Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsmiljönämnden16711.05.20217
Stadsmiljönämnden17718.05.20213
Stadsstyrelsen24724.05.202114
Stadsfullmäktige15414.06.202126

2238-2019 (10 02 03, 02 08 00)

Förslag till detaljplaneändring; Rosenkvarteret 2.0, (VII) 7:e stadsdelen (adress Skolgatan 10-12, Allegatan 11) (5/2019)

Sammandrag:

Detaljplaneändringen möjliggör byggande av bostäder, affärer och kontor i området samt daghems- och serviceverksamhet utöver verksamheten vid Rosenkvarterets välfärdscenter. Parkeringen på planområdet byggs huvudsakligen under jorden. Byggrätten på kvartersområdet för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader är 19 000 v-m2, varav ökningen av byggrätten motsvarar 14 300 v-m2. Byggrätten på välfärdscentrets område (12 000 v-m2) ändras inte. Genom förslaget till detaljplaneändring görs Skolgatans gatuområde bredare för att möjliggöra en allé och parkering längs gatan. Byggandet på Skolgatan och andra allmänna områden orsakar investeringskostnader för staden. Dessa kostnader med tillhörande beställaruppgifter har uppskattats uppgå till ca 196 000 euro (moms 0 %). Kostnadsberäkningen föreläggs fullmäktige för godkännande i samband med godkännandet av detaljplanen. Samtidigt ges svar på en anmärkning som lämnats in under framläggningstiden.

Smn § 167

Stadsmiljösektorn, planläggning, planläggningsarkitekt Anna-Leena Jokitalo 21.4.2021:

Ett förslag till detaljplaneändring daterat 1.3.2021 har utarbetats för tomterna 15–17 i kvarter 32 i VII stadsdelen och en del av Skolgatan.

Planområdets areal är 15 989 m².

Beskrivning av detaljplanen

Genom planändringen ändras två tomter för daghemsbyggnader med två våningar till ett kvartersområde AL-1 för bostads-, affärs- och kontorsbyggnader, där även daghemslokaler och andra servicelokaler får placeras. Planändringen ger möjlighet att bygga byggnader med högst 9 våningar på tomterna längs gatorna. Till byggnadsytan vid Skolgatan hör en byggnadsyta för en byggnad med 1 våning, där ett daghem eller andra servicelokaler får placeras.

Gällande Rosenkvarterets välfärdscenter bevaras planen i huvudsak som den nu är. I detaljplanen är området ett kvartersområde för byggnader för social verksamhet och hälsovård YSA-1, där ett servicecenter med tillhörande bostäder får placeras.

Genom detaljplaneändringen breddas Skolgatans gatuområde för att möjliggöra en allé och parkering längs gatan.

Byggrätten i kvartersområdet AL uppgår till 19 000 v-m2, vilket ökar byggrätten i området med 14 300 v-m2. I kvartersområdet får dessutom byggas högst 600 v-m2 gemensamma lokaler för invånarna utöver den angivna byggrätten. På markplanet får också byggas cykel- och barnvagnsförråd, avfallsrum och körrampskonstruktioner utöver den angivna byggrätten. I och med detaljplaneändringen är byggrätten på Rosenkvarterets välfärdscenters tomt även i fortsättningen 12 000 v-m2.

Arealen för kvartersområdet AL är efter breddandet av Skolgatans gatuområde cirka 7 833 m2, vilket innebär att områdets exploateringsgrad är e = 2,43. Exploateringsgraden för kvartersområdet YSA är e = 1,64. Parkering byggs huvudsakligen under jorden.

Området kommer att få uppskattningsvis 360 nya invånare.

Målen med detaljplaneändringen

Genom detaljplaneändringen Rosenkvarteret 2.0 strävar man efter att bevara Rosenkvarterets välfärdscenters verksamhet och därtill möjliggöra bostadsbyggande och daghemsverksamhet i området. Välfärdscentrets tomt ingår för att möjliggöra uppvärmda inomhusförbindelser. Detta mål har under planläggningsprocessen bearbetats tillsammans med en representant för sökanden så att planbestämmelserna ger möjlighet till en takbelagd förbindelse mellan kvartersområdena.

Målet med förslaget till detaljplaneändring är byggande av byggnader med ungefär 8 våningar som passar väl in i den omgivande miljön. Parkeringen i planområdet placeras huvudsakligen under jorden. Avsikten är att bevara de träd som finns i kvarteret.

Målet med detaljplaneändringen är att förtäta stadsstrukturen och öka stadscentrumets livskraft.

Planläggningsskeden

Utarbetandet av detaljplaneändringen grundar sig på TVT Asunnot Oy:s initiativ som inlämnats 2012 med fullmakt av Åbo fastighetsaffärsverk (nuvarande stadsmiljösektorn/tomttjänsterna).

Planen har anhängiggjorts i planläggningsöversikten 2019. Stadsmiljönämnden godkände målen och antecknade programmet för deltagande och bedömning för kännedom 21.5.2019 § 206.

Ett meddelande om anhängiggörandet av detaljplaneändringen skickades per brev till parterna 27.5.2019 (inkl. programmet för deltagande och bedömning). Planändringsområdet har utvidgats under planläggningsprocessen och programmet för deltagande och bedömning har uppdaterats i samband med detta 11.5.2020.

Förslaget till detaljplan var offentligt framlagt 15.6–5.8.2020. Förslaget var samtidigt på remissrunda hos myndigheterna.

Mötet för allmänheten ordnades 17.6.2020 som ett virtuellt möte där mål och material i anknytning till förslaget för detaljplan och en översiktsplan för detaljplanen presenterades. Deltagarna ställde inga frågor under mötet.

Stadsmiljönämnden remitterade förslaget till detaljplaneändring, daterat 22.5.2020 och ändrat 21.8.2020 på basis av utlåtanden, för ny beredning 22.9.2020 § 309. Motiveringarna till remitteringen var: Planen utarbetas så att punkthuset på innergården avlägsnas och daghemmet flyttas till markplanet i byggnadsmassan mot Skolgatan så att gården kan bevaras. För att bevara byggrätten undersöks möjligheten att öka byggnadsmassans stomdjup och gradering vid Skolgatan, att bygga ovanpå in- och utfartsöppningen samt att höja byggnaderna med högst en våning.

Ett nytt förslag till detaljplaneändring daterat 1.3.2021 var framlagt 15.3–13.4.2021. Förslaget var samtidigt ute på remiss.

Fyra utlåtanden och en anmärkning lämnades in. På basis av utlåtanden och anmärkningen gjordes inga ändringar i förslaget till detaljplan. Visualiseringsbilden avlägsnades från plankartan.

Svaret på anmärkningen finns i bilaga 2 och i rapporten om växelverkan. Också utlåtandena med svar har beskrivits i rapporten för växelverkan.

Infrastrukturkostnader

Genomförandet av planen orsakar endast lite byggande på allmänna områden, närmast gatuändringar och byggande av en öppen plats. Byggandet av Skolgatan och andra allmänna områden, som detaljplaneändringen möjliggör, orsakar investeringskostnader för staden. Dessa kostnader med tillhörande beställaruppgifter har uppskattats uppgå till ca 196 000 euro (moms 0 %).

Följande skede

Förslaget till detaljplaneändring kan föreläggas stadsfullmäktige genast efter att stadsmiljönämnden har godkänt det, för förslaget har redan varit framlagt och det behövs inget markanvändningsavtal.

Lagrum som tillämpas

Markanvändnings- och bygglagen 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § och 66 §.

Markanvändnings- och byggförordningen 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § och 32a §.

Bilaga 1Karta Rosenkvarteret 2.0

Bilaga 2Svaret på anmärkningen

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 2Statistikblankett Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 3Rapport om växelverkan 21.4.2021 (på finska)

Tilläggsmaterial 4Utlåtandena om förslaget till detaljplan (på finska)

Tilläggsmaterial 5Anmärkning, As Oy Kouluahde 12.4.2021 (på finska)

Utredningar och rapporter, www.turku.fi/sv/plansokning

Markanvändningsdirektör Jyrki Lappi:

FörslagStadsmiljönämnden beslutar att godkänna svaret på anmärkningen (bilaga 2) och föreslå för stadsstyrelsen att förslaget till detaljplaneändring för Rosenkvarteret 2.0, daterat 1.3.2021, föreläggs stadsfullmäktige för godkännande.

Dessutom godkänner stadsmiljönämnden för sin del kostnadskalkylen över infrastrukturkostnader på 196 000 euro (moms 0 %) för de allmänna områdena i planområdet Rosenkvarteret 2.0 och överlåter kostnadskalkylen vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för behandling i samband med behandlingen av detaljplaneändringen för Rosenkvarteret 2.0.

BeslutÄrendet bordlades enhälligt på förslag av Sandelin understödd av Lähteenmäki.

Smn § 177

Bårdlagt 11.5.2021 § 167

BeslutFörslaget godkändes.

Beslut i ärendet fattades efter två omröstningar.

Omröstning 1

Vid den första omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins förslag till bordläggning understött av Lähteenmäki.

Vid omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, Ilmanen, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För förslaget till bordläggning röstade förutom Lähteenmäki även Sandelin som understödde honom.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 11–2.

Omröstning 2

Vid den andra omröstningen röstades mellan fortsatt behandling av ärendet och Sandelins följande förslag till återremiss understött av Lähteenmäki:

”Förslag till detaljplaneändring; Rosenkvarteret 2.0, (VII) 7:e stadsdelen (adress Skolgatan 10–12, Allégatan 11) (5/2019) remitteras för ny beredning. Nuläget för daghemmet med gården på Skolgatan 12 bevaras i planförslaget, dvs. daghemsbyggnaden och den öppna innergården i kvarteret bevaras.”

Vid omröstning med namnupprop röstade Hellsten, Lintunen, Anttila, Muurinen, Laukkanen, Ilmanen, Wirén, Euro, Häkkinen, Manni och Ilvessalo för fortsatt behandling av ärendet.

För återremissförslaget röstade förutom Sandelin även Lähteenmäki som understödde henne.

Behandlingen av ärendet fortsatte med rösterna 11–2.

Motiveringar till Sandelins förslag till återremiss:

”Daghemsbyggnaden på Skolgatan 12 är i gott skick och en användbar byggnad med en tillräckligt lång livscykel. I centrumområdet är det svårt att hitta lämpliga tomter för nya daghem så att det inte är vettigt att riva daghemmet. Rivning av byggnaden stöder inte heller den hållbara utvecklingen. Byggnaden har också ett kultur- och socialhistoriskt värde. Att bevara den stora och öppna gården med jordbotten i mitten av kvarteret förbättrar också grönskan och trivseln i kvarteret och är en hållbar lösning med tanke på dagvatten.

I samband med behandlingen av detaljplaneförslaget har man inte föreslagit nämnden hur de ersättande lokalerna för den ifrågavarande daghemsbyggnaden skulle genomföras om daghemmet skulle rivas.”

Ssn § 247

Bilaga 1Karta Rosenkvarteret 2.0

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 1Statistikblankett Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 1Rapport om växelverkan 21.4.2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 1.3.2021 daterade förslaget till detaljplaneändring för Rosenkvarteret 2.0.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 196 000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Rosenkvarteret 2.0.

BeslutFörslaget godkändes.

Lindfors förslag till återremiss med följande innehåll förföll i brist på understöd:

”Förslag till detaljplaneändring; Rosenkvarteret 2.0, (VII) 7:e stadsdelen (adress Skolgatan 10–12, Allégatan 11) (5/2019) remitteras för ny beredning. Nuläget för daghemmet med gården på Skolgatan 12 bevaras i planförslaget, dvs. daghemsbyggnaden och den öppna innergården i kvarteret bevaras.”

Motiveringar:

Daghemsbyggnaden på Skolgatan 12 är i gott skick och en användbar byggnad som ännu har tillräckligt lång livscykel. I och med beslutet skulle platserna för småbarnspedagogik i finskspråkiga daghem minskas, vilket är problematiskt. På centrumområdet finns också i fortsättningen behov för daghem och att få tag på nya, ersättande lokaler är inte alls en självklarhet.

Bevarandet av byggnaden skulle av Åbo vara ett beslut i linje med principerna för hållbar utveckling. Att bevara den stora och öppna gården med jordbotten i mitten av kvarteret förbättrar också grönskan och trivseln i kvarteret och är en hållbar lösning med tanke på dagvatten. Byggnaden har också ett kultur- och socialhistoriskt värde.”

Sfm § 154

Bilaga 1Karta Rosenkvarteret 2.0

Tilläggsmaterial 1Beskrivning Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 1Statistikblankett Rosenkvarteret 2.0 (på finska)

Tilläggsmaterial 1Rapport om växelverkan 21.4.2021 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 1.3.2021 daterade förslaget till detaljplaneändring för Rosenkvarteret 2.0.

Dessutom beslutar stadsfullmäktige godkänna kostnadsförslaget på 196 000 euro (moms 0 %) för infrastrukturen i de allmänna områdena i planområdet Rosenkvarteret 2.0.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 152 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt förslag till återremiss och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Lähteenmäki följande förslag till återremiss:

”Ärendet remitteras för ny beredning. ”Förslag till detaljplaneändring; Rosenkvarteret 2.0, (VII) 7:e stadsdelen (adress Skolgatan 10–12, Allégatan 11) (5/2019) remitteras för ny beredning. Nuläget för daghemmet med gården på Skolgatan 12 bevaras i planförslaget, dvs. daghemsbyggnaden och den öppna innergården i kvarteret bevaras.

Vid den nya beredningen indras den översta våningen i byggnaden vid Rosenkvartersstigen från fasaden. Dessutom minskas bredden på gaveln som sträcker sig till Skolgatan. Med dessa ändringar genomförs en byggnad som bättre anpassar sig till det omgivande byggnadsbeståndet.

Motiveringar:

Daghemsbyggnaden på Skolgatan 12 är i gott skick och en användbar byggnad som ännu har tillräckligt lång livscykel. I och med beslutet skulle platserna för småbarnspedagogik i finskspråkiga daghem minskas, vilket är problematiskt. På centrumområdet finns också i fortsättningen behov för daghem och att få tag på nya, ersättande lokaler är inte alls en självklarhet.

Bevarandet av byggnaden skulle av Åbo vara ett beslut i linje med principerna för hållbar utveckling. Att bevara den stora och öppna gården med jordbotten i mitten av kvarteret förbättrar också grönskan och trivseln i kvarteret och är en hållbar lösning med tanke på dagvatten. Byggnaden har också ett kultur- och socialhistoriskt värde.

Enligt planförslaget uppfyller byggandet inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i paragraf 54 i markanvändnings- och bygglagen. Genom att bevara daghemsbyggnaden vid Skolgatan 12 samt genom att ge byggnaden som vetter mot Rosenkvartersstigen ett lättare intryck får vi en bättre boende- och stadsmiljö.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordföranden följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins förslag till återremiss blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins återremissförslag, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Framlagt förslag om förkastande och dess behandling

Sandelin lämnade understödd av Oksanen följande förslag till förkastande:

”Förslaget förkastas. Daghemsbyggnaden på Skolgatan 12 är i gott skick och en användbar byggnad som ännu har tillräckligt lång livscykel. I och med beslutet skulle platserna för småbarnspedagogik i finskspråkiga daghem minskas, vilket är problematiskt. På centrumområdet finns också i fortsättningen behov för daghem och att få tag på nya, ersättande lokaler är inte alls en självklarhet.

Bevarandet av byggnaden skulle av Åbo vara ett beslut i linje med principerna för hållbar utveckling. Att bevara den stora och öppna gården med jordbotten i mitten av kvarteret förbättrar också grönskan och trivseln i kvarteret och är en hållbar lösning med tanke på dagvatten. Byggnaden har också ett kultur- och socialhistoriskt värde.

Enligt planförslaget uppfyller byggandet inte kraven på detaljplanens innehåll som anges i paragraf 54 i markanvändnings- och bygglagen. Genom att bevara daghemsbyggnaden vid Skolgatan 12 samt genom att ge byggnaden som vetter mot Rosenkvartersstigen ett lättare intryck får vi en bättre boende- och stadsmiljö.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 56 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.   

Bilaga 2Omröstningsförteckningarna


Bilagor:

Sfm § 154
Bilaga 1:Kartta Ruusukortteli 2.0 / Karta Rosenkvarteret 2.0
Bilaga 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna