Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen43113.09.202112
Stadsfullmäktige21520.09.20214

10647-2021 (00 00 01)

Val av nämndemän vid Egentliga Finlands tingsrätt

Sammandrag: -

Ssn § 431

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen 8.9.2021:

Enligt domstolslagens 2 kap. 6 § är tingsrättens ledamöter lagmannen och tingsdomarna. Ledamöter vid tingsrätten är dessutom nämndemännen. Nämndemännen deltar i behandlingen och avgörandet av mål och ärenden i enlighet med vad som föreskrivs i rättegångsbalken och i andra lagar. Bestämmelser om nämndemännen finns i lagen om nämndemän vid tingsrätterna.

Enligt 4 § i lagen om nämndemän vid tingsrätterna väljer fullmäktige nämndemännen för en period som motsvarar fullmäktiges mandatperiod. De nämndemän som väljs i kommunen ska så rättvist som möjligt representera kommuninvånarnas ålders-, närings- och könsfördelning samt de språkliga förhållandena i kommunen.

Enligt 2 § i lagen om nämndemän vid tingsrätterna ska en nämndeman vara finsk medborgare och bosatt i en kommun som hör till tingsrättens domkrets. Nämndemannen får inte vara försatt i konkurs och hans eller hennes handlingsbehörighet får inte ha begränsats samt han eller hon ska anses lämplig att verka som nämndeman. Den som inte har fyllt 25 år eller som har fyllt 65 år får inte väljas till nämndeman. Den som innehar en tjänst vid en allmän domstol eller Brottspåföljdsmyndigheten eller som i sin tjänst utför utsökningsuppgifter, förundersökning av brott eller tull- eller polisbevakning, får inte vara nämndeman, inte heller en åklagare, advokat eller någon annan som yrkesmässigt bedriver advokatverksamhet.

Domstolsmyndigheten har genom sitt beslut 16.6.2021 bekräftat att från Åbo väljs 20 nämndemän till Egentliga Finlands tingsrätt. Tidigare har 30 nämndemän valts från Åbo till Egentliga Finlands tingsrätt. Mandatperioden för de nuvarande nämndemännen upphör när de nya nämndemännen valts och beslutet har vunnit laga kraft.

Stadsstyrelsens förslag           

Stadsfullmäktige beslutar välja 20 nämndemän vid Egentliga Finlands tingsrätt för en period som motsvarar fullmäktigeperioden 2021–2025.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 215

Stadsstyrelsens förslag           

Stadsfullmäktige beslutar välja 20 nämndemän vid Egentliga Finlands tingsrätt för en period som motsvarar fullmäktigeperioden 2021–2025.

BeslutStadsfullmäktige beslutade välja nämndemännen vid Egentliga Finlands tingsrätt för en period som motsvarar fullmäktigeperioden 2021-2025 enligt följande:

Jutta Ekman

Jouni Elomaa

Pekka-Juhani Elomaa

Tomi Flemming

Pasi Hautala

Kasper Holtari

Riitta Karjalainen

Michelle Kivimäki-Wilders

Samuli Koivulahti

Timo Laaksonen

Sari Lähteenmäki

Hannu Maja

Armi Nurmi   

Hilkka Näse

Jyri-Petteri Paloposki

Raimo Salo

Camilla Sandell

Riikka Taina

Arvi Tolvanen

Matti Vikström

Kia Winqvist

Lennu Yläneva.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Manni.