Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Centralvalnämnden11231.05.20216
Stadsstyrelsen37816.08.202126
Stadsfullmäktige20523.08.202131

3329-2021 (00 00 00, 10 02 06)

Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022

Sammandrag: -

Cvn § 112

Stadsjurist Jukka Vanto och jurist Henna Puska 27.5.2021:

Röstningsområden

Val förrättas genom att det anordnas förhandsröstning och röstning på valdagen. Kommunen svarar för att förhandsröstning och röstning på valdagen anordnas i Finland. Varje röstberättigad får rösta på förhand eller på valdagen. Röstningen på valdagen förrättas samtidigt i varje kommun röstningsområdesvis. På valdagen får en röstberättigad rösta endast inom det röstningsområde som har antecknats för honom eller henne i rösträttsregistret.

Anvisningar om numrering och namngivning av röstningsområden

Enligt 8 §:n 1 mom. i vallagen är kommunen röstningsområde, om det inte är nödvändigt att dela in den i flera röstningsområden. Beslut om röstningsområdena fattas av fullmäktige. Fullmäktige ska också bestämma till vilket röstningsområde de personer hör som i befolkningsdatasystemet inte har antecknats vid någon fastighet. Enligt 2 mom. i paragrafen (1132/2019) träder beslutet om röstningsområdena i kraft vid ingången av kalenderåret, om beslutet fattats och på det sätt som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) föreskriver meddelats senast i augusti månad det år som föregår ikraftträdandet.

Enligt MDB:s brev av 12.6.2020 (DVV/3582/2020,https://ah.turku.fi/kevaalk/2020/0831004x/Images/1828691.pdf) är det tydligast om en tabell som parallellt beskriver den gamla och den nya indelningen i röstningsområden läggs till som en del av eller som en bilaga till fullmäktigebeslutet. Obligatorisk uppgift för röstningsområdet är en nummerbeteckning mellan 001 och 999. Avsikten är att röstningsområdena numreras i löpande ordning från 001.

Röstningsområdets namn skrivs ut på meddelandekortet och ska vara så tydlig och beskrivande som möjligt ur den röstandes synvinkel. Röstningsområdet och dess namn används också bland annat vid offentliggörandet av resultatet av den områdesvisa rösträkningen och i statistiken över valdeltagandet. Det rekommenderas att man använder namn på stadsdelar och byar samt ortsnamn som syftar till samhällsstrukturen som är tydliga och som i allmänhet är bekanta för invånarna. Röstningsområdets namn ska i mån av möjlighet beskriva området som det omfattar. Röstningsområdet är (med undantag av röstningsområdet för specialgrupper) ett geografiskt område. Flera röstningsområden kan ges samma namn om det är motiverat (till exempel då det handlar om en stor stadsdel), men då ska en stor bokstav eller en romersk siffra anges efter namnet för att skilja röstningsområden med samma namn från varandra.

Enligt MDB:s anvisning ska röstningsområdet inte namnges med röstningsställets namn, eftersom MDB skriver ut namnet på både röstningsområdet och röstningsstället på valdagen på meddelandekorten som det skickar ut. Om röstningsstället byts ut skulle det vara nödvändigt att också ändra namnet på röstningsområdet för att undvika förvirring hos röstarna, även om röstningsstället i röstningsområdet bara tillfälligt bytts ut till exempel på grund av renovering.

Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden, beredning av ärendet och förslag

Såsom det har konstaterats i juridisk litteratur (Tarasti–Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2014, s. 117–118, på finska) finns det inga bestämmelser om lämplig storlek på eller antalet invånare i ett röstningsområde. Kommunen överväger själv och fattar beslut om hur många röstningsområden den behöver. Eftersom röstningsområdeskoderna antecknas separat för varje byggnad ska fullmäktige i mån av möjlighet undvika att fatta sådana beslut där endast numren på röstningsområdena ändras vid ändringar av indelningen i röstningsområden.

I Storfurstendömet Finland trädde den allmänna och lika rösträtten i kraft 1906. Åbo stads indelning i röstningsområden har en lång historia. Eftersom röstningsområdena under årtionden har sammanslagits och lagts ner har de i sin nuvarande form inte numrerats i löpande ordning, det saknas med andra ord numror emellan.

Storleken på Åbo stads röstningsområden är nuförtiden mycket ändamålsenlig såväl med tanke på antalet röstberättigade som det geografiska läget. Röstningsområdena har dock aldrig direkt namngetts. Numrorna på röstningsområdena har i praktiken formats till egennamn för röstningsområdena. I det riksomfattande valdatasystemet har röstningsområdena namngetts enligt de valspecifika röstningsställena, något som inte är eftersträvansvärt. Utmaningarna vid namngivningen av Åbos röstningsställen enligt MDB:s anvisning hänför sig till det faktum att de geografiska gränserna mellan röstningsområdena inte alltid följer stadsdelsgränserna. Ett röstningsområde kan omfatta flera olika stadsdelar och å andra sidan kan olika delar i en och samma stadsdel höra till olika röstningsområden. Stadens centrum med sina numrerade stadsdelar är ett nummer för sig. Namngivningen av flera röstningsområden skulle kunna underlättas av användningen av inofficiella kvartersnamn. I situationen som beskrivs skulle namnet på röstningsområdet alltid vara ett slags kompromiss. Det är skäl att framhäva att man med namnen som föreslagits för röstningsområdena inte tar ställning till exempelvis frågan om till vilken stadsdel något område eller en del av området hör eller inte hör.

Namnkommittén har varit verksam i Åbo sedan 1890. Namnkommittén har begärts komma med ett utlåtande eller förslag till exempel i situationer där man har övervägt att namnge ett område eller motsvarande. Centralvalnämndens sekreterare har tillsammans med föredraganden för namnkommittén samt geodatachefen och geodataingenjören berett ett förslag till numrering och namngivning av stadens röstningsområden från och med 2022 (ändringarna påverkar inte numreringen av och namnen på röstningsområdena i kommunalvalet 2021).  Numren och namnen på röstningsområden som ändras genom fullmäktiges beslut skulle gälla vid val som förrättas från och med 1.1.2022 om fullmäktige fattar ett beslut om meddelar det till MDB före 31.8.2021.

Centralvalnämnden har 17.3.2021 (§ 45) antecknat beredningen av numrering och namngivning av stadens röstningsområden för kännedom och begärt ett utlåtande i saken av Åbo namnkommitté. Namnkommittén har 30.3.2021 behandlat namngivningen av röstningsområden och lämnat preliminära namnförslag. Centralvalnämnden har 12.4.2021 (§ 77) för egen del understött namnkommitténs preliminära förslag till numrering och namngivning av röstningsområden. Namnkommittén sammanträdde 20.4.2021 och fastställde som väntat de preliminära namnförslagen.

Bilaga 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022 (förslag)

Bilaga 2Karta över röstningsområden (föreslagna nummer och namn)

Tilläggsmaterial 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022 (förslag i ny ordning, på finska)

FörslagCentralvalnämnden föreslår att Åbo stads röstningsområden numreras och namnges enligt bilaga 1 (ändringarna i kraft 1.1.2022).

BeslutFörslaget godkändes.

Ärendet föredrogs av stadsjurist Jukka Vanto.

Ssn § 378

Bilaga 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022

Bilaga 2Karta över röstningsområden (föreslagna nummer och namn)

Tilläggsmaterial 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022 (förslag i ny ordning, på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna att Åbo stads röstningsområden numreras och namnges enligt bilaga 1 så att ändringarna träder i kraft 1.1.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Sfm § 205

Bilaga 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022

Bilaga 2Karta över röstningsområden (föreslagna nummer och namn)

Tilläggsmaterial 1Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022 (förslag i ny ordning, på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna att Åbo stads röstningsområden numreras och namnges enligt bilaga 1 så att ändringarna träder i kraft 1.1.2022.

BeslutFörslaget godkändes.


Bilagor:

Cvn § 112
Bilaga 1:Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022 (förslag)
Bilaga 2:Karta över röstningsområden (föreslagna nummer och namn)

Sfm § 205
Bilaga 1:Turun kaupungin äänestysalueiden numerot ja nimet 1.1.2022 alkaen / Nummer och namn på Åbo stads röstningsområden från och med 1.1.2022
Bilaga 2:Äänestysaluekartta (ehdotetut numerot ja nimet) / Karta över röstningsområden (föreslagna nummer och namn)