Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd3529.04.20216
Stadsstyrelsen24824.05.202115
Stadsfullmäktige16014.06.202132

5144-2021 (00 01 01)

Uppdatering av instruktionen för det regionala räddningsväsendet

Sammandrag: -

Efrn § 35

Räddningsdirektör Jari Sainio och räddningschef Mika Kontio 22.4.2021:

Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd har på sitt möte 11.6.2020 § 43 godkänt räddningsverkets nya strategi, Strategi 2030. Egentliga Finlands regionala räddningsverk är en riksomfattande vägvisare i branschen och producerar olycksförebyggande, räddnings-, säkerhets- och akutvårdstjänster av hög kvalitet. Räddningsverket spelar en betydande roll vid uppbyggandet av ett säkert och risktåligt Egentliga Finland, vilket innebär att man i strategin betonar en riskbaserad verksamhet, räddningsväsendets goda beredskap, samarbete, tjänsternas kvalitet och enhetlighet samt aktiv kommunikation och utveckling. Strategin genomförs via ledningen av räddningsverkets kärn- och stödprocesser. Dessutom utgör en planmässig kommunikation en väsentlig faktor vad gäller att genomföra strategin och är ett viktigt verktyg för ledningen. Räddningsverkets kärnprocesser, förebyggande av olyckor, räddningsverksamheten, tillhandahållandet av akutvårdstjänster, den civila beredskapen, personalen och utvecklingsverksamheten bildar insatsområden.

De strategiska målen utgör hela räddningsverkets gemensamma riktlinjer, med vilka räddningsverkets grundläggande uppgifter förtydligas och betonas. Räddningsverket har en helhetsbild av samhällets risker och det rådande läget baserat på fortlöpande analyser:

· Räddningsverket har beredskap att möta områdets risker med sitt eget agerande.

· Räddningsverket är en stark samordnare inom civil beredskap och en pålitlig samarbetspartner.

· Tjänsterna har organiserats på ett högklassigt, kostnadseffektivt och jämlikt sätt.

· Var och en är medveten om och bär ansvaret för sin egen, samhällets och omgivningens säkerhet.

· Vi kommunicerar öppet, professionellt och jämlikt.

· Räddningsverket utvecklar aktivt sin verksamhet.

· Vår personal mår bra.

Det är möjligt att uppnå målen i visionen och strategin för år 2030 under förutsättning att verksamhetsstadgan uppdateras vad gäller bl.a. räddningsverkets serviceområden och personalens placering inom dessa. I samband med uppdateringen av verksamhetsstadgan sågs det fortsättningsvis vara viktigt att uppgifterna mellan serviceområdena och deras personal samt deras befogenheter fastställs mer noggrant genom ett separat arbetsarrangemang. Med dessa kan man tillsammans möjliggöra en ”kort väg” inom beslutsfattandet samt smidiga kärn- och stödprocesser.

Enligt räddningsverkets verksamhetsstadga (Kf 16.11.2009 § 250) 3 § godkänner nämnden den verksamhetsstadga med hjälp av vilken den godkänner ordnandet av verksamheten inom den underlydande organisationen. Den regionala räddningsnämnden fattade ett beslut om räddningsverkets verksamhetsstadga (uppdatering) 18.3.2021 § 28.

Bilaga 1Verksamhetsstadgan för Egentliga Finlands räddningsverk från och med den 1.1.2022

Räddningsverkets instruktion behöver uppdateras för att kunna fungera tillsammans med verksamhetsstadgan. Motsvarande uppdatering förverkligades i samband med att räddningsverkets strategi 2020 godkändes och verksamhetsstadgan uppdaterades år 2009. Räddningsverket har berett räddningsverkets instruktion vilken träder i kraft den 1.1.2022 för den regionala räddningsnämnden och ytterligare för Åbo stadsfullmäktige. Ändringar i den gällande instruktionen har antecknats i bilaga 2 med överstrykningar och röd text.

Bilaga 2Ändringar i instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk

Bilaga 3Instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk från och med 1.1.2022

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd presenterar den uppdaterade instruktionen enligt bilaga 3 för Egentliga Finlands räddningsverk från och med den 1.1.2022 för Åbo stadsfullmäktige.

BeslutFörslaget godkändes.

Ssn § 248

Bilaga 1Instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk från och med 1.1.2022

Tilläggsmaterial 1Ändringar i instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk (på finska)              

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk så att den träder i kraft 1.1.2022.

Sfm § 160

Bilaga 1Instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk från och med 1.1.2022

Tilläggsmaterial 1Ändringar i instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk (på finska)              

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk så att den träder i kraft 1.1.2022.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Efrn § 35
Bilaga 1:Verksamhetsstadgan för Egentliga Finlands räddningsverk från och med den 1.1.2022
Bilaga 2:Ändringar i instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk
Bilaga 3:Instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk från och med 1.1.2022

Sfm § 160
Bilaga 1:Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtosääntö 1.1.2022 alkaen / Instruktionen för Egentliga Finlands räddningsverk från och med 1.1.2022