Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen26031.05.20215
Stadsfullmäktige15614.06.202128

6014-2021 (02 05 00, 12 04 01)

Förlängning av hyresavtalet för Alfa idrottscentrum

Sammandrag: -

Ssn § 260

Liiklk § 45

Idrottsplatschef Oskari Nummi:

Bakgrund

Åbo stads idrottstjänster har påbörjat en omfattande utredning av idrottsplatsnätet. I första skedet år 2016 utarbetades en plan för idrottsplatser 2029. För tillfället handlar utredningen om att avgöra framtiden för nio centrala idrottsplatser/idrottshelheter som nått slutet av sin livscykel. I anslutning till detta bereds riktlinjer på stadsnivå, avsikten är att dessa föreläggs för beslut på hösten 2021. Syftet med dessa är att staka ut riktlinjer för att uppdatera och förnya idrottsförhållandena i Åbo.

Utöver dessa nio centrala idrottsplatser som ska behandlas minskas nätverket av inomhusgymnastiksalar i och med att gymnastiksalarna i anslutning till skolor läggs antingen helt eller tillfälligt ner bl.a. på grund av akuta inneluftsproblem och planerade renoveringar. Av de 59 gymnastiksalarna i nätverket är fem salar (1 772 m²) för tillfället ur bruk. Under 2021 är fem gymnastiksalar (2 425 m²) ur bruk i 2–6 månader på grund av renoveringar. Under de närmaste åren kommer sju gymnastiksalar (3 196 m²) att renoveras under flera års tid och sju gymnastiksalar (2 276 m²) avlägsnas helt från nätverket under åren 2021–2025. Med tanke på statistiken 2019 skulle detta innebära att motionstiderna minskar med cirka 22 000 timmar per år, varav cirka 61 % utgör verksamhet för ungdomar under 20 år. Av idrottsgrenarna har minskningen av antalet gymnastiksalar mest påverkat gymnastik och innebandy, och kommer att påverka även volleyboll, korgboll, futsal och handboll.

De ovannämnda ändringarna i idrottsplatsnätet påverkar verksamheten hos motions- och idrottsföreningar i Åbo genom att de minskar dessa föreningars idrottsförhållanden och försämrar deras verksamhetsförutsättningar. Också skolidrotten är mycket svår att genomföra eftersom gymnastiksalar som behövs för gymnastikundervisningen inte beaktas i utredningen av ersättande lokaler.

Alfa idrottscentrum

Ett av mest centrala objekten som behöver en lösning på idrottsplatsnätverkets framtid är Alfa idrottscentrum som togs i bruk för idrott år 1998. Centret är beläget i en fastighet som ägs av Liikunta Barker Oy i stadsdelen Raunistula cirka 2,5 kilometer från Åbo centrum. Åbo stads hyresavtal gällande lokalerna i Alfa upphör 31.12.2023. I Alfa uppgår arean för idrottslokalerna till totalt 4 221 m² och för omklädningsrum och entréhall till 633 m². Idrottsgrenarna fördelas i redskapsgymnastik (1 345 m²), budogrenar (1 074 m²), brottning (570 m²), bordtennis (553 m²), boxning (366 m²) och tyngdlyftning (313 m²). Idrottslokalernas höjd är cirka 4–6,7 meter. 

Alfa idrottscentrum används i huvudsak av cirka 2 850 medlemmar i 26 motions- och idrottsföreningar i Åbo samt av skolidrotten och Åboregionens Idrottsakademi. Antalet besök uppgick till närmare 150 000 år 2019. För tillfället finns det inte möjlighet att använda Alfa meröppet. I Alfa finns förhållanden som Åbo stad erbjuder flera grenar som ställer speciella krav på utrustning. När hyresavtalet med Alfa upphör kan staden inte erbjuda användarna någon annan ersättande lokal ur det befintliga idrottsplatsnätverket. Enligt en enkät som gjordes i januari 2020 (n=25) framhäver motions- och idrottsföreningar Alfa idrottscentrums betydelse som ett livsviktigt träningsförhållande för flesta av de föreningar som tränar där. Ungefär en tredjedel av föreningarna upplever dock att lokalstorleken och antalet turer i Alfa begränsar deras verksamhet och rekrytering av nya medlemmar. Särskilt de nuvarande redskapsgymnastiksalarna är för små både när det gäller trygghet och en ändamålsenlig hobbyintensitet. Förutom redskapsgymnastiken behöver tyngdlyftningen och boxningen mer utrymme med tanke på antalet besökare, lokalstorlek och reserveringsgrader. Behovet av tilläggsutrymme är i sin helhet cirka 1 700 m².

Hyresavtal

Det är inte möjligt att arbeta fram planer och beslut om ersättande lokaler så snabbt att man innan hyresavtalet för Alfa idrottscentrum upphör skulle hinna ordna nya idrottslokaler i motsvarande storleksklass. Därför har staden inlett förhandlingar med idrottscentrets ägare om att förlänga hyresavtalet. Enligt planerna skulle hyresavtalet förlängas med fem (5) ytterligare år. Därmed skulle hyresavtalet gälla fram till 31.12.2028. Enligt denna tidtabell är det realistiskt att bereda en långsiktig plan för hur idrottsförhållandena som nu utövas i lokalerna kan ersättas för årtionden framåt.

På grund av behovet av idrottslokaler har Åbo stad i samband med fortsatta förhandlingar om att förlänga hyresavtalet med Alfa idrottscentrum börjat utreda huruvida det är möjligt att hyra tilläggslokaler också för idrottsverksamhet i fastigheten. Idrottstjänsterna och lokalernas ägare har tillsammans utarbetat en plan över tilläggslokaler som skulle utvidga de nuvarande idrottslokalerna i Alfa med antingen 1 634 m² eller 1 851 m². Åbo stad har samtidigt förhandlat om eventuella nya konstnärslokaler i samma fastighet, som delvis påverkar de planerade idrottslokalernas läge och innehåll.

Fastighetsägaren har lämnat ett anbud om förlängning av hyresavtalet för de nuvarande lokalerna samt alternativa anbud gällande hyrning av tilläggslokaler med ett lika långt hyresavtal. Stadens lokalitetstjänster har utifrån anbudet som lämnats in berett en intern hyreskalkyl (bilaga 1) som omfattar administrativa kostnader och bl.a. städning. I alternativ 1 i hyreskalkylen läggs fram en kostnad i anslutning till en förlängning av hyresavtalet för de nuvarande lokalerna. Årshyran för de nuvarande lokalerna (tilläggsmaterial 1, på finska) skulle vara 440 547 euro (moms 0%). Vad gäller tilläggslokaler finns det två alternativ, beroende på om samma fastighet också kommer att inrymma konstnärslokaler. I alternativ 2 (tilläggsmaterial 2, på finska) skulle årshyran för en extra lokal på 1 634 m² vara 186 228 euro (moms 0%) och i alternativ 3 (tilläggsmaterial 3, på finska) skulle årshyran för en extra lokal på 1 851 m² vara 220 591 euro (moms 0%). Anbudet innehåller ändringsarbeten i lokalerna som ägaren ansvarar för, dvs. de har beaktats i det totala hyresbeloppet. Dessutom förorsakas kostnader för användningen av idrottslokaler varje år, bl.a. för el, vatten och möbler.

Hyrningen av en extra lokal förutsätter tilläggsanslag i idrottsnämndens budget på antingen 186 228 € (moms 0%) eller 220 591 € (moms 0%). Dessutom ska idrottstjänsterna utrusta de extra lokalerna. Kostnaderna för idrottsutrustning är cirka 100 000 euro. Extra kostnader förorsakas också av utvidgandet av Alfas passerkontrollsystem och bl.a. ändringar av kameraövervakningen i arbetslokalerna. De sammanlagda kostnaderna för utrustningen och ändringsarbetena är 130 000 euro. Anskaffningarna kan till stor del utnyttjas för något annat ändamål efter att hyresavtalet upphört. Idrottsnämndens budget ska innehålla anslag för kommande år för att täcka kostnaderna för tilläggslokalerna.

Ur idrottstjänsternas synvinkel är det viktigt att trygga idrottsverksamhetens tillräckligt långa fortsättning i Alfa idrottscentrum genom att förlänga hyresavtalet. Gällande tilläggslokaler ger alternativ 2 användarna de bästa förutsättningar att utöva idrott. I alternativ 2 är också de årliga kostnaderna förmånligare än i det andra anbudet för tilläggslokaler. Tack vare tilläggslokalen kan man delvis också svara mot behovet som uppstått på grund av avskaffandet av idrottslokaler. Om stadens konstnärslokaler placeras i samma fastighet, väljs en tilläggslokal och tillhörande kostnader enligt alternativ 3.

Bilaga 1Åbo stads lokalitetstjänsters kalkyl

Tilläggsmaterial 1Planritning av Alfa Idrottscentrums nuvarande lokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 2Alternativ 2 för tilläggslokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 3Alternativ 3 för tilläggslokaler (på finska)

Sektordirektör Minna Sartes:

FörslagIdrottsnämnden föreslår för stadsstyrelsen att den föreslår vidare för fullmäktige att hyresavtalet gällande Alfa idrottscentrum nuvarande lokaler förlängs fram till 31.12.2028 och att tilläggslokaler hyrs enligt alternativ 2 som nämns ovan, vilket innebär en total hyra på 626 776 €/år (moms 0 %).

Om stadens konstnärslokaler placeras i samma fastighet, föreslås att idrottslokaler hyrs enligt alternativ 3, vilket innebär en total hyra på 661 138 €/år (moms 0%).

BeslutFörslaget godkändes med följande tillägg: ”Dessutom ska staden se till att trygga förhållandena för innebandy också i fortsättningen”.

Beslut fattades enhälligt på förslag av Lahti understödd av Jakobsson.

Lokalchef Minna Juselius 26.5.2021:

Liikunta Barker Oy har lämnat indikativa hyresanbud om Liikunta Barkers fastighetslokaler för både idrotts- och konstnärsbruk. Gällande idrottslokaler finns det tre alternativ:

  1. hyresavtalet för de befintliga lokalerna förlängs fram till 31.12.2028 och små ändringar görs i lokalerna (4 860 m2)
  2. hyresavtalet för de befintliga lokalerna förlängs fram till 31.12.2028 och tilläggslokaler hyrs i första våningen (1 634 m2)
  3. hyresavtalet för de befintliga lokalerna förlängs fram till 31.12.2028 och tilläggslokaler hyrs i första våningen (1 851 m2)

Idrottsnämnden har föreslagit att det befintliga hyresavtalet förlängs och att det första valet till tilläggslokaler är alternativ 2 med 1 634 m2 tilläggsutrymme. Om staden samtidigt skulle hyra konstnärslokaler från fastigheten är det andra valet alternativ 3.

Lösningsförslaget gällande konstnärslokaler som läggs fram till stadsstyrelsen omfattar inte konstnärslokalerna som staden hyr i Liikunta Barkers fastighet. I fråga om extra idrottslokaler bör man därmed välja alternativ 2. Ur ekonomisk synvinkel är detta det förmånligaste och verksamhetsmässigt bättre alternativet för placeringen av idrottsfunktioner i fastigheten.

Kostnadsverkningarna för staden är följande i alternativ 2:

Hyran som utbetalas består av hyra för den befintliga lokalen som höjs på grund av ändringsarbetena med 1 500 €/mån, vilket leder till en totalhyra på 29 000 €/mån (348 000 €/år). På detta läggs till hyran för tilläggslokalerna i första våningen, dvs. 12 970 €/mån (156 000 €/år).

Sammanlagt är hyran som utbetalas per år 504 000 € (moms 0 %). Den totala hyran är den s.k. bruttohyran. Hyresgästen betalar inte några övriga kostnader till hyresvärden för användningen av lokalen. I den totala hyran ingår dock varken städning av de lokaler som står i hyresgästens uteslutande användning (inkl. fönstertvätt) eller hyresgästens el- och vattenkostnader.

Den interna hyran som riktas till idrottstjänsterna är 626 776 €, såsom idrottsnämnden framfört. I hyran ingår de normala posterna för intern hyra, inkl. städning. Idrottstjänsterna betalar separat för el och vatten.

Bilaga 1Hyresavtal

Tilläggsmaterial 1Planritning av Alfa Idrottscentrums nuvarande lokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 2Alternativ 2 för tilläggslokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 3Alternativ 3 för tilläggslokaler (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Lokalchef Minna Juselius deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 156

Bilaga 1Hyresavtal

Tilläggsmaterial 1Planritning av Alfa Idrottscentrums nuvarande lokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 2Alternativ 2 för tilläggslokaler (på finska)

Tilläggsmaterial 3Alternativ 3 för tilläggslokaler (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 156
Bilaga 1:Vuokrasopimus / Hyresavtal