Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen27607.06.20214
Stadsfullmäktige15714.06.202129

5742-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Projektplan för byggnad som ersätter de ersättande lokalerna för skolan Wäinö Aaltosen koulu

Sammandrag: -

Ssn § 276

Lokalchef Minna Juselius, projektchef Tommy Gustafsson och byggherreingenjör Iiro Tainio 26.5.2021:

Byggnaden i Överby som hör till skolan Wäinö Aaltosen koulu togs ur bruk på grund av problem med inneluften i mars 2017. Gällande denna byggnad har hyresavtalet med bildningssektorn hävts. Byggnaden i Överby inrymde tidigare både skol- och biblioteksverksamhet. Skolverksamheten överfördes till skolan Wäinö Aaltosen koulus andra lokaler och i baracker som tillfälligt placerades på gården. Barackerna är inte en permanent lösning, utan lokalbehovet hos alla dessa funktioner bör kunna lösas på ett permanent sätt.

Det föreslås att den nedlagda biblioteks- och skolbyggnaden i Överby samt barackerna som ersatte denna ersätts med en nybyggnad. Nybyggnaden byggs på den gamla byggnadens ställe i Överby. Lokalerna ska inrymma undervisningslokaler, lokaler för morgon- och eftermiddagsverksamhet samt förskoleundervisning, en grupplokal för småbarnspedagogiken, lokaler för sambruk och skolhälsovårds- och elevvårdslokaler.

Dimensioneringsgrund

Den grundläggande utbildningen

Elevernas grundläggande arbete i egna klasser med hänsyn till integrering, flexibla grupper och specialundervisning. I projektplaneringsskedet ökade antalet elever från 150 till 160 och med en smågruppslokal, eftersom skolans smågrupp inte hade lokaler i de nuvarande lokalerna.

Morgon- och eftermiddagsverksamheten

Alla barn i årskurs 1 och 2 eller som antagits eller överförts till specialundervisningen vid skolans morgon- och eftermiddagsverksamhet kommer att placeras i skolbyggnaden i Överby. Antalet barn kommer antagligen att vara 90 barn och verksamhet ordnas av två olika producenter. Morgonverksamhet ordnas klockan 7.30–10.00 och eftermiddagsverksamhet klockan 11.00–17.00. Båda serviceproducenterna behöver en s.k. hembo och därtill utnyttjas andra lokaler som blir lediga i skolan i verksamheten.

Förskoleundervisningen

I skolbyggnaden i Överby placeras fyra förskoleundervisningsgrupper, sammanlagt 84 barn. Verksamhetstiden för förskoleundervisningen och den kompletterande småbarnspedagogiken infaller mellan klockan 6 och 18. Förskoleundervisningslokalerna ska byggas så att det går att genomföra högklassig småbarnspedagogisk verksamhet och planering av förskoleundervisningen i dessa lokaler.

Den öppna småbarnspedagogiken

Cirka 15 föräldrar och cirka 15 barn deltar i den öppna småbarnspedagogiken. För verksamheten reserveras en egen lokal på cirka 70 m².

Välfärdssektorns funktioner

I skolhälsovårdslokalerna arbetar en hälsovårdare och en skolläkare samt tidvis andra experter och aktörer, såsom en psykiatrisk sjukvårdare, fysioterapeut, munhygienist, hälsovårdarstudent eller medicine kandidat. I skolhälsovården besöker eleverna hälsovårdaren med låg tröskel utan tidsbokning under hela dagens lopp.

Allaktivitetsrum för sambruk

Lokalen för sambruk betjänar olika förhandlingssituationer och arbetsstationer installeras i lokalen. Lokalerna används av psykologer, munhälsovården, den psykiatriska sjukvården, fysioterapin, förskolan (daghemsföreståndaren), eftermiddagsklubben och skolan. Lokalen förses med en dB-mellanvägg så att lokalen kan användas av två aktörer samtidigt.

Omfattning

Nybyggnaden är cirka 1 801 brm2, dess bruksyta är cirka 1108 m² och utrymmena mellan rummen, entréhallen och tekniska utrymmen cirka 392 m² (rumsarea).

Byggnadens skyddsrum dimensioneras enligt gällande bestämmelser och med beaktande av antalet personer och de två andra skydden på tomten blir dimensioneringen för det nya skyddet 165 m², gällande vilket man har kommit överens med räddningsmyndigheten att minska storleken till 135 m².

Kostnadseffekter

Uppskattning av målpriset för nybyggnaden

Priser (moms 0 %)

- Uppskattat målpris på basis av lokalprogrammet 4.689.000 € (moms 0 %).

- Konstnärligt element 46.890 €

- Arvoden för utkasten i anbudsskedet 10.000 €

- Den totala kostnadsberäkningen 4,75 M€

Uppskattning av de nya lokalhyrorna

Nybyggnadsprojektet medför hyreseffekter för användarna. Preliminärt uppskattas hyrorna uppgå till ungefär följande:

- Bildningssektorn             32.838 €/mån   394.056 €/år

- Välfärdssektorn             1.504 €/mån   18.043 €/år

Lös egendom anskaffas av användaren och sektorerna ska förbereda sig för kostnaden för lös egendom i sina egna budgeter.

Tidtabell

För upphandling av projektplaneringen och för planeringen ska reserveras 9 månader. För upphandling av byggandet och för byggandet ska reserveras 5+14 månader. Målet är att projektet färdigställs 2024.

Projektet kan inledas efter att ett investeringsbeslut har fattats.

Utlåtanden

Lokalitetstjänsterna begärde utlåtanden om projektplanen av nämnden för fostran och undervisning, social- och hälsovårdsnämnden och stadsmiljönämnden.

Nämnden för fostran och undervisning godkände projektplanen och beslutade att förbinda sig till kostnaderna i projektplanen (Kasopelk 12.5.2021 § 69).

I utlåtandet framfördes att ”nybyggnaden ska byggas så att den är ändringsbar, på så sätt kan byggnaden flexibelt utnyttjas både för småbarnspedagogikens och för den grundläggande undervisningens behov”.

Stadsmiljönämnden godkände projektplanen och framförde i sitt utlåtande att tryggheten vid lämning och hämtning av elever ska beaktas ur allas synvinkel vid den fortsatta planeringen (Smn 18.5.2021 § 184).

Social- och hälsovårdsnämnden godkände projektplanen och beslutade att förbinda sig till dess kostnader så att familje- och socialtjänsternas och hälsovårdstjänsternas kommentarer till lokalbehoven i utlåtandena ska beaktas vid den fortsatta planeringen (Sosterla 19.5.2021 § 196).

Bilaga 1Projektplanen

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektplanen för en byggnad som ersätter de ersättande lokalerna för skolan Wäinö Aaltosen koulu i bilaga 1.  I den fortsatta planeringen ska kommentarerna i social- och hälsovårdsnämndens utlåtande beaktas utan att den sammanlagda storleken av lokalprogrammet ökar.

BeslutFörslaget godkändes.

Direktören för servicenätet Minna Juselius deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 157

Bilaga 1Projektplanen

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektplanen för en byggnad som ersätter de ersättande lokalerna för skolan Wäinö Aaltosen koulu i bilaga 1.  I den fortsatta planeringen ska kommentarerna i social- och hälsovårdsnämndens utlåtande beaktas utan att den sammanlagda storleken av lokalprogrammet ökar.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 157
Bilaga 1:Hankesuunnitelma / Projektplanen