Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsstyrelsen27807.06.20216
Stadsfullmäktige15914.06.202131

5746-2021 (10 03 01, 10 03 02)

Projektutredning för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo

Sammandrag: -

Ssn § 278

Lokalchef Minna Juselius, projektchef Tommy Gustafsson och byggherreingenjör Iiro Tainio 26.5.2021:

Syftet med projektutredningen för skolhuset Nummen koulutalo är att bygga om ytorna och förnya tekniken i det nuvarande skolhuset och gymnastiksalsbyggnaden. Inomhusluften har undersökts i byggnaderna, vars strukturella reparationer och åtgärder som föreslås i samband med ombyggnaden tas i beaktande vid projektplaneringen. Projektutredningen grundar sig på byggnadens skick och uppkomsten av ombyggnadsbehov.

Projektbeskrivningens centrala innehåll

Ombyggnaden av de nuvarande lokalerna garanterar en långvarig och ändamålsenlig lösning på utrymmesbehoven för den nuvarande verksamheten i skolorna Katariinan koulu och Nummenpakan koulu.  De verksamhetsmässiga ändringarna beaktar också användarens specialbehov och tillgängligheten i den gamla fastigheten.

Maximiantalet elever i skolbyggnaden dimensioneras till 350. Antalet anställda är 72 personer. Antalet personer som deltar i morgon- och eftermiddagsverksamheten är 40 elever och 3 vuxna.

I samband med ombyggnaden förses undervisningslokalerna med flyktvägar och de gamla brandsektionerande mellandörrarna förnyas. Dessutom ökas antalet toaletter i byggnaden och förbättras byggnadens tillgänglighetsnivå.

Målet för gårdsområdet är att göra lämningen och hämtningen av elever på tomten och uteverksamheten smidigare och tryggare. Tillgängligheten beaktas också vid planeringen av rastgården. Frågor som man särskilt beaktar vid uppställandet av planeringsmål är bland annat ergonomi, ekologi, tillgänglighet, estetik, akustik och belysning. Särskild uppmärksamhet fästs också vid digitala och datatekniska färdigheter. Lokalerna ska lämpa sig för den gällande läroplanen.

Planeringen ska göras så att normerna för byggandet uppfylls, men utan att eftersträva en högre kvalitet än det.

Apparatanskaffningar

1) Trapphiss till gymnastiksalens socialutrymmen.

2) Byggnaden kommer att ha följande lokalapparatsystem:

3) System som byggnadsanvändarna behöver i sin verksamhet är:

Omfattning

Skolhuset Nummen koulutalo är 6530 brm² stort och gymnastiksalsbyggnaden 1083 brm². Byggnadernas omfattning ändras inte.

Ersättande lokaler

Under ombyggnaden flyttbara ersättande lokaler för skolorna Katariinan koulu och Nummenpakan koulu på tomterna vid Påvegatan 13 och Kyrkovägen 31. Verksamhets i de ersättande lokalerna inleds i augusti 2021.

Kostnadseffekter

Det uppskattade målpriset för ombyggnaden är 13.771.000 €, moms 0 %. (Haahtela-index 1/2020)

Uppskattning av de nya lokalhyrorna

Ombyggnadsprojektet medför hyreseffekter för användarna. Preliminärt uppskattas hyrorna uppgå till ungefär följande:

Bildningssektorn143 440 €/mån1.721.280 €/år
Kökslokaler3 858 €/mån46.296 €/år
Välfärdssektorn3 234 €/mån 38.812 €/år

Lös egendom anskaffas av användaren och sektorerna ska förbereda sig för kostnaden för lös egendom i sina egna budgeter.

Tidtabell

För upphandling av projektplaneringen och för planeringen ska reserveras 16 månader. För upphandling av byggandet och för byggandet ska reserveras 5+24 månader.

Beroende på projektets genomförandeform pågår projektet från och med inledningen av planeringen till färdigställandet av byggnaden i 39–45 månader. I modellen med samverkansentreprenad kan tidtabellen möjligtvis påskyndas.

Projektet kan inledas efter att ett investeringsbeslut har fattats.

Utlåtanden

Lokalitetstjänsterna begärde utlåtanden om projektutredningen för en teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo av nämnden för fostran och undervisning och social- och hälsovårdsnämnden.

Nämnden för fostran och undervisning godkände projektutredningen och kostnaderna som föreslås (Kasopelk 12.5.2021 § 68).

Social- och hälsovårdsnämnden godkände projektutredningen och förbinder sig till kostnaderna som den föranleder så att man i projektplanen beaktar skolhälso- och elevvårdens lokalbehov enligt de observationer som lyfts fram i familje-, social- och hälsovårdstjänsternas utlåtande (Sosterla 19.5.2021 § 197).

Bilaga 1Projektutredning för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektutredningen för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo i bilaga 1 samt kostnaderna som föreslås. I den fortsatta planeringen ska kommentarerna i social- och hälsovårdsnämndens utlåtande beaktas utan att den sammanlagda storleken av lokalprogrammet ökar.

BeslutFörslaget godkändes.

Direktören för servicenätet Minna Juselius deltog i sammanträdet via distansförbindelse för att redogöra för ärendet.

Sfm § 159

Bilaga 1Projektutredning för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar att godkänna projektutredningen för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo i bilaga 1 samt kostnaderna som föreslås. I den fortsatta planeringen ska kommentarerna i social- och hälsovårdsnämndens utlåtande beaktas utan att den sammanlagda storleken av lokalprogrammet ökar.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 145 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.


Bilagor:

Sfm § 159
Bilaga 1:Nummen koulutalon teknisen peruskorjauksen hankeselvitys / Projektutredning för teknisk ombyggnad av skolhuset Nummen koulutalo