

Markanskaffningen har medfört staden kostnader till ett belopp av ca. 1,3 milj.€.

Inkomsterna beräknas uppgå till ca 3,3 milj.€ (AO-tomter 1,4 milj.€ + AP-kvarter 1,9 milj.€).

Följande skede

Förslaget till detaljplan behandlas för godkännande i stadsstyrelsen och vidare i stadsfullmäktige efter att markanvändningsavtalet mellan staden och den privata markägaren har undertecknats. I markanvändningsavtalet kommer man överens om att den privata markägaren deltar i kostnaderna för samhällsbyggandet i planområdet.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Björnbrinken

Bilaga 2Svar på anmärkningarna

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Björnbrinken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Björnbrinken (på finska)

Tilläggsmaterial 3Utlåtanden om förslaget till detaljplan och komementarer från naturvårdsenheten vid NMT-centralen (på finska)

Tilläggsmaterial 4Anmärkning, ombud för fastigheten Riihimaa 3.12.2020 (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning, invånare på Stjärnfallet 34, 16.2.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 6Anmärkning, invånare på Stjärnfallet 27, 16.2.2021 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Sektordirektör Christina Hovi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar godkänna svaren på anmärkningarna (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Björnbrinken, daterat 2.11.2020 och ändrat på basis av utlåtanden och anmärkningar 10.3.2021 föreläggs stadsfullmäktige för godkännande. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HARLAX 97.-1-5, 98.-1-2, 99.-1, 100.-1-3, 101.-1, 102.-1-8, 104.-1-2, 105.-1, 108.-1-2.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 1,9 miljoner euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet för Björnbrinken och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplanen för Björnbrinken.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sandelin understödd av Lähteenmäki.

Smn § 93

Bårdlagt 23.3.2021 § 77

BeslutFörslaget godkändes med den ändringen att källarboden och stenkällaren från 1810-talet skyddsmärks med beteckningen s-1 och stenkällaren får beteckningen sm i detaljplanen (fast fornlämning, Maunula källarbod, källare med välvt innertak från 1800-talet). Därtill ändras beteckningen för boden från sr2 till sr1.

Bilaga 3Karta Björnbrinken, ändrad 6.4.2021 (Smn § 93)

Tilläggsmaterial 8Redogörelse ändrad 6.4.2021 (Smn § 93)

Tilläggsmaterial 9Statistikblankett ändrad 6.4.2021 (Smn § 93)

Beslut i ärendet fattades med rösterna 7–6.

Innan beslutet röstades om föredragandens förslag och Sandelins följande ändringsförslag understött av Lähteenmäki:

”Förslaget till detaljplan och tomtindelning; Björnbrinken, Harlax (adr. Maunulavägen) (11/2016) godkänns med den ändringen att källarboden och stenkällaren från 1810-talet skyddsmärks med beteckningen s-1 och stenkällaren får beteckningen sm i detaljplanen (fast fornlämning, Maunula källarbod, källare med välvt innertak från 1800-talet). Därtill ändras beteckningen för boden från sr2 till sr1.”

Vid omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Wirén, Euro, Häkkinen och Manni för föredragandens förslag.

För Sandelins ändringsförslag som understöddes av Lähteenmäki röstade förutom dessa personer även Anttila, Muurinen, Laukkanen, van Ooik och Ilvessalo.

Sandelins ändringsförslag blev beslut med rösterna 7–6.

Motiveringar till Sandelins ändringsförslag:

Detaljplanen gäller det gamla byområdet Maunula, där de gamla byggnaderna som hör till Maunula enstaka hemman ligger. Enligt museet är huvudbyggnaden och den därtill anslutande källarboden kulturhistoriskt värdefulla och i likhet med huvudbyggnaden ska också källaren skyddas i detaljplanen. Källardelen som byggts av natursten och har välvt tegeltak har med tanke på sin ålder ansetts vara en fast fornlämning (museicentralens utlåtande 14.1.2021).

Beteckningen sr2 som i förslaget anvisas för boden tillåter flyttning av en befintlig byggnad som ska skyddas. Om flyttningen tillåts, förmedlar omgivningen inte samma historiska bild som tidigare. Att ändra beteckningen till sr1 skyddar helheten tydligare och säkerställer att helheten av gamla byggnader i Maunula förmedlar en historiskt relevant bild också efter att de nya byggnaderna som ingår i detaljplanen har byggts.

Ssn § 426

Kanslichef Tuomas Heikkinen 9.9.2021:

Stadsmiljönämnden har 23.3.2021 § 77 förelagts detaljplaneförslaget Björnbrinken för behandling. Avvikande från föredragandens förslag har nämnden på sitt möte beslutat med rösterna 7-6 att källarboden och stenkällaren från 1810-talet skyddsmärks med beteckningen s-1 och stenkällaren får beteckningen sm i detaljplanen (fast fornlämning, Maunula källarbod, källare med välvt innertak från 1800-talet). Därtill ändras beteckningen för boden från sr2 till sr1 (Smn 6.4.2021 § 93).

Staden anser att det inte finns grunder för att skydda källarboden och stenkällaren i den omfattning som stadsmiljönämnden föreslagit.

Enligt 1 § i lagen om fornminnen är fasta fornlämningar fredade såsom minnen av Finlands tidigare bebyggelse och historia. Utan tillstånd, som meddelats med stöd av lagen om fornminnen, är det förbjudet att utgräva, överhölja, ändra, skada, ta bort eller på annat sätt rubba fast fornlämning. Källarboden har som fast fornlämning skyddats direkt med stöd av lagen om fornminnen. Enligt planförslaget ligger källarboden i närrekreationsområdet (VL) och i luo-området (område som är viktigt med tanke på naturens mångfald och där endast sådana åtgärder som främjar och stöder naturens mångfald och landskapsskyddet tillåts) som inte kommer att bli föremål för byggåtgärder. För tydlighetens skull kompletteras plankartan med en sm-beteckning som föreslagits av museicentralen för att objektet ska kunna beaktas på ett vederbörligt sätt då planer för allmänna områden utarbetas i området.

Av ovannämnda skäl föreslås för stadsstyrelsen och vidare för stadsfullmäktige att detaljplaneförslaget för Björnbrinken godkänns i den form som daterats 2.11.2021 och ändrats på basis av utlåtanden och anmärkningar 10.3.2021 dvs. i samma form som sektordirektören inom stadsmiljösektorn föreslog för stadsmiljönämnden (Smn 23.3.2021 § 77) kompletterat med en förtydligande sm-beteckning såsom ovan har föreslagits. Plankartan förses med en sm-beteckning innan behandlingen i stadsfullmäktige.

Markanvändningsavtalet för Björnbrinken har godkänts i stadsstyrelsens stadsutvecklingssektion 24.5.2021 § 42 och markanvändningsavtalet mellan parterna har undertecknats 1.9.2021. Den föreslagna ändringen påverkar inte innehållet i markanvändningsavtalet.

Bilaga 1Karta Björnbrinken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Björkbrinken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Björkbrinken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 2.11.2020 daterade förslaget till detaljplan för Björnbrinken, som ändrats på basis av utlåtanden och anmärkningar 10.3.2021. I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HARLAX 97.-1-5, 98.-1-2, 99.-1, 100.-1-3, 101.-1, 102.-1-8, 104.-1-2, 105.-1, 108.-1-2.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 1,9 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Björnbrinken.

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades med rösterna 10–4.

I omröstning med namnupprop röstade Elo, Koivusalo, Rosenlöf, Achrén, Niinivirta, Anttila, Aaltonen, Ruohonen, Valkonen och Arve för föredragandens beslutsförslag.

För Lindfors följande ändringsförslag som understöddes av Muukkonen röstade förutom dessa personer även Weber och Rantanen:

”Förslaget till detaljplan och tomtindelning; Björnbrinken, Harlax (adr. Maunulavägen) (11/2016) godkänns med den ändringen att källarboden och stenkällaren från 1810-talet skyddsmärks med beteckningen sr1. Därtill ändras beteckningen för boden från sr2 till sr1.

Motiveringar:

Detaljplanen gäller det gamla byområdet Maunula, där de gamla byggnaderna som hör till Maunula enstaka hemman ligger. Enligt museet är huvudbyggnaden och den därtill anslutande källarboden kulturhistoriskt värdefulla och i likhet med huvudbyggnaden ska också källaren skyddas i detaljplanen. Källardelen som byggts av natursten och har välvt tegeltak har med tanke på sin ålder ansetts vara en fast fornlämning (museicentralens utlåtande 14.1.2021).

Beteckningen sr2 som i förslaget anvisas för boden tillåter flyttning av en befintlig byggnad som ska skyddas. Om flyttningen tillåts, förmedlar omgivningen inte samma historiska bild som tidigare. Att ändra beteckningen till sr1 skyddar helheten tydligare och säkerställer att helheten av gamla byggnader i Maunula förmedlar en historiskt relevant bild också efter att de nya byggnaderna som ingår i detaljplanen har byggts.”

Sfm § 219

Bilaga 1Karta Björnbrinken

Tilläggsmaterial 1Redogörelse Björkbrinken (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Björkbrinken (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna det 2.11.2020 daterade förslaget till ändring av detaljplanen för Björnbrinken, som ändrats med anledning av utlåtanden och anmärkningar 10.3.2021 och på basis av stadsstyrelsens beslut 13.9.2021 § 426.

I samband med detaljplaneändringen godkänns följande bindande tomtindelningar: HARLAX 97.-1-5, 98.-1-2, 99.-1, 100.-1-3, 101.-1, 102.-1-8, 104.-1-2, 105.-1, 108.-1-2.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 1,9 miljoner euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Björnbrinken.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Laivoranta följande ändringsförslag:

”Förslaget till detaljplan och tomtindelning; Björnbrinken, Harlax (adr. Maunulavägen) (11/2016) godkänns med den ändringen att källarboden och stenkällaren från 1810-talet skyddsmärks med beteckningen sr1. Därtill ändras beteckningen för boden från sr2 till sr1.

Motiveringar:

Detaljplanen gäller det gamla byområdet Maunula, där de gamla byggnaderna som hör till Maunula enstaka hemman ligger. Enligt museet är huvudbyggnaden och den därtill anslutande källarboden kulturhistoriskt värdefulla och i likhet med huvudbyggnaden ska också källaren skyddas i detaljplanen. Källardelen som byggts av natursten och har välvt tegeltak har med tanke på sin ålder ansetts vara en fast fornlämning (museicentralens utlåtande 14.1.2021).

Beteckningen sr2 som i förslaget anvisas för boden tillåter flyttning av en befintlig byggnad som ska skyddas. Om flyttningen tillåts, förmedlar omgivningen inte samma historiska bild som tidigare. Att ändra beteckningen till sr1 skyddar helheten tydligare och säkerställer att helheten av gamla byggnader i Maunula förmedlar en historiskt relevant bild också efter att de nya byggnaderna som ingår i detaljplanen har byggts.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 42 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 25 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2                              Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 219
Bilaga 1:Kartta Karhunahde / Karta Björnbrinken
Bilaga 2:Äänestyslista