Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige13514.06.20217

2995-2021 (02 06 01)

Behandlingen av Åbo stads resultat för räkenskapsperioden 2020

Sammandrag: -

Sfm § 135

Ledande stadssekreterare Ari-Pekka Korhonen:

Stadsstyrelsen undertecknade vid sitt sammanträde 29.3.2021 § 149 bokslutet för 2020 och lämnade det till revisorerna för granskning.

Samtidigt har stadsstyrelsen förelagt stadsfullmäktige nedanstående förslag om behandlingen av resultatet för räkenskapsperioden 2020.

Bilaga 1Åbo stads bokslut 2020

Tilläggsmaterial 1Uppföljningsrapport om de strategiska avtalen 2020 (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar följande om behandlingen av resultatet för räkenskapsperioden 2020:

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Då behandlingen av ärendet inleddes meddelade ordförande Rantanen att hon med stöd av 152 § i förvaltningsstadgan begränsar anförandena vid behandlingen av detta ärende till högst 5 minuter.

Framlagt ändringsförslag och dess behandling

Oksanen lämnade understödd av Mäkipää följande ändringsförslag gällande användningen av överskottet för 2020:

”Stadens överskott på 10 235 916,71 euro för 2020 riktas till personalkostnader, social- och hälsovårdstjänster, barnskyddet och småbarnspedagogik. Överskottet riktas till personalkostnader i de uppgifter där personalbristen är störst samt lönegapet ska överbryggas i förhållande till andra kommuner så att det görs en nivåhöjning av de uppgiftsrelaterade lönerna för alla de personalgrupper vid Åbo stad som befinner sig i en lönegrop så att vi ska kunna närma oss kommunernas genomsnittliga lönenivå.

Motiveringar:

Stadens överskott bör riktas till att korrigera missförhållandena inom tjänster. För att bl.a. tjänsterna för hemvården, äldreomsorgen, barnskyddet, primärhälsovården och småbarnspedagogiken ska fungera ska staden satsa ytterligare på personalkostnaderna. De anställdas oskäliga arbetsbörda ska lättas genom att fördela arbetsuppgifterna mellan flera anställda.”

Efter avslutad diskussion framställde ordförande följande omröstningsordning: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsordningen godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 12 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens ändringsförslag, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 2Omröstningsförteckning


Bilagor:

Sfm § 135
Bilaga 1:Turun kaupungin tilinpäätös 2020 / Åbo stads bokslut 2020
Bilaga 2:Äänestyslista / Omröstningsförteckning