Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen37716.08.202125
Stadsfullmäktige19923.08.202125

9256-2021 (00 00 01)

Val av centralvalnämnd för kommunen

Sammandrag: -

Ssn § 377

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Enligt 13 § i vallagen ska fullmäktige i kommunen för sin mandatperiod tillsätta en kommunal centralvalnämnd som består av ordförande, vice ordförande och tre andra ledmöter samt ett nödvändigt antal ersättare, dock minst fem. Ersättarna ska ställas i den ordning i vilken de träder i stället för ledamöterna. Både ledamöterna och ersättarna ska i mån av möjlighet företräda de grupper av röstande som vid föregående kommunalval ställt upp kandidater i kommunen.  En ledamot eller ersättare i centralvalnämnden som enligt en kandidatansökan som getts in till centralvalnämnden har uppställts som kandidat för ett parti eller en valmansförening kan inte delta i centralvalnämndens arbete.

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att välja ordförande, vice ordförande och tre andra ledamöter samt minst fem ersättare enligt den ordning som ersättarna ska tillträda i centralvalnämnden för kommunen för mandatperioden 2021–2025.

BeslutStadsstyrelsen beslutade att föreslå för stadsfullmäktige att en ordförande, en vice ordförande och tre andra ledamöter samt fem ersättare enligt den ordning som ersättarna ska tillträda väljs till centralvalnämnden för kommunen för mandatperioden 2021–2025 enligt följande:

LedamotErsättare/enligt inträdesordning
Timo Laakosen, ord.1. Niklas Guseff
Juhana Turpeinen, vice ord.2. Tuomas Ylitalo
Aki Haapanen3. Jarkko Wallinkoski
Jan-Christian Welander4. Tommi Terä
Maarit Kaipiainen5. Leena Casagrande

Ordförande: Timo Laaksonen

Vice ordförande: Juhana Turpeinen

Beslut i ärendet fattades enhälligt på förslag av Ruohonen.

Sfm § 199

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna stadsstyrelsens ovannämnda förslag.

BeslutStadsfullmäktige beslutade enhälligt på förslag av Manni understödd av Auvinen att remittera ärendet för ny beredning.